Artrose is een aandoening die leidt tot pijnlijke en stijve gewrichten. Hoewel de aandoening niet te genezen is, zijn er natuurlijke manieren om de pijn te verminderen en om erger te voorkomen. Een kruid dat de gewrichten dagelijks kan ondersteunen, is kardemom. Dit specerij bevat namelijk een mineraal dat belangrijk is voor het behoud van gezond kraakbeen.

Mangaan en het behoud van kraakbeen
Artrose is een veelvoorkomende aandoening die de gewrichten treft. Bij artrose gaat het kraakbeen, het gladde beschermende laagje aan de uiteinden van de botten in een gewricht, langzaam in kwaliteit achteruit. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en moeite met bewegen. Na verloop van tijd kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen, waardoor de botten direct tegen elkaar wrijven met veel pijn als gevolg.
In Nederland hebben maar liefst 1,5 miljoen mensen te maken met artrose, en helaas neemt dit aantal alleen maar toe. Hoewel er geen genezing is voor artrose, zijn er wel manieren om de pijn te verlichten en de gewrichten zo soepel mogelijk te houden. Gezonde, plantaardige voeding kan hierbij een belangrijke rol spelen.
Kardemom
Kardemom is familie van gember en wordt vooral in Indiase en Midden-Oosterse gerechten veel gebruikt. Het zijn groene peulen waarin zwarte zaadjes zitten die een intens aroma afgeven. Je kunt zowel de hele peulen kopen als gemalen kardemompoeder.
Wat interessant is, is dat kardemom allerlei gezonde stoffen bevat (antioxidanten) maar ook vrij veel van het mineraal mangaan.
Mangaan en het behoud van kraakbeen
Mangaan is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt bij de vorming en het behoud van kraakbeen in de gewrichten. Kraakbeen fungeert als een schokdemper en zorgt ervoor dat gewrichten soepel kunnen bewegen. Voldoende mangaan is dus belangrijk om de integriteit van dit kraakbeen te waarborgen.
Door regelmatig kardemom te gebruiken in je gerechten krijg je op een eenvoudige manier wat extra mangaan binnen en ondersteun je daarmee je gewrichten.
Hoeveel mangaan heb je nodig per dag?
Volwassenen hebben 2 à 3 mg mangaan per dag nodig. Wanneer je gezond en gevarieerd plantaardig eet, krijg je over het algemeen voldoende van dit mineraal binnen via voedingsmiddelen zoals volkoren granen (zilvervliesrijst, havermout, boekweit), noten en zaden.
Zoals gezegd is kardemom een kruid dat veel mangaan bevat. Met een halve theelepel kardemom (1 gram) krijg je al 15 % mangaan binnen van wat je dagelijks nodig hebt.
Kardemom in de keuken
De veelzijdigheid van kardemom maakt het eenvoudig om in je plantaardige maaltijden te gebruiken. Het is een vast ingrediënt in kruidenmixen zoals currypoeder, Garam Masala, Ras el Hanout en de traditionele koekkruiden. In de Indiase keuken wordt het veel gebruikt in smaakvolle stoofschotels en diverse groentegerechten.
Daarnaast geeft kardemom een warme, aromatische smaak aan bakgerechten, havermout (heerlijk in combinatie met kaneel) en is het verrassend lekker bij de bereiding van fruit zoals appels, peren en sinaasappels. Denk bijvoorbeeld aan een crumble met kardemom of een compote.
Experimenteer er gewoon eens mee en kijk of je het wat vaker kunt gaan gebruiken.
Alternatieve bronnen van mangaan
Ben je niet zo'n fan van de uitgesproken smaak van kardemom? Er zijn gelukkig ook andere plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan mangaan. Denk hierbij aan granen zoals havermout, boekweit en bruine rijst, maar ook aan uien, pecannoten en peulvruchten.
Door een gevarieerd plantaardig dieet te volgen, zorg je ervoor dat je voldoende van het mineraal mangaan binnenkrijgt om je algehele gezondheid en de conditie van je gewrichten te ondersteunen.
Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose: Startgids
Wil je meer weten over het plantaardige eetpatroon waarmee de pijn afneemt bij artrose en reuma? Download de gratis Startgids om je op weg te helpen.