Zelf groenten fermenteren: zo doe je dat

Fermentatie is een proces waarbij groenten in een pot worden ‘voorverteerd’ door bacteriën. Hierdoor krijgt de groente een zurige smaak, wordt het lang houdbaar én wordt het super gezond voor je darmen. 

 

groenten fermenteren

Wat is fermenteren?

 

Fermenteren werd vroeger gebruikt als methode om voedsel langer houdbaar te maken. Groenten worden door fermentatie friszuur, aromatisch en knapperig. 

Fermentatie is een proces waarbij groenten in een pot worden ‘voorverteerd’ door melkzuurbacteriën die van nature aanwezig zijn op groenten. Naast de houdbaarheid beïnvloedt fermentatie de zuurtegraad, smaak en verteerbaarheid van de groenten. 

 

Gefermenteerde groente is lekker én goed voor je darmen

 

De bacteriën in je darmen, de darmflora, zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze houden van vezels en produceren stofjes (korte keten vetzuren) die jouw gezondheid een boost geven.

Zorg je goed voor deze vriendjes in je darmen, dan zorgen zij goed voor jou!

En hoe doe je dat? Ten eerste door vezelrijk te eten (groente, fruit, peulvruchten, granen) en daarbij voor variatie te zorgen. Ten tweede door regelmatig gefermenteerde producten te eten.

Gefermenteerd eten bevat goede bacteriën die enorm gezond zijn voor je darmen. Dit kan je meteen de volgende dag aan je stoelgang merken. 

 

Hoe fermenteer je zelf groenten?

 

  • Zelf groenten fermenteren is heel eenvoudig. Wat je nodig hebt is allereerst een glazen pot die je vooraf goed schoonmaakt met heet water. En verder: groenten, zout en water.

 

  • Groenten die lekker zijn om te fermenteren zijn bijvoorbeeld witte kool, wortel, radijs, rode biet, knoflook en gember. In principe is het mogelijk om alle soorten groenten te fermenteren. Vooral stevige groenten lenen zich er goed voor. 

 

  • Weeg de groenten af, snij ze fijn of in dunne plakjes en leg ze in een grote schaal. 

 

  • De groenten hebben een zoutpercentage nodig van 2 % om de groei van ongewenste bacteriën te stoppen. 

 

  • Maak een zoutmengsel in water en voeg dit 1 op 1 toe aan de groenten. Heb je bijvoorbeeld 500 gram groenten, neem dan 500 ml water met daarin 20 gram zout. De totale hoeveelheid groenten plus water is dan 1 kg met daarin 2 % zout. 

 

  • Vervolgens is het belangrijk dat het mengsel in een pot wordt bewaard waar de groenten helemaal ondergedompeld zijn. Er mag geen zuurstof bij de groenten komen, want dan gaat het rotten. Leg eventueel een zwaar gewicht op de groenten of een zakje gevuld met zout water om het ondergedompeld te houden.

 

  • Laat de pot bij kamertemperatuur staan. Tijdens het fermenteren zal gas ontstaan. Na enkele dagen kan je bubbeltjes gaan zien, dit betekent dat de fermentatie aan de gang is. Wanneer je de pot afgesloten hebt, doe deze dan elke dag even open om de overdruk te laten ontsnappen.

 

  • Wacht vervolgens een dag of tien en proef regelmatig of je het al lekker vindt. Wanneer je het goed genoeg vindt, zet de pot dan in de koelkast en het proces zal stoppen. 

 

  • Let op dat er geen rare vieze smaak aan komt. Dan is er iets mis gegaan en kan je het beter weggooien. Volgende keer beter!

 

  • Neem elke dag een paar schepjes van de groenten bij je maaltijd om je darmbacteriën een boost te geven. Je kan de pot gefermenteerde groenten maandenlang in de koelkast bewaren.