Irene’s holistische zoektocht naar een pijnvrij leven bij reumatoïde artritis.

Dit is het verhaal van Irene: van een chronische auto-immuunziekte met veel pijn, ontstekingen, beperking en prognose ‘levenslang zware medicatie’ naar een vitaal, pijnvrij en medicijnvrij leven door een radicale switch in leefstijl en veel innerlijk werk. 

 

reuma en voeding

 

“De diagnose reuma artritis kreeg ik vrijwel direct na de geboorte van onze 1e dochter in 2014. Dit moment markeerde het begin van een jarenlange zoektocht naar heling. Ik was eigenwijs en luisterde niet naar het medicatieadvies van de artsen. In plaats daarvan volgde ik mijn intuïtie die mij een andere richting op wees.

In de jaren die volgden ontdekte ik veel verschillende holistische geneeswijzen en probeerde van alles uit: diverse voedingsstijlen, tientallen supplementen, homeopathie, chinese geneeswijzen, healing, regressie, systemisch werk, yoga, meditatie, channelings, plantmedicijnen noem maar op.

You name it and I tried it… alles hielp… een beetje.

Als kleine puzzelstukjes op mijn pad. Er was helaas geen magic pill die de reuma in één keer verwijderde uit mijn systeem.

 

Dit was het pad dat ik móest bewandelen, dat voelde ik heel sterk. Inclusief alle strijd, eenzaamheid, onbegrip, teleurstelling, botschade, maar ook de volledige overgave, acceptatie, het innerlijke weten, vertrouwen, persoonlijke groei en heelwording. 

 

Eind 2020 kwam ik in aanraking met het ‘Paddison Program’ een plantaardig eliminatiedieet & leefstijlprogramma dat heel effectief bleek. De pijn en ontsteking in mijn voeten verdwenen geleidelijk, ik kreeg meer energie en voelde me op alle vlakken zoveel beter. Ook kon ik weer hardlopen op blote voeten, een mijlpaal!

 

Na een jaar dit programma met succes gevolgd te hebben kwam er helaas toch weer een dieptepunt. Door een enorme opvlamming, getriggerd door een heftige miskraam, kon ik amper lopen en niets leek nu te helpen. 

 

Life’s magic✨ Want toen ik me na een periode van ‘struggle’ genoodzaakt voelde toch te starten met de reumamedicatie, bleek ik onverwachts weer zwanger te zijn. Een spannende periode volgde vol zorgen en hormoongerelateerde klachten. Gelukkig groeide de baby heel goed en kreeg ik meer vertrouwen. 

 

Het lukte me niet om het strenge ‘plant based whole food low fat’ dieet volledig vol te houden. Want oh..die ‘cravings’ pizza’s, kaas, koekjes, chocolade, ijs… alles ging er in. Dit resulteerde natuurlijk ook in meer reumatische klachten. Tot het laatste trimester. Want toen verdween de pijn als sneeuw voor de zon, wat vaker voorkomt tijdens de zwangerschap door de verandering van hormonen, om daarna vaak weer snoeihard terug te komen. 

 

Gelukkig bleef de reuma na de bevalling redelijk rustig. Door de borstvoeding voelde ik dat mijn lichaam andere voedingsstoffen nodig had, waardoor ik vegetarisch ipv vegan at. Na 11 maanden postpartum ging in sep 2023 toch de knop weer om.

Volledig uitgeput door het drukke gezinsleven, voelde ik de noodzaak om weer van voren af aan te starten met het Paddison Programma.

Om een fitte en vitale moeder te zijn voor onze drie meiden en een eventuele opvlamming voor te zijn.

 

Dat betekende naast veel beweging, grote glazen bleekselderijsap, glutenvrije granen zoals quinoa en boekweit en heel veel bladgroen. Na een week of 6 had ik weer volop energie!

 

En nu (april 2024) is de reuma officieel in remissie zonder medicijnen. Sinds 2020 is er geen nieuwe botschade bij gekomen. Na jarenlange strijd is de reuma momenteel geen issue meer in mijn leven. Mocht het ooit weer de kop op steken, dan weet ik inmiddels wat te doen. Ik heb de sleutel in handen! “ 

 

Je kunt Irene vinden op haar Instagram account @irene.journey.to.health.

reuma en voeding