Waarom kardemom goed is voor je gewrichten

Kardemom zit vol met een mineraal dat belangrijk is voor het behoud van je kraakbeen. En dat is goed om te weten wanneer je last hebt van artrose.

fruit en reuma

Kardemom

Kardemom is familie van gember en wordt vooral in Indiase en Midden-Oosterse gerechten veel gebruikt. Het zijn groene peulen waarin zwarte zaadjes zitten die de aroma’s afgeven. Je kunt zowel de hele peulen kopen als gemalen kardemompoeder. 

Wat interessant is, is dat kardemom allerlei gezonde stoffen bevat (antioxidanten) maar ook vrij veel van het mineraal mangaan.

 

Mangaan en het behoud van kraakbeen

Mangaan is een mineraal dat van invloed is op de vorming en het behoud van kraakbeen in de gewrichten. Kraakbeen heeft als belangrijke functie om de gewrichten soepel te houden.

Bij artrose raakt het kraakbeen aangetast, waardoor de botten elkaar kunnen gaan raken, met pijnlijke gewrichten als gevolg. In Nederland hebben 1,5 miljoen mensen last van artrose en dit aantal neemt helaas alleen maar toe.

Door regelmatig kardemom te gebruiken in je gerechten krijg je op een eenvoudige manier wat extra mangaan binnen en ondersteun je daarmee je gewrichten.

 

Hoeveel mangaan heb je nodig per dag?

Volwassenen hebben 2 à 3 mg mangaan per dag nodig. Wanneer je gezond en gevarieerd plantaardig eet, krijg je voldoende mangaan binnen. Het mineraal zit in granen zoals zilvervliesrijst en in noten. 

Zoals gezegd is kardemom een kruid dat veel mangaan bevat. Met een halve theelepel kardemom (1 gram) krijg je al 15 % mangaan binnen van wat je dagelijks nodig hebt.

 

Kardemom in de keuken

Kardemom komt voor in kruidenmixen zoals curry, Garam Masala, Ras El Hanout en koekkruiden. In India wordt de specerij veel gebruikt in stoofpotjes en groentegerechten. Ook geeft het veel extra smaak aan bakgerechten en havermout, bijvoorbeeld in combinatie met kaneel. Het is geweldig bij bereidingen met fruit zoals appels, peren en sinaasappels. 

Experimenteer er eens mee en kijk of je kardemom wat vaker kan gebruiken.

En vind je het echt niet lekker? Geen paniek. In bijvoorbeeld havermout, boekweit, rijst, ui, pecannoten en peulvruchten zit ook mangaan. Zo kom je toch aan je dagelijkse dosis.

Enne... geen fan van de smaak van kardemom? Geen probleem, er namelijk ook veel mangaan in granen zoals havermout en boekweit. 

 


Webinar: 'Gebruik de kracht van je brein om gezonde gewoontes aan te leren.' 

Gastspreker: breindeskundige Petra van den Berg

Datum: 31 januari 2024 van 9.30 tot 11.00

Het grootste deel van ons gedrag bestaat uit gewoontes. Het is niet eenvoudig om deze gewoontes structureel te veranderen, wanneer je om gezondheidsredenen je leefstijl wilt veranderen. 

Tijdens dit webinar leer je verschillende technieken om gezonde gewoontes aan te leren. Zodat het makkelijker wordt om je leefstijl blijvend te veranderen.