Hoge zoutinname verhoogt de kans op reuma

Wist je dat voeding een grote rol speelt bij het verminderen van reumaklachten? Zo is het aangetoond dat het gebruik van veel zout de kans op reuma verhoogt. Met een onbewerkt, plantaardig eetpatroon verlaag je automatisch je zout inname. Op deze manier kan je zelf wat tegen je gewrichtsklachten doen.

zout en reuma

Reuma en voeding

Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen die pijn, stijfheid en ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. Het is een chronische ziekte die een enorme impact kan hebben op je dagelijkse leven. 

Gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van reuma te verminderen en je kwaliteit van leven te verbeteren. Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is het aanpassen van je voeding.

Er zijn allerlei studies gedaan waaruit blijkt dat gezonde voeding daadwerkelijk gewrichtsklachten vermindert. Zelf heb ik dankzij een puur en plantaardig eetpatroon mijn reumatoïde artritis én artrose onder controle gekregen. In dit gratis ebook staat alle informatie over dit eetpatroon op een rij.

 

Zout en reuma

Eén van de dingen die reuma verergert is het gebruik van veel zout. Ons lichaam heeft elke dag zo’n 3 of 4 gram zout nodig. Maar 80 procent van de Nederlanders krijgt het dubbele binnen, gemiddeld 8 gram per dag. En dat is veel te veel.

In een grote studie werd aangetoond, dat het gebruik van veel zout de kans op reuma verhoogt. Het gaat dan om meer dan 3 of 4 gram zout per dag [1].

Veel zout verhoogt ook de bloeddruk, is in het algemeen niet goed voor je gezondheid en vormt een risico voor nierproblemen. 

 

Onbewerkte, plantaardige voeding

Het grootste deel van het zout dat mensen binnenkrijgen, komt uit bewerkte producten. Denk aan chips, pakjes en zakjes, soep in blik, sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Ook vlees en kaas bevatten veel zout.

Het is maar een klein deel van de totale hoeveelheid zout, zo'n 20 %, dat we zelf toevoegen aan ons eten in de vorm van keukenzout.

Wil je je zoutinname beperken, dan is de beste keuze dus om zoveel mogelijk onbewerkt en plantaardig te eten. Dit eetpatroon bevat van nature minder zout, en is in alle opzichten het beste eetpatroon om pijn en ontstekingen bij reuma te verminderen.

Wanneer je (grotendeels) onbewerkt en plantaardig eet, valt het met de hoeveelheid zout dus wel mee. Wees in dat geval niet bang om voor de smaak af en toe toch wat zout toe te voegen aan je eten voor de smaak. Wanneer je bezorgd bent om je hoge bloeddruk, voeg dan geen zout toe.

Wanneer je zout gebruikt, kies dan bij voorkeur voor gejodeerd zout (Jozo), waar jodium aan is toegevoegd. Jodium krijgen we vaak wat te weinig binnen, waardoor dat een mooie toevoeging is.

 

Zoutvervangers

  • Een zoutvervanger is zeekraalzilt, dat is gemalen zeekraal, en kan je vinden in biowinkels. Hier zitten naast zout ook veel mineralen in.
  • Misopasta is een zoutige smaakmaker die ook heel goed is voor je darmen aangezien het een gefermenteerd product is. Dit betekent dat het goede bacteriën bevat die je darmflora versterken. Misopasta kan je vinden in de meeste supermarkten bij de Aziatische producten.
  • Verder kan je meer smaak geven aan je gerechten met alle soorten kruiden waardoor je zout kan weglaten, zonder het te missen. Ik gebruik bv in soep een theelepel selderijzaad en heb dan geen bouillonblokje nodig. 

 

Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose: Startgids 

Wil je meer weten over het eetpatroon waarmee de pijn afneemt bij artrose en reuma? De gratis Startgids helpt je op weg. 

Referentie

1. E. Salgado et al. High Sodium Intake Is Associated With Self-Reported Rheumatoid Arthritis: A Cross sectional and Case Control Analysis Within the SUN Cohort. Medicine (Baltimore). 2015 Sep;94(37):e0924.