Onbewerkt plantaardig eten op een cruiseschip.

Onlangs maakte ik een reis op een groot cruiseschip. In deze blog vertel ik over mijn voorbereiding om onderweg onbewerkt, plantaardig te kunnen blijven eten, wat op het schip mee viel en juist tegen, en wat ik een volgende keer anders zou doen.

 

vegan op cruiseschip

Waarom ik onbewerkt, plantaardig eet

Plantaardig of vegan eten op reis kan soms een uitdaging zijn, maar is met wat voorbereiding goed te doen (klik hier voor tips). Voor mij gaat het alleen nóg een stapje verder, want vanwege reuma eet ik al jaren volgens de principes van het Paddison Programma. Dit betekent onbewerkt, plantaardige voeding, zonder olie en zoveel mogelijk glutenvrij. 

Deze eetstijl heeft me veel succes gebracht voor mijn gezondheid, want ik gebruik hierdoor geen medicijnen voor deze chronische ziekte.

Het is alleen wel belangrijk dat ik altijd zo blijf eten. Ik kom in principe wel weg met een enkel hapje buiten dit eetpatroon, omdat ik inmiddels een soort buffer heb opgebouwd. Maar eet ik te lang ‘buiten mijn boekje’ dan voel ik al snel stijfheid en krijg ik gezwollen, ontstoken gewrichten. 

 

Op cruise!

Onlangs maakte ik een korte cruise van vijf dagen op een groot schip van de Holland Amerika Lijn naar Oslo en Kopenhagen. Aan boord van een cruiseschip is ontzettend veel eten aanwezig, maar wel voornamelijk vlees, friet, taartjes, ijs en ga zo maar door. Van tevoren stippelde ik daarom een plan uit.

 

De voorbereiding

Voor het ontbijt nam ik genoeg havermout mee, gemengd met kaneel en rozijnen. Hier wilde ik elke avond overnight oats mee maken door de havermout elke avond in water te zetten voor de volgende dag. Samen met fruit, thee en een sapje van het buffet is dat een lekker en voedzaam ontbijt.

Als lunch zou ik een grote gevulde salade eten bij de buffetten, zonder vette dressing. We zouden van boord gaan in de havens, maar ik wilde het liefst weer aan boord lunchen, op bekend terrein zodat ik wist wat ik kon eten.

Voor het avondeten kan je terecht bij buffetten, een dinerzaal met menukaart, en een aantal speciale restaurants zoals Italiaans en Aziatisch. Ik had gelezen dat er in de dinerzaal vaak een aparte vegetarische menukaart was. Met wat aanpassingen had ik er vertrouwen in dat dit goed zou komen.

 

vegan op cruise
vegan op cruise

Wat viel mee?

Mijn ontbijt ging zoals gepland: overnight oats met kaneel en rozijnen, plus vers fruit (voornamelijk meloen met druiven). Ik ontdekte een geweldige sapbar waar vers sap werd gemaakt van bijvoorbeeld wortel, appel, gember, bietjes, en ook was er groen sap. Perfect.

De lunch was ook prima. Ik nam bij het buffet een grote salade inclusief peulvruchten, zonder dressing en verder wat brood erbij. Dat brood was niet glutenvrij, maar kon ik wel verdragen. Een paar keer hadden ze ook taco’s die je zelf kon vullen met bijvoorbeeld bonen, rauwkost en guacamole. Heel lekker!

 

Viel er ook iets tegen?

De dinerzaal had helaas geen vegetarische menukaart zoals ik verwacht had. Er was maar één vegetarisch hoofdgerecht, namelijk een geitenkaastaartje, en er waren geen vegan gerechten. We hebben daar uiteindelijk niet gegeten. De enige optie leek mij daar om een dubbele portie te vragen van een salade van de voorgerechten.

Voor het avondeten heb ik daarom meestal ongeveer hetzelfde gegeten als bij de lunch, wat prima was. Op een avond was er sushi, en at ik daarnaast rijst met gewokte groente (die wel in olie gebakken was).

 

Eén keer aten we in het Italiaanse restaurant. De enige optie voor mij was pasta pesto, wat lekker was, maar met veel olie en Parmezaanse kaas in de pesto (de extra kaas bovenop liet ik eraf). Ik had van het lunchbuffet een handje spinazie meegenomen om erbij te eten. De enzymen in de spinazie helpen namelijk bij de vertering. De verbaasde serveerster vroeg wat dat was, en ik zei iets als ‘dat helpt bij de vertering, beter voor mijn maag, hopelijk is het geen probleem?’ Het was achteraf best wel hilarisch. Zie maar eens snel uit te leggen dat je het doet tegen reuma, daar had ik even geen zin in.

 

Wat ook lastig was: al die taartjes en koekjes begonnen er steeds lekkerder uit te zien. Een koekje hier en daar werd uiteindelijk een high tea en een chocoladetaartje als afsluiter van de vakantie. De volgende ochtend werd ik wakker met stijve handen en onderrug en een beetje gezwollen pols. Duidelijk over de grens gegaan! Snel terug naar mijn eigen keuken thuis.

 

vegan cruise
vegan cruise

 

Wat zou ik een volgende keer anders doen?

Als er ooit een volgende cruise komt, zou ik drie dingen anders doen aan boord.

  1. Ik zou ten eerste meer bewegen aan boord. Met beweging en sport hou je ontstekingen weg. Ik heb nu alleen een paar baantjes gezwommen en gewandeld. De volgende keer zou ik ook gaan sporten in het fitnesscentrum of meedoen met een yogales.
  2. Ik zal wat strenger moeten zijn met de koekjes en taartjes. Voor je het weet neem je zoveel dat de ontstekingen terugkomen en dat is echt niet de bedoeling. Thuis gaat dat overigens prima en taart kan ik normaal heel makkelijk laten staan. Op vakantie was de verleiding blijkbaar groter.
  3. Tenslotte overweeg ik om een volgende keer een kleine blender mee te nemen in de koffer. Met fruit en spinazie van het buffet kan ik dan op de kamer een smoothie maken voor extra voedingsstoffen, wat ik thuis ook dagelijks doe.


Conclusie

Al met al ben ik tevreden met hoe het met het eten gegaan is. Na wat zoeken waren er geschikte opties om te eten voor mij. Alleen de vele verleidingen op een cruiseschip moet ik op reis gewoon net zo negeren als ik thuis doe. Want een paar taartjes is een terugval niet waard. Gelukkig ben ik er vrij goed vanaf gekomen. Het cruisen zelf vond ik een hele leuke beleving, dus wie weet komt er nog eens een vervolg!