Mijn favoriete plantaardige kookboeken.

Inspiratie voor gezonde recepten haal ik voor een deel uit kookboeken. Dit zijn mijn favoriete plantaardige kookboeken. De recepten zijn geschikt wanneer je reuma hebt.

 

Vegan kookboeken

A Kitchen Fairytale - Iida van der Byl - Knoefel

Het beste kookboek bij reuma (klik hier).

Engelstalig, 224 pagina’s

De recepten in dit kookboek zijn allemaal onbewerkt, plantaardig en zonder olie. De vrouw die het schreef heeft net als ikzelf reuma en is ook klachtenvrij dankzij het Paddison Programma

Het boek bevat recepten voor ontbijt, avondeten en bakgerechten. Alles is op smaak gebracht met kruiden en zelfgemaakte sausjes. De gerechten lopen uiteen van iets eenvoudigs als zelfgemaakte appelmoes, pasta met romige cashewsaus, chili gerechten, bonenburgers tot taartjes en chocolade brownies.

Van de meeste recepten is een foto aanwezig. Klein nadeel: het is geschreven in het engels en de hoeveelheden zijn in cups aangegeven in plaats van gram. Daarom is het handig om een maatbeker aan te schaffen die cups aangeeft. 

Dit boek raad ik sowieso iedereen met reuma aan. Daarnaast is het een fijn kookboek voor iedereen die onbewerkt, plantaardig wil eten.

 


Vaker plantaardig! Suzanne Beekenkamp

Pure plantaardige recepten (klik hier).

Nederlandstalig, 200 pagina's

Dit kookboek staat vol met eenvoudige, pure recepten voor elke dag, allemaal onbewerkt en plantaardig. Gezond dus en helemaal in mijn straatje! 

Het boek bevat recepten voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoor. Van alle recepten is een foto aanwezig. Voorbeelden zijn pasta's, soepen, stamppot, curry, gezonde brownies (met dadels en zwarte bonen). De linzensoep met kokosmelk maken wij regelmatig.

Soms wordt er een beetje olie gebruikt, maar dit laat ik weg in verband met reuma. 

Verder wordt in ongeveer 20 pagina's verteld wat gezond plantaardig eten inhoudt. Handig voor wie nog niet zo lang plantaardig eet.

 


Hoe overleef je? Kookboek - Michael Greger

Kookboek van de beroemde leefstijlarts (klik hier).

Nederlandstalig (ook in Engels verkrijgbaar), 272 pagina’s

Dit uitgebreide kookboek bevat meer dan 100 recepten, allemaal onbewerkt plantaardig oftewel Whole Food Plant Based. Gezonder wordt het niet, met veel granen, groenten en peulvruchten. Perfect voor beginners om veel te leren maar ook voor de meer ervaren vegans om inspiratie op te doen.

Dr Michael Greger is een arts die via voeding streeft naar optimale gezondheid, gebaseerd op wetenschappelijke studies. Hij raadt aan om bepaalde voeding elke dag te eten (zijn ‘Daily Dozen’), zoals staat uitgelegd in het boek. Bij de recepten staat vervolgens aangegeven welke van deze voedingsgroepen aanwezig zijn in het gerecht. 

De gerechten zijn mooi gefotografeerd. Sommige recepten zijn wat meer werk om te maken, maar dit staat goed aangegeven (makkelijk, gemiddeld of gevorderd). In de Engelse versie worden hoeveelheden aangegeven in zowel cups als grammen of liters, heel handig. Zet dit boek zeker op je verlanglijstje wanneer je serieus aan de slag wilt met onbewerkt, plantaardig eten.

 


Every day vegan in 30 minuten - Lenna Omrani

Volwaardig plantaardig voor elke dag (klik hier).

Nederlandstalig (176 pagina’s)

Ik ben al een tijdje fan van Lenna, die ons met haar kookboeken, kookstudio in Den Bosch en Instagram account enthousiast inspireert met heerlijke en gezonde recepten. In dit 3e boek van haar vind je 60 vegan recepten voor avondeten. 

Het zijn lekkere en gevarieerde gerechten, en de titel zegt het al: klaar in 30 minuten. Er staan mooie foto's in het boek en de omschrijving is duidelijk. Er wordt vermeld wanneer een recept gluten- en/of sojavrij bereid kan worden. De recepten zijn opgedeeld in een aantal categorieën: Oven; Salades; Pasta; Soep, stoof en curry; Falafel burgers en dips; en Snelle weekendtoppers. 

 


Vegan Easy - Frances Boswell

Ruim 80 recepten voor vegan bowls (klik hier).

Nederlandstalig, 192 pagina’s

Een kookboek vol met vegan poké bowl-achtige gerechten met mooie foto’s van zowel de ingrediënten als het eindresultaat. De recepten zijn ingedeeld in de categorieën sauzen, rijst, bonen en granen. 

Het zijn super lekkere voedzame gerechten, allemaal voor één bowl. De recepten zijn makkelijk en snel. Sommige recepten zijn een combinatie met 1 of 2 andere recepten in het boek (sausje of chutney), waardoor het iets meer tijd kan kosten. 

Een nadeel is dat er bij de dressings wel meestal olie wordt gebruikt, maar laat dit gewoon weg als je dit niet wilt of vervang het bijvoorbeeld door citroensap.

 


The Vegetarian Flavor Bible - Karen Page

Naslagwerk van smaakcombinaties (klik hier).

Engelstalig, 554 pagina’s

Dit is geen gewoon kookboek met recepten, maar een groot naslagwerk waarin je kan opzoeken welke ingrediënten qua smaak bij elkaar passen. Daarmee is het een geweldig boek voor wie houdt van creatief koken en het leuk vindt om zelf recepten en combinaties te bedenken. Er staan honderden ingrediënten in het boek, op alfabetische volgorde in het Engels. 

Stel je wilt iets maken met rode linzen en zoekt inspiratie. Dan vind je bij 'Lentils (red)' ruim één pagina aan combinaties die qua smaak passen bij rode linzen zoals tomaten, knoflook, koriander en curry. Er worden verder dus echt geen hoeveelheden genoemd of recepten gegeven. Je moet zelf aan de slag.

Het boek is samengesteld met de hulp van tientallen Amerikaanse chef koks. Via onder andere vetgedrukte letters en hoofdletters wordt aangegeven hoe vaak een combinatie door de chefs genoemd is en dus hoe meer de combinatie gewaardeerd wordt. 

Wanneer je gewoon eens door het boek bladert kan je van alles ontdekken. Dan kom je opeens 3 pagina’s tegen met combinaties voor saladedressings. Het boek is gericht op vegetarisch eten en is dus niet volledig plantaardig. Er wordt daarom soms kaas of yoghurt genoemd, maar de nadruk ligt op groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden.

Conclusie: een aanrader voor wie van creatief plantaardig koken houdt.

 


Disclaimer: Deze pagina bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn website. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel!