6 Natuurlijke technieken met een ontstekingsremmende werking

Naast plantaardige voeding en beweging pas ik zelf nog een aantal natuurlijk technieken toe om ontstekingen bij reuma weg te houden. Van deze dingen is stuk voor stuk wetenschappelijk bewezen dat het ontstekingen vermindert. 

 

natuurlijke ontstekingsremmers

Sommige van deze dingen lijken een beetje vreemd. Toch hebben ze allemaal aangetoonde effecten. Ik heb zelf alles uitgeprobeerd en deze dingen voelen voor mij goed. 

In al deze punten raakte ik overigens geïnteresseerd via het Paddison Programma voor reuma. Dat is het meest uitgebreide programma voor natuurlijke terugdringing van reuma dat er bestaat, en waardoor ik zelf al drie jaar klachtenvrij ben van reuma en artrose.

 

1 Time restricted eating 

Ik eet al mijn maaltijden binnen een tijdvak van 11 uur en eet daarna gedurende 13 uur niets meer. Ik stop ‘s-avonds om 19 uur met eten en ontbijt de volgende morgen om 8 uur. 

Wanneer je ‘s-avonds laat nog iets eet, moet je lichaam weer aan de slag om het voedsel te verteren en in die tijd kan het niet herstellen. De enzymen die normaal je eten verteren, hebben dan tijd om je lichaam te detoxen en ontstekingen tegen te gaan.

Iedere keer dat je iets eet, ontstaat er door oxidatie een kleine ontsteking in je lichaam. Daarom is het ook goed om geen tussendoortjes te nemen, maar alleen 3 grote maaltijden. Zorg dan wel dat je genoeg eet zodat je pas weer honger hebt bij de volgende maaltijd.

In deze blog lees je meer over het effect van (intermittent) fasting bij reuma.

2 Aarden

Door contact met de aarde via een aardingsmat in je bed of gewoon met je voeten in het gras, raakt je lichaam lading kwijt die het heeft opgebouwd (bv via de apparaten om ons heen). Dit vermindert ontstekingen. Als je één eenvoudig ding uit dit rijtje wil proberen, ga dan elke dag (als het weer het toelaat natuurlijk) 20 minuten met je blote voeten in het gras. 

3 Water drinken met moleculaire waterstof 

Moleculair waterstof is een reactief gas, en dat klinkt gevaarlijk, maar wanneer het is opgelost in water (uit een tablet) is het juist een enorm krachtige antioxidant. En bij reuma heb je extra antioxidanten nodig. Omdat waterstof het kleinste molecuul is dat bestaat, kan het zo door celmembranen heen de cellen binnengaan en daar zijn werk doen.

Waterstof heeft een positief effect op allerlei processen in je lichaam zoals ook op je brein. Toen ik dit drie keer per dag ging drinken voelde ik af en toe vlagen van een extreem gelukkig gevoel. Ik merkte duidelijk dat er een effect was. In deze blog lees je meer over de studies die gedaan zijn naar reuma en waterstof.

4 Koud douchen

Ik ben een ontzettende koukleum en toch ben ik gaan houden van koud douchen. Na een warme douche zet ik hem een halve minuut op koud (of laten we zeggen, 18 graden). Dit is waanzinnig voor de doorbloeding en voelt na afloop geweldig. Het verhoogt bovendien je weerstand. Zwemmen in natuurwater of een ijsbad nemen zorgen ook voor dit effect.

5 Naar de sauna

Er zijn verschillende voordelen van saunabezoek wanneer je reuma hebt. Zweten is goed om giftige stoffen kwijt te raken en je ontspant er natuurlijk heerlijk door. Mijn droom is om ooit thuis een kleine infrarood sauna neer te zetten. Meer over de voordelen van de sauna bij gewrichtsklachten lees je hier.

6 Mediteren en mindfulness 

Om stress te verminderen werkt mediteren absoluut. Ik gebruik de Engelse app Headspace. Zo rustgevend en fijn. Ik probeer ook mindfulness toe te passen gedurende de dag: helemaal in het hier en nu blijven, niet nadenken maar alleen observeren wat je hoort, voelt en ziet. Dit vermindert stress (en stress is gerelateerd aan reuma, dus belangrijk).