Het Paddison Programma bij reuma

 

Het leefstijlprogramma waarmee ik zelf klachtenvrij werd van reuma is het Paddison Programma van de Australiër Clint Paddison. Clint helpt met zijn kennis en ervaring al jaren met succes duizenden mensen om hun klachten te verminderen, in remissie te komen en medicijnen af te bouwen.

Hij is dé grote expert op het gebied van natuurlijke remedies bij reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, psoriasis en spondylitis. Het wetenschappelijk bewijs dat deze aanpak werkt, stapelt zich ondertussen op. 

Paddison Prgramma

Inhoud van deze blog

 • Wat is het Paddison Programma?
 • Plantaardige, onbewerkte en vetarme voeding
 • Het eliminatiedieet: spoor voedselgevoeligheden op
 • Beweging
 • Ontspanning en stressreductie
 • Forum: steun van een groep gelijkgestemden
 • Mijn eigen ervaring met het Paddison Programma
 • Voor wie is het Paddison Programma?

 • Korting

 

Wat is het Paddison Programma?

De principes van het programma zijn:

 • Plantaardige, onbewerkte en vetarme voeding
 • Een eliminatiedieet (lees hierover verderop meer)
 • Beweging
 • Ontspanning en stressreductie

 

Wanneer je je aanmeldt voor het programma krijg je toegang tot de volgende zaken. Let op: dit is allemaal in het Engels. Hiermee ga je zelf aan de slag.

 • Een ebook van 152 pagina's met uitleg over het ontstaan van reuma, de juiste voeding bij reuma, en uitleg over het eliminatiedieet.
 • Video's met uitleg over het programma en reuma gerelateerde onderwerpen.
 • Een databank van informatie waar je op onderwerp in kan zoeken met 700 korte video's.
 • Een digitaal receptenboek.
 • Oefeningen en krachttraining die geschikt zijn bij reuma. 
 • Yoga videoles voor reuma.
 • De mogelijkheid om vragen te stellen aan de coaches per email, waaronder Clint zelf.
 • Maandelijkse online meetings met Clint en een holistische reumatoloog waar je vragen kan stellen.

 

Plantaardige, onbewerkte en vetarme voeding

Voeding is de belangrijkste basis van het programma. Wil je pijnvrij worden, dan is een onbewerkt, plantaardig eetpatroon met weinig vet essentieel. Dagelijks bladgroenten, groentesapjes, volkoren granen, fruit en peulvruchten. Vaak is het ook nodig om glutenvrij te eten. Bij het programma krijg je een digitaal receptenboek om je op weg te helpen.

 

reuma en voeding

Het eliminatiedieet: spoor voedselgevoeligheden op

Bij een eliminatiedieet ga je testen van welke voeding de reuma bij jou erger wordt. Je kan ervoor kiezen om te starten met 2 dagen vasten (je drinkt dan alleen groentesap). Daarna eet je gedurende 10 dagen alleen voedsel waar bijna niemand op reageert. Alle andere voeding laat je tijdelijk uit je dieet. 

Deze fase is even pittig, want je eet die dagen voornamelijk dingen als quinoa, zoete aardappel en groente, drie keer per dag. Wanneer je voelt dat je klachten met de dag afnemen, motiveert dit je om door te gaan! En bedenk ook: je hele leven reuma hebben is heel wat erger dan 10 dagen op deze manier eten.

Na die eerste fase ga je één voor één andere soorten voedsel testen. Bijvoorbeeld, je gaat courgette toevoegen aan je dieet, en voelt of je klachten toenemen of niet. Zo nee, dan blijf je dat eten. De dag daarna ga je het volgende product testen. Zo breid je al snel je eetpatroon uit, waarbij je natuurlijk datgene weg blijft laten waar je op blijkt te reageren.

In deze fase is het testen, testen, testen. Het is belangrijk om elke dag goed op te schrijven hoe je gewrichten voelen én wat je precies gegeten hebt. Alleen zo ontdek je jouw eigen voedselgevoeligheden.

 

Beweging

Bij pijnlijke gewrichten kan het tegennatuurlijk voelen om toch te bewegen. Soms kan het ook echt niet of heel minimaal. Toch is het essentieel om te bewegen. Door beweging verminderen ontstekingen. Doe datgene wat mogelijk is. Kan je maar 50 meter lopen, doe dat dan. Loop de volgende dag 60 meter, en bouw zo op. Kan je alleen maar op bed liggen, beweeg dan je armen of datgene wat wel gaat. 

Het beste is om zo te gaan bewegen dat de hartslag omhoog gaat en je bloed lekker gaat stromen. Yoga is uitstekend, net als fietsen, zwemmen en joggen. Uiteraard wanneer het mogelijk is en de pijn niet verergert door je activiteiten.

