Bleekselderijsap vermindert ontstekingen bij reuma

Bleekselderijsap werkt ontstekingsremmend en is daarom heel goed om te drinken wanneer je een chronische ziekte hebt, zoals reuma. Ontdek waarom je dit zuiverende, groene sap het liefst iedere dag zou moeten drinken, wanneer je actieve ontstekingen hebt.

 

bleekselderij en reuma

 

Het drinken van bleekselderijsap is onderdeel van het Paddison Programma, dat ik al vijf jaar met succes volg en waardoor ik klachtenvrij ben bij reumatoïde artritis. Ik dronk het vooral toen ik nog actieve ontstekingen had, en ben blij dat ik er altijd op terug kan vallen wanneer het nodig mocht zijn. Het is als het ware onderdeel van mijn noodplan.

 

Waarom is bleekselderijsap gezond?

Bleekselderijsap bevat tientallen plantenstoffen met een krachtige werking [1, 2]. 

Dit zijn flavonoïden met namen zoals luteoline en kaempferol: anti-oxidanten die onze cellen beschermen tegen schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Deze stoffen hebben we extra veel nodig bij een ziekte zoals reuma.

De groene kleur van het sap komt door hoge concentraties chlorofyl [3], een stof die sterk ontgiftend en zuiverend werkt. Verder bevat het mineralen zoals calcium, magnesium, mangaan, ijzer, kalium en koper, die het sap extreem alkalisch maken.

De combinatie van alle stoffen zorgt ervoor dat dit gifgroene drankje ontstekingsremmend werkt [4]. 

 

Hoeveel sap drinken

Door regelmatig een glas bleekselderijsap te drinken, geef je jezelf een gezonde boost en krijg je meer energie. Wanneer je actieve ontstekingen hebt bij reuma, is het goed om iedere dag bleekselderijsap te drinken in grotere hoeveelheden (3 of 4 glazen per dag). Drink het bij opstaan op de nuchtere maag en tussen de maaltijden door. De mineralen worden dan sneller opgenomen.

Maak sap van 1 hele stronk bleekselderij. Drink het direct op of bewaar het tot twee dagen in een afgesloten fles in de koelkast. De bladeren van de stronk kunnen ook door de sapcentrifuge, maar ik snij ze er meestal af en doe deze apart door een smoothie. 

Combineer eventueel de bleekselderij met komkommer, appel, wortel, rode biet en/of gember

Wil je na het opstaan meteen vers sap maken, zet dan 's-avonds de sapcentrifuge al klaar op het aanrecht en was en snij alvast de bleekselderij. Des te minder tijd ben je kwijt in de vroege ochtend.


Ebook: Saprecepten 

 

  • Lekkere, gezonde sapjes van groente en fruit
  • Klassiekers en bijzondere combinaties
  • Start je dag met een dosis kleur en energie!

 


Niet in het bezit van een sapcentrifuge? 

Je krijgt de gezonde stoffen ook binnen wanneer je de bleekselderij gewoon eet. Maar door er sap van te maken, kan je er veel meer van binnenkrijgen, zonder dat je daarna vol zit door de grote hoeveelheid vezels. Heb je geen sapcentrifuge maar wel een blender, dan is het mogelijk om sap te maken door de bleekselderij in de blender te malen en dan door een kaasdoek te halen.

 

Wat te doen met de pulp

Wanneer je dit sap maakt, hou je best wat pulp over. Wat kan je daarmee doen?

  • Maak er bouillon van door het een half uur op een zacht vuurtje te laten koken in water. Zeef daarna het water en klaar is je bouillon.
  • Doe een schepje door de soep of roerbakschotel voor extra smaak en voedingsstoffen.
  • Geef het aan de planten.
  • Geen tijd of zin in bovenstaande tips, doe het dan in de compostbak.

Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose: Startgids 

Meer weten over het eetpatroon waarmee de pijn afneemt bij artrose en reuma? Download de gratis Startgids om je op weg te helpen


Referenties

  1. W. Kooti en N. Daraei. A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1029-1034. 
  2. J. Yan et al. Comprehensive Quality and Bioactive Constituent Analysis of Celery Juice Made from Different Cultivars. Foods. 2022 Sep 6;11(18):2719. 
  3. M. Li et al. Comparative metabolomics provides novel insights into the basis of petiole color differences in celery (Apiumgraveolens L.). J Zhejiang Univ Sci B. 2022 Apr 15;23(4):300-314. 
  4. T. Mencherini et al. An extract of Apium graveolens var. dulce leaves: structure of the major constituent, apiin, and its anti inflammatory properties. J Pharm Pharmacol. 2007;59:891–897.