Kruidenthee kan je in zoveel variaties drinken dat het nooit gaat vervelen. Er wordt bovendien veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van theesoorten. Ontdek de voordelen van vijf soorten kruidenthee.
Favoriete drank, warm én koud
Thee staat op de derde plek van meest gedronken dranken, na koffie en water. 44% van de Nederlanders drinkt het dagelijks, en daar hoor ik al jaren bij. Rustig wakker worden, even een pauze momentje of 's-avonds relaxen gaat beter met een kop warme thee erbij. Maar eerlijk gezegd drink ik het gewoon de hele dag door.
Soms is het juist verfrissend om voor ice tea te kiezen. In de winkel vind je varianten waar erg veel suiker aan is toegevoegd, maar je kan ook eenvoudig zelf ice tea maken en dan bepaal je uiteraard zelf wat erin gaat. Een aantal lekkere variaties vind je in deze blog van Tealicious by Louise: DIY Simpele Ice Tea.
Behalve dat thee gewoon een lekker drankje is, is het mooi meegenomen dat er allerlei gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan de diverse kruidentheesoorten. Ontdek hieronder wat beweerd wordt over vijf populaire theesoorten.
1. Rooibos is rustgevend
Rooibos is een Zuid-Afrikaanse theesoort met een warme, bijzondere smaak en een rustgevende werking. Ten eerste bevat Rooibos geen cafeïne, maar dat geldt eigenlijk voor elke kruidenthee. Ten tweede bevat het enkele unieke antioxidanten zoals aspalatine. Deze stof zou het cortisol gehalte kunnen verlagen en daardoor een stress verlagend effect hebben. Drink deze thee 's-avonds en ontdek zelf eens of je daarna beter slaapt.
2. Groene thee beschermt tegen kanker
Groene thee heeft een beetje bittere smaak. Voeg de theeblaadjes pas toe nadat het water een paar minuten is afgekoeld. Er komen dan minder bittere stoffen in het water.
De thee bevat veel antioxidanten en er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten. Dagelijks drinken van groene thee zou de kans op kanker verlagen. Al betwijfel ik dat je met groene thee een verder ongezonde levensstijl kan compenseren.
3. Gemberthee is ontstekingsremmend
Gemberwortel heeft als belangrijke eigenschap dat het ontstekingsremmend is. Snij de wortel in dunne plakjes en voeg het toe aan heet water. Je hoeft de gember niet eerst te schillen. Hoe meer je gebruikt, hoe pittiger de smaak en hoe krachtiger de werking. Je kan de ontstekingsremmende werking nog verder vergroten door ook een stukje kurkumawortel toe te voegen, het oranje broertje van gember.
4. Brandnetel zuivert je bloed
Brandnetel kan je vers plukken (let op je vingers) of kopen als gedroogd blad. De smaak is wat grasachtig: een beetje anders, maar wel lekker. En dus ook gezond. De thee zou een reinigende, bloedzuiverende werking hebben en is rijk aan mineralen, met name silicium.
5. Tijm verzacht keelklachten
Tijmthee staat bekend om de helende werking bij keelklachten. Niet voor niks zit er vaak tijmextract in hoestdrankjes. Verstandig dus om dit kruid 's-winters in huis te hebben. Je kan een paar takjes verse tijm gebruiken maar ook gedroogde blaadjes uit je kruidenrek. De smaak van tijmthee is verfrissend en kruidig. De thee combineert goed met gember, en dan heb je echt een powerthee bij verkoudheden. Meer kruiden ontdekken die je helpen bij hoestklachten? Lees dan deze blog van Cindy: 7 kruiden tegen hoesten.