Plantaardig eten bij reuma maar je niet beter voelen. 7 oorzaken

Denk niet dat plantaardig eten niet werkt omdat je nog last hebt van reuma. Waarschijnlijk is er dan iets anders aan de hand.

 

reuma en reuma

Er is veel bewijs dat pure en plantaardige voeding gunstig is bij auto-immuunziekten zoals reuma. Door het lichaam te overladen met kleurrijke antioxidanten, micronutriënten en vezels, verminderen ontstekingen en verdwijnt de pijn.

Toch zijn er mensen die een plantaardig dieet proberen en geen of weinig verschil merken. Wat gaat er dan mis?

Het eten van een volledig plantaardig dieet is vaak nog niet genoeg voor iemand met een auto-immuunziekte. Hoewel dit de basis is voor een goede gezondheid, kunnen er nog andere oorzaken zijn die de ontstekingen in stand houden.

 

Dr Christina Miller is een Amerikaanse leefstijl arts die haar ziekte lupus omkeerde via voeding en leefstijl. Regelmatig is ze te gast in het programma van Clint Paddison om het omkeren van reuma te bespreken. Door de jaren heen heeft ze een aantal veel voorkomende factoren opgemerkt die herstel tegenhouden. Deze blog is gebaseerd op haar kennis en tips. 

 

7 redenen waarom je je niet beter voelt bij reuma ondanks een plantaardig dieet

1. Je eet nog voedsel dat ontstekingen veroorzaakt, ook al zijn het kleine hoeveelheden. Bijvoorbeeld bewerkt voedsel, olie, koffie, overtollig zout, suiker en/of dierlijke producten.

 

2. Je krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen. Het gaat niet alleen om het weglaten van pro-inflammatoire voeding; je moet de hele dag VEEL gezonde voedingsstoffen eten. Rauwe groene bladgroenten, kruisbloemige groenten en andere kleurrijke groenten zijn wat je nodig hebt. Dit zou het meeste moeten zijn van wat je eet. Dit kan door middel van grote salades, groene smoothies, groene sappen en tussendoortjes van rauwe groenten.

 

3. Je hebt voedselgevoeligheden. Dit komt ontzettend vaak voor. Voor sommigen is het zuivel, eieren, dierlijke producten en suiker. Voor vele anderen is het gluten of andere granen. Soms kan iemand op fruit reageren of op bloemkool. Omdat dit per persoon verschilt, is meestal een eliminatiedieet nodig om dit uit te zoeken (zoals het Paddison Programma). Ook kan je in een dagboekje bijhouden wat je eet en hoe je je de volgende dag voelt. Daar kan je ontzettend veel informatie uithalen. Op die manier kan je ook testen of je ergens specifiek op reageert.

 

4. Je omega-3:6 ratio is uit balans. Je krijgt niet genoeg omega-3-vetzuren binnen in verhouding tot omega-6-vetzuren. Je neemt geen algenolie supplement of gebruikt veel olijfolie, dat een hoge dosis omega-6 bevat. 

 

5. Je hebt een lekkende darm die nog niet voldoende is hersteld en/of je darmflora is uit balans. Dit is nodig om het immuunsysteem tot rust laten komen. Je bereikt dit door vezelrijk voedsel te eten, heel veel micronutriënten, een goed probioticum te nemen en voedseltriggers te vermijden. 

 

6. Je hebt andere triggers. Stress en gebrek aan slaap zorgen er ook voor dat je immuunsysteem voortdurend wordt gestimuleerd, net als blootstelling aan gifstoffen zoals schimmels of zware metalen, lekkende amalgaamvullingen, en lucht- of waterverontreiniging. Werk aan voldoende ontspanning, goede slaap, en beweeg veel. Bedenk of je te maken hebt met blootstelling aan stoffen die je kan terugdringen.

 

7. Er is gewoon meer tijd nodig. Het duurde vele jaren om de ziekte op te bouwen, het zal ook tijd kosten om het om te keren. Herstel gebeurt soms in kleine stappen. Wees geduldig, zoek hulp wanneer dat nodig is en geloof in het vermogen van je lichaam om te herstellen.

 

Bron: Dr Christina Miller. Plant-Based Diets and Autoimmune Disease – 7 Reasons You May Not Feel Better. Link.