7 Tips om op vakantie plantaardig te eten

Dromen van zon, zee en strand, maar zie je op tegen plantaardig eten op vakantie? Geen zorgen! Met een beetje planning en de juiste tips geniet je ook op reis volop van gezonde en lekkere plantaardige maaltijden.

vegan eten op vakantie

 

1. Regel je plantaardige ontbijt

Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem vooraf contact op met je hotel om te informeren naar opties voor een plantaardig ontbijtEr zijn genoeg mensen met een allergie of speciale wensen, dus schroom niet. Het hotel heeft dan nog tijd om iets voor je te regelen, als ze daartoe bereid zijn. Met plantaardige yoghurt, fruit en muesli of granola kom je al een heel eind.

Is deze optie er niet, dan kan je zelf voor iedere dag een portie havermout meenemen. Dit zet je elke avond even in water zetten en 's-ochtends maak je de overnight oats af met vers fruit. 

 

2. Ga vooraf op onderzoek uit

Zoek van tevoren uit welke opties er nog meer zijn in je vakantiebestemming. Download apps als HappyCow om vegetarische en veganistische restaurants te vinden. 

Bekijk vervolgens de menukaart van de restaurants om te zien wat voor gerechten er te krijgen zijn. Ook kan je goede tips halen uit reisblogs van vegans (Google op de naam van je bestemming + vegan blog).

 

3. Voorbereid op reis 

Eet op je reisdag alvast voordat je vertrekt en neem voor onderweg eten en snacks mee. Maak een plantaardig lunchpakketje met broodjes hummus, een bakje overnight oats, noten, fruit en gezonde muffins. Zo voorkom je honger of vervelende verrassingen onderweg. 

 

4. Duik de lokale winkels in

Wanneer je op je bestemming bent, ga dan op ontdekkingstocht en vul je tas met verse, plantaardige lekkernijen van lokale markten en winkels. Brood, smeersels, avocado, fruit, noten, dadels en olijven: zoveel mogelijkheden!

Neem een mesje en bakje mee om onderweg te kunnen genieten van vers fruit. Ik neem meestal zelfs een kleine blender mee, als er genoeg ruimte is in de koffer, voor het maken van een lekkere smoothie.

 

plantaardig op reis

 

5. Durf te vragen: De kracht van communicatie

Staat er niets plantaardigs op de menukaart? Geen paniek! Vraag de bediening of er off-menu opties mogelijk zijn. Kies voor een vegetarische maaltijd zonder kaas of room, of combineer verschillende plantaardige voor- en bijgerechten. 

Ga je naar een land waar je de taal niet of slecht spreekt, bereid je dan voor door op te schrijven wat je niet wilt eten. Met een beetje lef vind je altijd een oplossing.

 

6. Kook af en toe zelf: De ultieme vrijheid

Je maakt het jezelf makkelijker wanneer je af en toe zelf kan koken. Kies voor een vakantiehuis, een appartement of camping. Zo geniet je van de ultieme vrijheid om je eigen plantaardige maaltijden te bereidenDit is natuurlijk ook fijn voor je budget.

 

7. Vergeet perfectie: Geniet van je vakantie!

Vakantie is bedoeld om te ontspannen, dus laat je zoektocht naar gezond, plantaardig eten geen stress opleveren. Het hoeft niet altijd en op ieder moment perfect. Blijf vooral genieten van je reis, probeer nieuwe dingen en vergeet niet om te proeven van de lokale keuken!