Mijn favoriete plantaardige kookboeken.

Inspiratie voor recepten haal ik voor een deel uit kookboeken. Ik deel hier mijn favoriete plantaardige kookboeken met je.

Vegan kookboeken

A Kitchen Fairytale - Iida van der Byl - Knoefel

Het beste kookboek bij reuma

Engelstalig, 224 pagina’s

 

De recepten in dit kookboek zijn allemaal onbewerkt, plantaardig en zonder olie. De vrouw die het schreef heeft net als ikzelf reuma en is ook klachtenvrij dankzij het Paddison Programma

Het boek bevat recepten voor ontbijt, avondeten en bakgerechten. Alles is op smaak gebracht met kruiden en zelfgemaakte sausjes. De gerechten lopen uiteen van iets eenvoudigs als zelfgemaakte appelmoes, pasta met romige cashewsaus, chili gerechten, bonenburgers tot taartjes en chocolade brownies.

Van de meeste recepten is een foto aanwezig. Klein nadeel: het is geschreven in het engels en de hoeveelheden zijn in cups aangegeven in plaats van gram. Daarom is het handig om een maatbeker aan te schaffen die cups aangeeft. 

Dit boek raad ik sowieso iedereen met reuma aan. Daarnaast is het een fijn kookboek voor iedereen die onbewerkt, plantaardig wil eten.


Hoe overleef je? Kookboek - Michael Greger

Plantaardig kookboek van de beroemde leefstijlarts

Nederlandstalig (ook in Engels verkrijgbaar), 272 pagina’s

 

Dit uitgebreide kookboek bevat meer dan 100 recepten, allemaal onbewerkt plantaardig oftewel Whole Food Plant Based. Gezonder wordt het niet, met veel granen, groenten en peulvruchten. Perfect voor beginners om veel te leren maar ook voor de meer ervaren vegans om inspiratie op te doen.

Dr Michael Greger is een arts die via voeding streeft naar optimale gezondheid, gebaseerd op wetenschappelijke studies. Hij raadt aan om bepaalde voeding elke dag te eten (zijn ‘Daily Dozen’), zoals staat uitgelegd in het boek. Bij de recepten staat vervolgens aangegeven welke van deze voedingsgroepen aanwezig zijn in het gerecht. Een voorbeeld van een recept zijn deze gevulde zoete aardappels.

De gerechten zijn mooi gefotografeerd. Sommige recepten zijn wat meer werk om te maken, maar dit staat goed aangegeven (makkelijk, gemiddeld of gevorderd). In de Engelse versie worden hoeveelheden aangegeven in zowel cups als grammen of liters, heel handig. Zet dit boek zeker op je verlanglijstje wanneer je serieus aan de slag wilt met onbewerkt, plantaardig eten.


Vegan Easy - Frances Boswell

Ruim 80 recepten voor vegan bowls

Nederlandstalig, 192 pagina’s

 

Een kookboek vol met vegan poké bowl-achtige gerechten met mooie foto’s van zowel de ingrediënten als het eindresultaat. De recepten zijn ingedeeld in de categorieën sauzen, rijst, bonen en granen. 

Het zijn super lekkere voedzame gerechten, allemaal voor één bowl. De recepten zijn makkelijk en snel. Sommige recepten zijn een combinatie met 1 of 2 andere recepten in het boek (sausje of chutney), waardoor het iets meer tijd kan kosten. Een voorbeeld van een recept is deze bowl met rijst en pruimen, die ik al eens op mijn website plaatste.

Een nadeel is dat er bij de dressings wel meestal olie wordt gebruikt, maar laat dit gewoon weg als je dit niet wilt of vervang het bijvoorbeeld door citroensap.


The Vegetarian Flavor Bible - Karen Page

Naslagwerk van smaakcombinaties

Engelstalig, 554 pagina’s

 

Dit is geen gewoon kookboek met recepten, maar een groot naslagwerk waarin je kan opzoeken welke ingrediënten qua smaak bij elkaar passen. Daarmee is het een geweldig boek voor wie houdt van creatief koken en het leuk vindt om zelf recepten en combinaties te bedenken. Er staan honderden ingrediënten in het boek, op alfabetische volgorde in het Engels. 

Stel je wilt iets maken met rode linzen en zoekt inspiratie. Dan vind je bij Lentils (red) ruim één pagina aan combinaties die qua smaak passen bij rode linzen zoals tomaten, knoflook, koriander en curry. Er worden verder dus echt geen hoeveelheden genoemd of recepten gegeven. Je moet zelf aan de slag.

Het boek is samengesteld met de hulp van tientallen Amerikaanse chef koks. Via onder andere vetgedrukte letters en hoofdletters wordt aangegeven hoe vaak een combinatie door de chefs genoemd is en dus hoe meer de combinatie gewaardeerd wordt. 

Wanneer je gewoon eens door het boek bladert kan je van alles ontdekken. Dan kom je opeens 3 pagina’s tegen met combinaties voor saladedressings. Het boek is gericht op vegetarisch eten en is dus niet volledig plantaardig. Er wordt daarom soms kaas of yoghurt genoemd, maar de nadruk ligt op groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden.

Conclusie: een aanrader voor wie van creatief plantaardig koken houdt.


Disclaimer: Deze pagina bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn website. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel!