Fibromyalgie is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door langdurige pijn in de spieren en het bindweefsel. Vaak is er ook sprake van chronische vermoeidheid en slaapproblemen. Medicijnen zijn er niet voor deze ziekte, behalve pijnstillers, spierverslappers en ontstekingsremmers.
Veel mensen met fibromyalgie zijn daarom op zoek naar een natuurlijke manier om zich beter te voelen, zoals door het aanpassen van voeding. Dit is geen gekke gedachte, want net als bij reumatische aandoeningen spelen laaggradige (stille) ontstekingen en een disbalans in de darmflora een rol bij fibromyalgie.
Reuma en voeding
Van reuma is al bekend dat een plantaardig eetpatroon, met veel groente, fruit, granen en peulvruchten, de pijn en ontstekingen vermindert. Werkt de kracht van plantaardige voeding ook bij fibromyalgie? Ik heb de studies voor je opgezocht en hieronder samengevat.
Studies naar fibromyalgie en voeding
Goed nieuws: een vegetarisch of vegan dieet kan inderdaad de symptomen bij fibromyalgie patiënten verlichten. Het wetenschappelijk bewijs is nog beperkt, maar er zijn meerdere veelbelovende studies gedaan die dit aantonen [1, 2].
Mediterraans dieet
Een Italiaanse studie [3] onderzocht het effect van een mediterraans dieet op de fibromyalgie klachten van 39 patiënten. Dit was geen plantaardig dieet, maar de focus lag wel op het eten van groenten en fruit, waardoor deelnemers meer vezels en ontstekingsremmende voeding aten dan ze gewend waren. Er werd geen zuivel of eieren gegeten. Na 1 maand was er al verbetering in de klachten en waren deelnemers minder vermoeid. Na 2 maanden was er nog iets meer verbetering.
De onderzoekers zagen dat veel patiënten vooraf slechte eetgewoonten hadden. Eten wordt vaak als troost gezien, zonder dat we ons realiseren dat het pleziertje op de langere termijn negatieve gevolgen heeft voor onze gezondheid.
Plantaardig dieet
In andere studies werd het effect van een plantaardig dieet onderzocht. Plantaardige voeding zit vol vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten en heeft hierdoor een ontstekingsremmend effect.
Een studie in Finland [4] liet zien dat 18 fibromyalgiepatiënten verbeterden met een strikt rauw, plantaardig dieet. Binnen 3 maanden namen pijn en stijfheid af. Ook vielen deelnemers af en verbeterden de bloedwaarden. Deelnemers die weer dierlijke producten gingen eten, kregen weer meer pijn. Hiermee wordt de link tussen fibromyalgie en voeding extra duidelijk.
In een Amerikaans onderzoek [5] volgden 26 patiënten een plantaardig en grotendeels rauw dieet met fruit, salades, rauwe groenten, wortelsap, noten, granen en knollen. De meeste deelnemers (60 %) merkten flinke verbetering. Na 2 maanden was er gemiddeld 33 % verbetering in pijn, vermoeidheid en kwaliteit van leven. Na 7 maanden was er 46 % verbetering. Mensen voelden zich beter en konden meer ondernemen.
Conclusie: minder pijn bij fibromyalgie
Veelbelovende studies laten zien dat het merendeel van de fibromyalgiepatiënten minder pijn en vermoeidheid heeft, wanneer ze een plantaardig dieet volgen. Hoewel helaas niet iedereen verbetert, is het slim om uit te zoeken wat plantaardige voeding voor jouw gezondheid bij fibromyalgie kan betekenen!
Gratis ebook
Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose: Startgids
Wil je starten met plantaardige voeding, om symptomen van fibromyalgie te verminderen? Start dan met hetzelfde plantaardige eetpatroon waarmee de pijn afneemt bij artrose en reuma. De gratis Startgids helpt je op weg.
Referenties
- A.R. Silva et al. Dietary interventions in fibromyalgia: a systematic review. Ann Med. 2019;51(sup1):2-14.
- Y. Nadal-Nicolás et al. Vegetarian and Vegan Diet in Fibromyalgia: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2021 May 6;18(9):4955.
- I. Casini et al. A personalized mediterranean diet improves pain and quality of life in patients with fibromyalgia. Pain Ther. 2024 Jun;13(3):609-620.
- K. Kaartinen et al. Vegan diet alleviates fibromyalgia symptoms. Scand J Rheumatol. 2000;29:308–313.
- M.S. Donaldson et al. Fibromyalgia syndrome improved using a mostly raw vegetarian diet: an observational study. BMC Complement Altern Med. 2001;1:7.