Bleekselderijsap vermindert ontstekingen bij reuma

Bleekselderijsap werkt ontstekingsremmend bij reuma. Lees hier waarom je dit groene drankje het liefst elke dag zou moeten drinken wanneer je actieve ontstekingen hebt.

 

bleekselderij en reuma

Het drinken van bleekselderijsap is onderdeel van het Paddison Programma, dat ik al vier jaar met succes volg en waardoor ik klachtenvrij ben bij reuma. Ik dronk het vooral toen ik nog ontstekingen had, maar ben blij dat ik er altijd op terug kan vallen wanneer het nodig mocht zijn. Het is als het ware onderdeel van mijn noodplan.

 

Waarom is bleekselderijsap gezond?

Bleekselderijsap bevat tientallen plantenstoffen met een krachtige werking [1, 2]. 

Het gaat om flavonoïden met namen zoals luteoline en kaempferol. Dit zijn anti-oxidanten die ons beschermen tegen schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. 

De groene kleur van het sap komt door hoge concentraties chlorofyl [3], een stof die sterk ontgiftend en zuiverend werkt. Verder bevat het mineralen zoals calcium, magnesium, mangaan, ijzer, kalium en koper, die het sap extreem alkalisch maken.

De combinatie van alle stoffen zorgt ervoor dat dit gifgroene drankje ontstekingsremmend werkt [4]. 

 

Praktische tips

Om van de gezondheidsvoordelen te profiteren, kan het geen kwaad om regelmatig een glas bleekselderijsap te drinken. Wanneer je actieve ontstekingen hebt bij reuma, is het goed om elke dag bleekselderijsap te drinken in grotere hoeveelheden (in totaal 3-4 glazen sap per dag, tussen de maaltijden door).

Maak sap van 1 hele stronk. Drink het direct op of bewaar het tot twee dagen in een afgesloten fles in de koelkast. De bladeren van de stronk kunnen ook door de sapcentrifuge, maar ik snij ze er liever af en doe deze apart door een smoothie. 

 

Ben je niet in het bezit van een sapcentrifuge? 

Je krijgt de gezonde stoffen ook binnen wanneer je de bleekselderij gewoon eet. 

Maar door er sap van te maken, kan je er veel meer van binnenkrijgen, zonder dat je daarna vol zit door de grote hoeveelheid vezels. Heb je geen sapcentrifuge maar wel een blender, dan is het mogelijk om sap te maken door de bleekselderij in de blender te malen en dan door een kaasdoek te halen.


Vind je de smaak van bleekselderijsap niet lekker?

Meng het dan met komkommer, appel, wortel en/of gember. En bedenk anders dat het niet altijd lekker hoeft te zijn, als het maar werkt. Pijnvrij zijn is namelijk héél lekker!

 

Wat te doen met de pulp

Wanneer je dit sap maakt, hou je best wat pulp over. Wat kan je daarmee doen?

  • Maak er bouillon van door het een half uur op een zacht vuurtje te laten koken in water. Zeef daarna het water en klaar is je bouillon.
  • Doe een schepje door de soep of roerbakschotel voor extra smaak en voedingsstoffen.
  • Geef het aan je planten.
  • Geen tijd of zin in bovenstaande tips, doe het dan in je compostbak.



Referenties

  1. W. Kooti en N. Daraei. A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1029-1034. 
  2. J. Yan et al. Comprehensive Quality and Bioactive Constituent Analysis of Celery Juice Made from Different Cultivars. Foods. 2022 Sep 6;11(18):2719. 
  3. M. Li et al. Comparative metabolomics provides novel insights into the basis of petiole color differences in celery (Apiumgraveolens L.). J Zhejiang Univ Sci B. 2022 Apr 15;23(4):300-314. 
  4. T. Mencherini et al. An extract of Apium graveolens var. dulce leaves: structure of the major constituent, apiin, and its anti inflammatory properties. J Pharm Pharmacol. 2007;59:891–897.