Deze vitamine is heel belangrijk bij reuma

Een lager vitamine D gehalte is in verband gebracht met reumaklachten. Dit is wat je kan doen!

vitamine D en reuma

Vitamine D is een belangrijke vitamine die wordt aangemaakt in onze huid wanneer we in de zon komen. Hiervoor is het nodig om dagelijks 15 tot 30 minuten in de zon door te brengen, zonder zonnebrandcrème. Dit is natuurlijk niet elke dag mogelijk.

Op dagen zonder zon is het verstandig om een supplement te nemen. Want helaas heeft 75 % van de mensen een tekort.

 

Bij reuma en andere auto-immuunziekten is het extra belangrijk om op vitamine D te letten. Er is namelijk een verband [1]:

Hoe lager vitamine D in je bloed,

Hoe meer kans op reuma én hoe erger de reuma klachten.

 

Een mogelijke oorzaak hiervan is dat er een relatie is tussen een vitamine D tekort en een lekkende darm [2]. Het is bekend dat een lekkende darm ten grondslag ligt aan chronische (auto- immuun) ziektes zoals reuma.

 

Advies

Ik adviseer allereerst om op dagen zonder zon een supplement te nemen van 50 microgram (2000 IU) vitamine D3. 

Maar: je weet pas echt of deze dosis voldoende is, wanneer je je bloed laat onderzoeken. De meeste huisartsen en reumatologen vinden het geen probleem wanneer je vraagt om vitamine D een keer te laten testen. En willen ze dat echt niet, dan bestaan er commerciële laboratoria die het voor enkele tientjes voor je onderzoeken.

Bloedonderzoek is de enige manier om erachter te komen of je de juiste dosering inneemt. Wanneer je bloedwaarde laag is, weet je dat je een hogere dosis mag innemen.

Probeer uit te komen op een bloedwaarde die zo hoog mogelijk is binnen de aanbevolen grenzen (max 200 nmol/l). Controleer dit door later nog eens je bloed te laten testen. 

En schijnt de zon? Pak dan als het kan wat zonnestralen mee! 

 

Referenties

1. Kostoglou-Athanassiou et al. Vitamin D and rheumatoid arthritis. Ther Adv Endocrinol Metab. 2012 Dec;3(6):181-7.

2. Yeung et al. Effects of Vitamin D-Deficient Diet on Intestinal Epithelial Integrity and Zonulin Expression in a C57BL/6 Mouse Model. Front Med (Lausanne). 2021 Aug 3;8:649818.