7 Tips om op vakantie plantaardig te eten

Op reis kan het soms een uitdaging zijn om gezond plantaardig te eten. Gelukkig zijn er echt mogelijkheden om je gezonde leefstijl ook dan zo goed mogelijk voort te zetten. Het belangrijkste: bereid je voor.

vegan eten op vakantie

 

1 Informeer bij je hotel naar het ontbijt

Verblijf je in een hotel, informeer dan vooraf of ze een vegan ontbijt hebben. Er zijn genoeg mensen met een allergie of speciale wensen, dus schroom niet. Het hotel heeft dan nog tijd om iets voor je te regelen, als ze daartoe bereid zijn. Met plantaardige yoghurt, fruit en muesli of granola kom je al een heel eind. Is deze optie er niet, dan kan je zelf voor elke dag een portie havermout meenemen, dit elke avond even in water zetten en dan 's-ochtends je overnight oats afmaken met vers fruit. 

2 Google vooraf de restaurants in de buurt

Net als wanneer je in Nederland uit eten gaat is het handig om vooraf te kijken wat de plantaardige opties van restaurants in de buurt zijn. Doe dus vooraf wat onderzoek naar de plaats waar je gaat verblijven. Via de fijne app HappyCow kan je eenvoudig vegetarische en vegan restaurants vinden over de hele wereld. Bekijk vervolgens de menukaart van de restaurants om te zien wat voor gerechten er te krijgen zijn. Ook kan je tips halen uit blogs van vegans (google op naam van je bestemming, vegan blog).

3 Eten tijdens de reis 

Eet op je reisdag alvast voordat je vertrekt en neem voor onderweg nog wat eten en snacks mee. Je plantaardige voedselpakketje bestaat bijvoorbeeld uit broodjes hummus, een bakje overnight oats, noten, fruit en gezonde muffins. Zo voorkom je in ieder geval honger of vervelende verrassingen onderweg. 

4 Lokaal shoppen

Ga op pad en koop eten voor je lunch of snacks in de lokale winkels en op markten. Bijvoorbeeld brood, smeersels, avocado, fruit, noten, dadels en olijven. Het is handig om een mesje en bakje mee op reis te nemen. Zo kan je zelf vers fruit snijden als je onderweg bent. Ik neem meestal ook nog een kleine blender mee, maar dan moet je wel genoeg ruimte hebben in de koffer.

5 Overleg met de bediening

Heeft een restaurant geen plantaardige gerechten op het menu, dan zijn er meestal toch nog mogelijkheden. Vraag of er opties zijn buiten de kaart. Of kies voor een vegetarische maaltijd en vraag om de kaas of room weg te laten. Is die optie er ook niet, kijk dan of je bijvoorbeeld een aantal plantaardige voor- of bijgerechten zou kunnen combineren. Ga je naar een land waar je de taal niet of slecht spreekt, bereid je dan voor door op te schrijven wat je niet wilt eten. 

 

6 Kook af en toe zelf 

Je maakt het jezelf wat makkelijker wanneer je zorgt dat je af en toe zelf kan koken. Kies dan voor het huren van een huisje, een appartement of een verblijf op de camping. Je ontbijt kan je dan ook zelf maken. Dit is natuurlijk ook fijn voor je budget.

 

7 Het hoeft niet altijd perfect 

Vakantie is bedoeld om te ontspannen, dus laat je zoektocht naar gezond, plantaardig eten geen stress opleveren. Het hoeft niet altijd en op ieder moment perfect. Blijf vooral genieten van je reis!