Deze reumatoloog kreeg zelf artritis en ontdekte de kracht van een plantaardig dieet

De Amerikaanse reumatoloog dr Micah Yu kreeg zelf reuma en hielp zichzelf en zijn patiënten met een plantaardig dieet.

Dr Yu is regelmatig te gast in het Paddison Programma voor reuma. Ben je lid van het programma, dan kan je hem daar vragen stellen. Ook kan je hem volgen op Instagram (@myautoimmunemd).

reuma en voeding

Artritis

Toen ik opgroeide, at ik een standaard Amerikaans dieet. Fastfood, frites, biefstuk en pizza waren voor mij de norm. Toen ik 17 was kreeg ik jicht, een vorm van artritis. In de jaren daarna kreeg ik veel pijnlijke opvlammingen.

Uiteindelijk veranderde mijn jichtpijn in een andere vorm van artritis, die meerdere gewrichten in mijn lichaam aantastte. Als geneeskundestudent was ik gefrustreerd dat ik mijn eigen symptomen niet kon verklaren. Ik ging naar verschillende reumatologen, en ook geen van hen kon mijn symptomen verklaren. Mijn ontstekingswaarden waren hoog, maar bloedonderzoek vertoonde geen andere tekenen van auto-immuunziekte. Ik merkte dat het leek alsof voedsel mijn pijn soms beïnvloedde, maar ik kon het patroon niet vaststellen.

Keerpunt

Toen ik medicijnen studeerde, at ik veel ongezonde diepvriesmaaltijden en fastfood, zodat ik kon studeren en mijn werk bij kon houden. Mijn dieet verbeterde tijdens mijn twintiger jaren, toen ik meer verse groenten en fruit begon te gebruiken, maar ik at nog steeds veel dierlijke producten.

In 2015 begonnen mijn vrouw, Melissa Mondala en ik allebei aan een baan aan de Loma Linda University. De regio Loma Linda in Californië, is een zogenaamde Blue Zone, een gebied waar relatief veel mensen gezond oud worden. Er woont een grote populatie vegetariërs en veganisten, en Melissa was verbaasd toen ze ontdekte hoeveel bewoners tot ver in de 80 en 90 actief en gezond waren. Het wekte haar interesse in leefstijlgeneeskunde en in 2017 besloot ze een volwaardig, plantaardig (WFPB) dieet te proberen om enkele van haar eigen gezondheidsproblemen te behandelen.

Toen Melissa me voor het eerst wat plantaardige gerechten liet proberen, vond ik ze niet lekker. Maar met het verstrijken van de maanden raakte ik meer geïnteresseerd in het idee van WFPB. Ik las How Not to Die van dr Michael Greger en keek naar de documentaire Forks Over Knives. In mei 2018 besloot ik WFPB een kans te geven.

Snelle resultaten

De overgang naar plantaardig eten was absoluut een uitdaging voor mij. Ik had geen moeite om vlees en fastfood te schrappen, maar om de eindeloze gangen met bewerkt voedsel in de supermarkt te vermijden - dat was moeilijk. Het was moeilijk weerstand te bieden aan chips en ander junkfood.

Maar ik merkte dat, met elke voorbijgaande week op een WFPB-dieet, mijn pijn en stijfheid afnamen. Binnen drie maanden verbeterden mijn pijn en ontstekingen aanzienlijk en stopten de opvlammingen. Dit verbaasde me echt. Ik hoefde geen pijnstillers meer te nemen. Het was het beste gevoel van de wereld. Ik liet bloedonderzoek doen en ontdekte dat een van mijn ontstekingsmarkers, C-reactief proteïne (CRP), negatief was, na 10 jaar positief te zijn geweest! Er gaat niets boven pijnvrij zijn en ik was vastbesloten om bij deze nieuwe levensstijl te blijven.

Levensveranderend

Vandaag de dag voel ik me fantastisch met mijn volledig plantaardige dieet. Deze manier van eten heeft mijn leven veranderd. Het heeft ook mijn vrienden en familie beïnvloed, omdat ze ernaar streven meer plantaardig te eten.

Het heeft ook de manier veranderd waarop ik mijn werk als reumatoloog uitvoer. Leefstijlgeneeskunde, met de nadruk op WFPB-eten, vormt nu de basis van mijn praktijk. Het geeft zoveel voldoening om mijn patiënten te helpen zich beter te voelen. Ik gebruik mijn sociale media om een ​​licht in deze ruimte te zijn door te praten over auto-immuunziekten en plantaardige voeding. Er gaat niets boven pijnvrij zijn.

 

Referentie

Dit verhaal is overgenomen en vertaald van de website Forks over Knifes.Deze pagina bevat een affiliatelink. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van deze link. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor.