Het effect van koffie op reuma: goed of slecht?

Er bestaan verschillende meningen over het effect van koffie op reuma. Sommige studies tonen negatieve effecten aan en andere niet. Gelukkig werden de onderzoeken op het gebied van koffie en reuma onlangs goed op een rij gezet.

koffie en reuma

Onderzoek naar de relatie tussen koffie en reuma

In een systematisch review onderzoek [1] werd gekeken naar de relatie tussen de hoeveelheid koffie die per dag door volwassenen gedronken werd en het risico op reuma. Hierbij werden alleen resultaten betrokken uit studies die betrouwbaar waren.

De uitkomst was dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen het drinken van koffie (zowel gewone als cafeïnevrije koffie) en het risico op reuma.

 

Voor ieder extra kopje koffie dat per dag werd gedronken nam de kans op reuma met 6 % toe. Voor cafeïnevrije koffie was dit hoger, namelijk 11 %. Met 4 kopjes cafeïnevrije koffie per dag is het risico op reuma dus met 44 % verhoogd.

 

Cafeïnevrije koffie is waarschijnlijk slechter omdat de cafeïne daarbij met schadelijke oplosmiddelen wordt verwijderd, waarbij kleine hoeveelheden achterblijven.

Er werd geen relatie gevonden tussen de hoeveelheid thee die werd gedronken en reuma, of tussen cafeïne en reuma.

Het onderzoek gaat dus over het risico op het krijgen van reuma. Maar vergis je niet, ook als je al reuma hebt, wakkert koffie de ontstekingen aan zoals je hieronder leest.

 

koffie en reuma

Figuur: Toename van de kans op reuma tegen het aantal kopjes koffie per dag [1].

 

Oorzaak van ontstekingen

Clint Paddison (van het Paddison Programma bij reuma) concludeerde al eerder dat koffie één van de slechtste dingen is die je kan drinken bij reuma. Het drinken van koffie veroorzaakt ontstekingen. Hieronder vind je de belangrijkste oorzaken daarvoor.

 

  • Koffie is sterk zuur-vormend in het lichaam, vergelijkbaar met het eten van vlees.
  • Koffie dehydrateert het lichaam wat vooral bij reuma een probleem is.
  • Het is slecht voor je darmbacteriën, vanwege de cafeïne en omdat er een zure omgeving ontstaat.
  • Koffieplanten worden zwaar bespoten, en koffie bevat daardoor veel pesticiden. 
  • Koffie belemmert de opname van ijzer en diverse B-vitaminen uit je voeding.

 

Koffie en artrose

Er zijn ook studies die laten zien dat er een verband is tussen koffie en artrose. Uit de analyse van data van meer dan 300 duizend deelnemers (!), bleek dat koffie een risicofactor is voor artrose, vooral in combinatie met overgewicht  [2]. 

 

Zijn er ook voordelen?

Koffie bevat weliswaar polyfenolen en antioxidanten, die een positief effect hebben bij reuma, maar het is duidelijk dat de negatieve effecten het hier winnen. De studie laat tenslotte duidelijk zien dat hoe meer koffie er gedronken wordt, hoe meer risico er is op reuma. De eindconclusie is dus: drink bij voorkeur nooit koffie.

 

Stoppen met koffiedrinken

Bij reuma en artrose is het dus verstandig om geen koffie meer te drinken. En het is duidelijk dat dit ook geldt voor cafeïnevrije koffie. Alleen al het stoppen met koffie kunnen reumaklachten drastisch verminderen.

Zie het stoppen met koffie dan ook niet als een verlies. Je gaat iets goeds doen tegen je reumaklachten!

Na 7 dagen verdwijnen de ontwenningsverschijnselen, dus na een week kan je ervan af zijn en heb je geen koffie meer nodig.

 

Alternatieven voor koffie

Er blijven genoeg drankjes over zonder koffie, zoals:

  • Water
  • Thee en kruidenthee (gember, rooibos, groene thee etc)
  • Macha latte
  • Cacao drink
  • Chirorei
  • Sapjes

Drink bij voorkeur water of thee. Uit de studie bleek dat het drinken van thee geen invloed heeft op reuma. Goede opties zijn bijvoorbeeld groene thee, rooibosthee, gemberthee en andere kruidenthee.

Bekende alternatieven voor koffie zijn verder macha latte, cacao drink (pure cacao met plantaardige melk) en  cichoreiwortelVerder kan je natuurlijk fruit- en groentesapjes drinken. Het beste drankje bij reuma is nog altijd bleekselderijsap. 

 

Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose: Startgids 

Wil je meer weten over het eetpatroon waarmee de pijn afneemt bij artrose en reuma? Download de gratis Startgids om je op weg te helpen

Referenties

[1] F. Asoudeh et al. Caffeine, Coffee, Tea and Risk of Rheumatoid Arthritis: Systematic Review and Dose-Response Meta-analysis of Prospective Cohort Studies. Front Nutr. 2022; 9: 822557.

[2] W. Zhang et al. Coffee and the risk of osteoarthritis: a two-sample, two-step multivariable Mendelian randomization study. Front Genet. 2024 Feb 1;15:1340044.