Hoge zoutinname verhoogt de kans op reuma

Het is aangetoond dat het gebruik van veel zout de kans op reuma verhoogt. Met dit eetpatroon verlaag je automatisch je zoutgehalte.

 

zout en reuma

 

Zout en reuma

Ons lichaam heeft elke dag zo’n 3 of 4 gram zout nodig. Maar 80 procent van de Nederlanders krijgt het dubbele binnen, gemiddeld 8 gram per dag. En dat is dus veel te veel.

In een grote studie werd aangetoond, dat het gebruik van veel zout de kans op reuma verhoogt. Het gaat dan om meer dan 3 of 4 gram zout per dag [1].

Veel zout verhoogt ook de bloeddruk, is in het algemeen niet goed voor je gezondheid en vormt een risico voor nierproblemen. Hoe pak je het aan om minder zout binnen te krijgen?

 

Zout in een onbewerkt, plantaardig eetpatroon

Het grootste deel van het zout dat mensen binnenkrijgen, komt uit bewerkte producten. Denk aan chips, pakjes en zakjes, soep in blik, sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Ook vlees en kaas bevatten veel zout.

Het is maar een klein deel van de totale hoeveelheid zout, zo'n 20 %, dat we zelf toevoegen aan ons eten in de vorm van keukenzout.

Wil je je zoutinname beperken, dan is de beste keuze dus om zoveel mogelijk onbewerkt en plantaardig te eten. Dat is in alle opzichten het beste eetpatroon om pijn en ontstekingen bij reuma te verminderen.

Wanneer je (grotendeels) onbewerkt en plantaardig eet, dan valt het met de hoeveelheid zout wel mee. Wees in dat geval niet bang om voor de smaak af en toe wat zout toe te voegen aan je eten als je het daarmee lekkerder vindt. Wanneer je bezorgd bent om je hoge bloeddruk, voeg dan geen zout toe.

Wanneer je zout gebruikt, kies dan bij voorkeur voor gejodeerd zout (Jozo), waar jodium aan is toegevoegd. Jodium krijgen we vaak wat te weinig binnen, waardoor dat een mooie toevoeging is.

 

Zoutvervangers

  • Een zoutvervanger is zeekraalzilt, dat is gemalen zeekraal, en kan je vinden in biowinkels. Hier zitten naast zout ook veel mineralen in.
  • Misopasta is een zoutige smaakmaker die ook heel goed is voor je darmen aangezien het een gefermenteerd product is. Dit betekent dat het goede bacteriën bevat die je darmflora versterken.
  • Verder kan je meer smaak geven aan je gerechten met alle soorten kruiden waardoor je zout kan weglaten, zonder het te missen. Ik gebruik bv in soep een theelepel selderijzaad en heb dan geen bouillonblokje nodig. 

 

Gratis ebook: Pijnvrij bij reuma dankzij voeding

Wil je meer weten over het beste eetpatroon, waarmee ontstekingen bij reuma afnemen en veel mensen uiteindelijk pijnvrij worden? Mijn gratis ebook helpt je op weg. 

 

Referentie

1. E. Salgado et al. High Sodium Intake Is Associated With Self-Reported Rheumatoid Arthritis: A Cross sectional and Case Control Analysis Within the SUN Cohort. Medicine (Baltimore). 2015 Sep;94(37):e0924.