Waterstof als ontstekingsremmer bij reuma

Moleculaire waterstof is een reactief gas, maar wanneer het is opgelost in water is het een enorm krachtige antioxidant. Hierdoor werkt het ontstekingsremmend bij reuma. Lees wat de resultaten waren in wetenschappelijke studies en wat mijn eigen ervaring is. 

 

waterstof bij reuma

 

Studies naar waterstof bij reuma

Dat waterstof effectief is bij reuma blijkt uit enkele wetenschappelijke studies. In de eerste studie dronken 20 reumapatiënten dronken elke dag een halve liter water per dag met een hoge concentratie waterstof (4 tot 5 ppm). Na 8 weken waren alle patiënten significant verbeterd [1]. De verbetering van reuma werd gemeten door middel van de bekende DAS28 score (een meting van het aantal ontstoken gewrichten). 

De helft van de patiënten kwam zelfs in remissie aan het eind van de studie. Het effect was het grootst bij patiënten die de ziekte nog maar kort hadden (minder dan een jaar).

Ook goed om te weten: er was geen enkele bijwerking, behalve vaker naar het toilet moeten door het drinken van extra water.

In een andere studie kregen 10  reumapatiënten gedurende 5 dagen elke dag een portie waterstof-water via een infuus [2]. De DAS28 score daalde gemiddeld met 28%, oftewel: de reuma activiteit nam af. Dit was nog steeds zo 4 weken na deze korte behandeling. Verder nam de CRP waarde in bloed af (dit is een marker voor ontstekingen). Ook hier werd geen enkele bijwerking gerapporteerd.

Waterstof lijkt ook bij artrose te werken, maar dit is alleen bij dieren getest en nog niet met patiënten.

Conclusie: studies toonden aan dat waterstof de reuma activiteit bij patiënten verminderde, zonder bijwerkingen.

 

Waarom werkt waterstof bij reuma?

De onderzoeken laten zien dat waterstofgas één van de schadelijke bijproducten (radicalen) van oxidatieve stress wegvangt door ermee te reageren. Dit werd gemeten in de urine van de deelnemers. Oxidatieve stress ontstaat wanneer reactieve zuurstofverbindingen schade toebrengen aan cellen, en dit is één van de onderliggende oorzaken van reumatische klachten (naast dysbiose in de darmflora). Naast het verminderen van oxidatieve stress, verlaagt waterstof de ontstekingswaarden en zorgt voelbaar voor meer energie.

 

Samengevat: waterstof is goed bij reuma omdat:

  • het één van de oorzaken van reuma vermindert, namelijk oxidatieve stress.
  • het ontstekingen remt.

 

Is waterstof veilig?

Het drinken van waterstof-water is veilig. Het is een reactief gas, maar dat werkt in het lichaam juist positief omdat het reageert met vrije radicalen. Er is geen enkele negatieve bijwerking bekend.

 

Hoe kan je waterstof innemen?

Waterstof kan je het beste drinken in water. Er bestaan meer mogelijkheden zoals opname via de huid (in een bad), inhaleren en via een infuus, maar dat is allemaal niet zo praktisch.

Waterstof-water kan je verkrijgbaar op 2 manieren:

  • via een apparaat dat waterstof aanmaakt in water;
  • via tabletten die je in water oplost, waarna je het opdrinkt.

 

Mijn ervaring met het drinken van waterstof-water

Ik heb zelf waterstof-water gedronken via beide manieren. Ik begon in 2021 met tabletten (Dr Mercola) die reageren met water waarbij hele kleine waterstof belletjes ontstaan. Later kocht ik een klein apparaatje (ongeveer 80 eu) dat waterstof genereert. Deze ging na anderhalf jaar stuk. Na een tijdje niets gebruikt te hebben, heb ik weer tabletten gekocht en drink dit sinds 2023 weer dagelijks.

Het meeste effect voelde ik bij de tabletten, waarschijnlijk is de concentratie waterstof daar hoger dan bij het apparaatje. Dit is uiteraard wel een duurdere optie, want je moet de tabletten steeds opnieuw aanschaffen (de prijs is ongeveer 70 eu voor 90 tabletten).

Na enkele maanden van het drinken van waterstofwater merkte ik dat het weer wat beter ging met de reuma. Waterstof heeft ook een positief effect op andere processen in het lichaam zoals in het brein. Toen ik dit drie keer per dag dronk voelde ik af en toe vlagen van een extreem gelukkig gevoel. Ik merkte duidelijk dat er een effect was.

 

Let hierop bij het gebruik van waterstof-water

Voor het beste effect is het belangrijk om op de volgende punten te letten.

  • Drink waterstof-wateraltijd op een lege maag. Waterstof is heel reactief, en zou anders met het voedsel in je maag reageren voordat het je cellen in kan gaan. Drink het dus als eerste na het opstaan en wacht dan nog 5 minuten voordat je iets gaat eten. Heb je al iets gegeten, dat heeft het geen zin om het op dat moment te drinken. Drink je het ‘s-middags, zorg dan dat je 2 uur daarvoor niets gegeten hebt.
  • Drink het water binnen een paar minuten op nadat je de tabletten hebt opgelost, anders is het gas verdwenen in de lucht.
  • Wanneer je het water ‘s-avonds drinkt, kan het zijn dat je door het krijgen van meer energie minder goed kan slapen. Ik merkte dit al toen ik het om half 5 ‘s-middags had gedronken.


Natuurlijke onstekingsremmende technieken

Ik ben inmiddels al drie jaar pijn- en klachtenvrij terwijl ik reuma en artrose heb. Naast waterstof-water blijft mijn reuma voornamelijk onder controle dankzij plantaardige voeding. Daarnaast pas ik nog enkele andere ontstekingsremmende technieken toe, die allemaal bewezen effecten hebben, zoals bijvoorbeeld gebruik van de sauna en intermittent fasting.

 
Referenties

[1] T. Ishibashi et al. Consumption of water containing a high concentration of molecular hydrogen reduces oxidative stress and disease activity in patients with rheumatoid arthritis: an open-label pilot study. Med Gas Res. 2012 Oct 2;2(1):27. 

[2] T. Ishibashi et al. Therapeutic efficacy of infused molecular hydrogen in saline on rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study. International Immunopharmacology. 21 (2014) 468-473.