Jozine heeft spierreuma en is klachtenvrij dankzij plantaardige voeding

Jozine's leven veranderde drastisch toen ze op 47-jarige leeftijd de diagnose spierreuma (polymyalgia rheumatica) kreeg. De ontstekingen waren zo heftig dat ze moeite had met alledaagse taken. Medicatie bood verlichting, maar bracht ook vervelende bijwerkingen met zich mee. Op zoek naar een alternatief, belandde ze bij plantaardig eten.

En wat bleek? Binnen drie maanden kon ze stoppen met de medicatie en was haar reuma in remissie! Maar dat was nog niet alles. Jozine ontdekte dat haar plantaardige dieet ook haar diabetes type 1 aanzienlijk verbeterde.

 

spierreuma en voeding

De diagnose: spierreuma

Jozine kreeg in 2019, toen zij 47 jaar oud was, last van ontstekingen in haar schouders en bekken. Het was zo heftig dat ze haar kleren niet meer zelf aan kon krijgen, lopen ging nauwelijks en zelfs een keukenkastje open doen lukte niet meer.

Ze ging naar de huisarts en kreeg de diagnose polymyalgia rheumatica, oftewel spierreuma. Dit is net als bijvoorbeeld reumatoïde artritis een auto-immuunziekte, waarbij de ontstekingen met name zitten in de slijmbeurzen en peesscheden.

Na de diagnose kreeg ze het medicijn prednison voorgeschreven. Helaas had ze last van bijwerkingen, maar afbouwen van dit medicijn lukte niet.

 

Leefstijl aanpassen

Inmiddels was ze ook gestart met yoga, om te leren ontspannen en om toch nog te bewegen zonder dat het te belastend was. 

De yoga lerares vroeg haar of ze het boek The China Study kende van T. Collin Campbell. Ze is dit boek direct gaan lezen, en ontdekte zo de grote invloed van voeding op gezondheid. Ook verdiepte ze zich in de adviezen van de Amerikaanse leefstijlarts dr Michael Greger over gezonde plantaardige voeding. 

Ze startte direct met onbewerkt plantaardig eten (oftewel Whole Food Plant Based, WFPB).

 

Reuma in remissie

De gezonde plantaardige voeding bracht succes: binnen drie maanden lukte het om te stoppen met de prednison zonder dat de pijn terugkwam.

Een jaar lang heeft ze voor 100 % onbewerkt plantaardig gegeten. Sindsdien doet ze dit voor ruim 90 % en neemt bijvoorbeeld soms een stukje kaas. Met deze leefstijl is ze vier jaar later nog steeds medicijnvrij en is de reuma in remissie. 

En er is nog meer goed nieuws! 

Jozine heeft ook diabetes type 1, maar sinds deze leefstijl heeft ze de insuline flink kunnen afbouwen tot een lage hoeveelheid.

Door deze ervaring is ze zo geïnteresseerd geraakt in de kracht van plantaardige voeding dat ze ook een opleiding tot voedingsdeskundige is gaan volgen, om er nog meer over te leren.

 

Gratis ebook: Pijnvrij dankzij voeding

Door een onbewerkt, plantaardig eetpatroon ben ik zelf ook pijnvrij geworden bij reumatoïde artritis en artrose, en je ziet dat ik geen uitzondering ben. Het is wetenschappelijk aangetoond dat deze voeding helpt bij reumatische aandoeningen.

Wil je zelf ook aan de slag met voeding bij reuma, download dan mijn gratis ebook: ‘Pijnvrij bij reuma en artrose dankzij plantaardige voeding.’