Waarom olie niet goed is bij reuma

Olie is een product dat iedereen standaard in de keuken heeft en we zijn gewend om dit blindelings te gebruiken. Het is één van de hoofdingrediënten in dressings en we bakken ermee. Helaas laten studies zien dat olie niet goed is om te gebruiken wanneer je reuma hebt.

olie en reuma

Waarom geen olie bij reuma?

Olie is een bewerkt product dat bestaat uit puur vet, en dan niet de gezonde vetten. Verder zijn de voedingsstoffen uit het oorspronkelijke product (zoals olijven in het geval van olijfolie) bijna helemaal verdwenen. 

 

Elke olie (inclusief kokosolie en olijfolie):

Studies laten dan ook zien dat olie:

  • een lekkende darm bevordert, wat de basis is voor het ontstaan van ziektes zoals reuma;
  • bijdraagt aan hart- en vaatziekten; 
  • ons immuunsysteem onderdrukt (en ons daarmee vatbaar maakt voor infecties en ervoor zorgt dat ons lichaam kankercellen moeilijker kan opruimen).

Vermijd vooral de olie die verhit is, omdat daarbij veel vrije radicalen ontstaan. Vooral de olie in de frituurpan van de snackbar is in dit opzicht killing.

Ook geen kokosolie en olijfolie?

Kokosolie en olijfolie zijn plantaardig en worden vaak gepromoot als gezond. Kokosolie bestaat echter voor 90 % uit verzadigd vet.

Olijfolie bevat wel onverzadigde vetten, die gezonder zijn, maar in een ongunstige verhouding (tien keer meer omega-6 dan omega-3 vetten).

Beide oliën kan je daarom beter vermijden. Dus nee, ook niet die biologische olijfolie uit dat speciale winkeltje...

Gezonde vetten

Vetten kan je het beste binnenkrijgen via noten, avocado, olijven, pitten en zaden. Deze bevatten gezonde vetten (omega 3) en zitten bovendien vol andere voedingsstoffen. 

Bakken zonder olie

Bakken is mogelijk door in plaats van olie een scheutje water te gebruiken. Voeg een lepel water toe aan een pan op het vuur en roerbak hierin ui, groente enzovoorts. Blijf erbij, want het water gaat verdampen. Wanneer dat gebeurt, voeg je gewoon weer een scheutje water toe. Even oefenen en je zal zien hoe makkelijk het gaat. 

Olievrije dressing

Gelukkig heb je voor een lekkere dressing ook helemaal geen olie nodig. Door gebruik te maken van heerlijke ingrediënten zoals vruchtensap, azijn, mosterd, tahini, plantaardige yoghurt en verse kruiden maak je je salade zelfs nog wat gezonder! In dit ebook heb ik ter inspiratie 14 recepten verzameld voor olievrije, vegan salade dressings. 

En nu?

Oh jee, alweer iets dat ik niet meer mag eten?

Ik denk dat het belangrijkste bij het verminderen van reumaklachten is om de focus eerst te leggen op plantaardig en onbewerkt eten. Wanneer je daaraan gewend bent, kan je eens nadenken over het gebruik van olie. Wil je toch olie blijven gebruiken, dan is dat uiteraard je eigen keuze. Het is wel het meest verstandig om het uiteindelijk af te bouwen en het gebruik van olie te beperken tot een minimum. Gebruik in ieder geval zo min mogelijk olie die verhit is geweest en dus zeker geen frituur.

 

Referenties

  • A.P. Moreira et al. Influence of a high-fat diet on gut microbiota, intestinal permeability and metabolic endotoxaemia. Br J Nutr. 2012 Sep;108(5):801-9. 
  • C.F. Rueda-Clausen et al. Olive, soybean and palm oils intake have a similar acute detrimental effect over the endothelial function in healthy young subjects. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2007 Jan;17(1):50-7.