 

reuma en sport

 

Ontspanning en stressreductie

Stress geeft een reactie in het lichaam die de ziekte aanwakkert. Bij een ernstige ziekte zoals reuma zijn gevoelens van paniek en machteloosheid heel begrijpelijk. Toch veroorzaakt dit weer extra stress, die niet goed voor je is. Leren omgaan met stress is daarom heel belangrijk. 

Neem dagelijks even tijd voor jezelf, blijf dingen doen die je leuk vindt, zoek mensen op die naar je luisteren, lach regelmatig en mediteer. Heb vertrouwen in de toekomst en in de uitweg uit je huidige situatie. 

 

Forum: steun van een groep gelijkgestemden

Bij het Paddison Programma kun je deelnemen aan een betaald, internationaal forum. De leden delen hun ervaringen rondom het terugdringen van de reuma, hun successen en tegenslagen. Het forum is een onuitputtelijke bron van doorzoekbare informatie. Hier vind je steun, support en antwoord op je vragen van Clint, de andere coaches en de deelnemers.

Zelf ben ik ook op het forum te vinden. Het is fijn om een community te hebben met gelijkgestemden. Het zijn mensen die voor 100 % weten wat je doormaakt. Ik had dit echt nodig om de motivatie vast te houden en ook nu ik pijnvrij ben, heb ik er nog steeds veel aan. 

 


Mijn eigen ervaring met het Paddison Programma

Voor mijzelf was onbewerkt, plantaardig eten niet voldoende om van al mijn klachten af te komen. Met het eliminatiedieet van het Paddison Programma is dat uiteindelijk wel gelukt. Ik ben dit gaan doen omdat ik voor 100 % van alle pijn en ontsteking af wilde komen

Door het eliminatiedieet te volgen kwam ik erachter dat de zwelling in mijn vingers na het eten van bepaald voedsel toenam (meestal de volgende ochtend maar soms al na enkele uren). Zo ontdekte ik dat ik reageerde op peulvruchten, havermout en tomaten. Na ruim een jaar waren mijn darmen gelukkig weer dermate hersteld dat ik deze dingen inmiddels weer zonder klachten kan eten. 

 

reuma en voeding

Was het moeilijk? Ja! Maar de rest van je leven reuma hebben is vele malen moeilijker. 

Ik weet niet waar ik de discipline vandaan haalde maar ergens in mijzelf vond ik de absolute wilskracht om van reuma af te willen komen. Op basis van die wilskracht, de wetenschap dat dit echt werkt, en de steun op het forum van Paddison, lukte het mij. 

Daarnaast leerde ik beseffen hoe belangrijk beweging is om ontstekingen te verminderen. Ik ben van nature echt onsportief, maar het lukte me om iedere dag een half uur te sporten. Nog steeds zorg ik dat ik bijna elke dag een half uur ga joggen, op mijn hometrainer stap of op zijn minst wat yoga oefeningen doe. Ook wanneer ik geen zin heb, want ik weet: dit moet ik gewoon echt doen. En na afloop voel ik altijd dat het me goed heeft gedaan.

 

Voor wie is het Paddison Programma?

Wanneer je voor 100 % van je klachten af wilt komen, is een onbewerkt, plantaardig en vetarm eetpatroon niet altijd voldoende. In dat geval heb je net als ik het eliminatiedieet nodig en daarnaast veel beweging.

Het Paddison Progamma is effectief bij reumatoide artritis en andere autoimmuunziekten. Bij reuma voelen de meeste mensen binnen 12 uur al of ze reageren op bepaalde voeding. Dit is in dit geval een 'voordeel', omdat je snel kan analyseren waar je op reageerde (en dat laat je dan voorlopig weg uit je voeding). 
Bij artrose is het lastiger om een eliminatiedieet te volgen, omdat je niet van dag tot dag verschil zal merken. Bij artrose raad ik het eliminatiedieet daarom niet aan. Zorg dat je zoveel mogelijk onbewerkt en plantaardig eet, en je klachten zullen dan meestal langzaam verminderen.

Wil jij er ALLES aan doen om van je reumaklachten af te komen? Dan is het Paddison Programma voor jou. Veel deelnemers kunnen uiteindelijk in overleg met hun arts hun medicijnen afbouwen. Ik gebruik zelf ook geen medicijnen meer.

 

Korting

Mocht je het Paddison Programma willen aanschaffen, dan kan ik je een korting aanbieden van 20 euro. Neem dan vooraf even contact met me op.

 

Contact

Mocht je vragen hebben over het Paddison Programma en wat het voor jou zou kunnen betekenen, stuur me dan even een berichtje via dit formulier. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

 


Disclaimer: Deze pagina bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn website. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel!