Sauna bij reuma: 4 voordelen

Is de sauna bij reuma een goed idee? Absoluut: er zijn aangetoonde gezondheidsvoordelen van saunabezoek wanneer je gewrichtspijn hebt. Dankzij de wetenschap weten we waarom de sauna een goed effect heeft op de gewrichten.

 

sauna en reuma

 

Wanneer je reuma hebt en wel van de warmte houdt, is het een goed idee om daar wat vaker gebruik van te maken. Natuurlijk kan je geen wonderen verwachten van één saunabezoekje. Toch zijn er reumapatiënten die het geluk hebben om elke dag in hun eigen infrarood sauna te kunnen zitten en daar veel baat bij hebben. 

 

In deze blog lees je 4 oorzaken van de positieve effecten van de sauna op je gewrichten.

 

1. Zweten

Door de hitte in de sauna zal je lichaam in actie komen om af te koelen. Je gaat zweten, waardoor warmte wordt afgevoerd. En daarmee verlies je ook bepaalde giftige stoffen die je anders lastig kwijt raakt [1]. Het gaat dan om zware metalen (door luchtverontreiniging) [2] en pesticiden. Een eenvoudige  manier om te detoxen! Heel goed wanneer je reuma hebt.

 

2. Doorbloeding

Door de warmte ga je niet alleen zweten maar verwijden ook de bloedvaten. Tot in de kleinste vaatjes gaat je bloed stromen, en dat is geweldig voor zowel de aanvoer van zuurstof naar iedere cel als de afvoer van afvalstoffen [3]. Stap je na afloop even in een koud dompelbad, dan versterk je het effect.

 

3. Melatonine

Het gebruik van de infrarood sauna stimuleert de productie van melatonine in de cellen. Melatonine is een antioxidant die schade door vrije radicalen en oxidatieve stress tegengaat. Het is aangetoond dat bij herhaald saunabezoek de oxidatieve stress in het lichaam meetbaar lager werd [4]. Bij reuma is er sprake van veel oxidatieve stress, en daarom is dit effect heel gunstig. 

 

4. Gelukshormonen

Tenslotte kom je lekker tot rust tijdens een saundagje. Terwijl je ontspant, nemen de gelukshormonen toe, zoals endorfine. Gelukshormonen hebben een pijnstillende werking én hebben een positief effect op het microbioom in je darmen (wat ook de reuma positief beïnvloedt). 

Zeker wanneer je een ziekte hebt zoals reuma, waardoor je het waarschijnlijk niet altijd makkelijk hebt, zou je regelmatig een momentje moeten nemen om iets te doen dat je goed laat voelen. Dan moet je er natuurlijk wel van genieten, en bijvoorbeeld niet benauwd worden van de hitte.

 

Natuurlijk methoden tegen ontstekingen

Saunabezoek is één van de 6 natuurlijke ontstekingsremmende technieken die ik toepas om gewrichtspijn tegen te gaan. Dit doe ik naast de basis: plantaardige voeding en beweging. Door deze combinatie ben ik al enkele jaren volledig klachtenvrij.

In deze blog lees je welke natuurlijke technieken ik nog meer toepas. Het zijn allemaal aangetoond werkzame methoden, zoals bijvoorbeeld intermittent fasting. Doe er je voordeel mee!

 

Referenties

  1. J. Pizzorno: The toxin solution (2018). Linkje boek: klik hier.
  2. Sheng et al. Monitoring of heavy metal levels in the major rivers and in residents' blood in Zhenjiang City, China, and assessment of heavy metal elimination via urine and sweat in humans. Environ Sci Pollut Res Int. 2016; 23(11):11034. 
  3. E. Kwan: Let it flow (2018).
  4. Masuda  et al. Repeated sauna therapy reduces urinary 8-epi-prostaglandin F(2alpha). Jpn Heart J. 2004; 45(2):297. 


Disclaimer: Deze pagina bevat een affiliatelink. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn website. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel!