Geen inspiratie om te koken? Blader eens door een kookboek en je doet direct nieuwe ideeën op. Dit zijn mijn 10 favoriete plantaardige kookboeken!
Vegan Vibes. Lisa Steltenpool
Praktische informatie en 60 recepten.
Nederlandstalig, 300 pagina's
Dit boek is geschreven door een diëtiste en bevat naast recepten maar liefst 180 pagina's met achtergrond informatie over plantaardig eten. Hiermee is het een compleet boek en waardevol wanneer je start met plantaardig eten of een naslagwerk wilt hebben om nog eens wat op te kunnen zoeken. Het is mooi vormgegeven, leest prettig en is motiverend om plantaardig te eten. Zo legt ze uit waar je op moet letten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.
De 60 recepten zijn heerlijk, makkelijk en gevarieerd, voor ontbijt, lunch, avondeten en extraatjes. De recepten bevatten ingrediënten die bekend en betaalbaar zijn. Maar ben je op zoek naar een kookboek met alleen maar recepten, dan raad ik dit boek niet aan, omdat het grootste gedeelte van het boek bestaat uit praktische en theoretische informatie over plantaardig eten. Mocht je hiernaar juist op zoek zijn, dan is het zeker een aanrader.
Vaker Plantaardig! Suzanne Beekenkamp
Pure & Plantaardige recepten.
Nederlandstalig, 200 pagina's
Dit kookboek staat vol met eenvoudige, pure recepten voor elke dag, allemaal onbewerkt en plantaardig. Helemaal in mijn straatje dus!
Het boek bevat recepten voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoor. Van alle recepten is een foto aanwezig. Voorbeelden zijn pasta's, soepen, stamppot, curry en gezonde brownies (met dadels en zwarte bonen). De linzensoep met kokosmelk maken wij regelmatig.
Soms wordt er een beetje olie gebruikt, maar dit is eenvoudig weg te laten wanneer je dit niet wilt toevoegen.
Verder wordt in ongeveer 20 pagina's verteld wat gezond plantaardig eten inhoudt. Handig voor wie nog niet zo lang plantaardig eet.
Every day vegan in 30 minuten. Lenna Omrani
Volwaardig plantaardig voor elke dag.
Nederlandstalig, 176 pagina’s
Ik ben al jaren fan van Lenna, die enthousiast inspireert met heerlijke, gezonde recepten via haar kookboeken, Instragram account en kookstudio in Den Bosch. In haar 3e boek vind je 60 vegan recepten voor het avondeten.
Het zijn lekkere en gevarieerde gerechten, en zoals de titel zegt: klaar in 30 minuten. Er staan mooie foto's in het boek en de omschrijving is duidelijk. Er wordt vermeld wanneer een recept gluten- en/of sojavrij bereid kan worden. De recepten zijn opgedeeld in een aantal categorieën: ovengerechten, salades, pasta, soep, stoof en curry, falafel burgers en snelle weekendtoppers.
Lenna's Plant Based Kitchen. Lenna Omrani
Eiwitrijk, voedzaam en voor elke dag.
Nederlandstalig, 176 pagina’s
Dit is het 4e kookboek van Lenna Omrani, de snelst groeiende vegan chef van Nederland. In het boek staan 65 voedzame, plantaardige en eiwitrijke recepten. Van ontbijt tot diner, inclusief handige tips en weekmenu’s.
Geïnspireerd door culinaire ontdekkingen in Barcelona, Londen en New York, en met een hint naar haar Tunesische roots, creëerde Lenna verrassende en toegankelijke plantaardige gerechten voor elk moment van de dag, zoals:
- Boekweitpannenkoeken met banaan en chocoladesaus (ontbijt)
- Udonnoedels in romige miso-tahinsaus met gebakken paddenstoelen (lunch)
- Bourguignon van gerookte tofu en paddenstoelen (diner)
- Taco’s met gebakken tempehkruimels, avocadosaus en frisse koolsla (diner)
- Pruimengalette (snack/dessert)
Hoe overleef je? Kookboek. Michael Greger
Kookboek van de beroemde leefstijlarts.
Nederlandstalig (ook in Engels verkrijgbaar), 272 pagina’s
Dit uitgebreide kookboek bevat meer dan 100 recepten, allemaal onbewerkt en plantaardig oftewel Whole Food Plant Based. Gezonder wordt het niet: met veel granen, groenten en peulvruchten. Perfect voor beginners om veel te leren maar ook voor de meer ervaren plantaardige kok om inspiratie op te doen.
Dr Michael Greger is een arts die via voeding streeft naar optimale gezondheid, gebaseerd op wetenschappelijke studies. Hij raadt aan om bepaalde voeding iedere dag te eten (de ‘Daily Dozen’), zoals staat uitgelegd in het boek. Bij de recepten staat aangegeven welke van deze voedingsgroepen aanwezig zijn in het gerecht.
De gerechten zijn mooi gefotografeerd. Sommige recepten zijn wat meer werk om te maken, en dit staat goed aangegeven (makkelijk, gemiddeld of gevorderd). In de Engelse versie worden hoeveelheden aangegeven in zowel cups als grammen of liters, heel handig. Zet dit boek zeker op je verlanglijstje wanneer je serieus aan de slag wilt met onbewerkt, plantaardig eten.
A Kitchen Fairytale. Iida van der Byl - Knoefel
Het beste kookboek bij reuma.
Engelstalig, 224 pagina’s
De recepten in dit kookboek zijn allemaal onbewerkt, plantaardig en zonder olie. De auteur heeft zelf reuma en is klachtenvrij dankzij voeding en leefstijl.
Het boek bevat recepten voor ontbijt, avondeten en bakgerechten. Alles is op smaak gebracht met kruiden en zelfgemaakte sausjes. De gerechten lopen uiteen van iets eenvoudigs als zelfgemaakte appelmoes, pasta met romige cashewsaus, chili gerechten, bonenburgers tot taartjes en chocolade brownies.
Van de meeste recepten is een foto aanwezig. Klein nadeel: het is geschreven in het Engels en de hoeveelheden zijn in cups aangegeven in plaats van gram. Daarom kan het handig zijn om een maatbeker aan te schaffen die cups aangeeft.
Dit boek raad ik sowieso iedereen met reuma aan. Daarnaast is het een fijn kookboek voor iedereen die onbewerkt, plantaardig wil eten.
Vegan Easy. Frances Boswell
80 recepten voor plantaardige bowls.
Nederlandstalig, 192 pagina’s
Een kookboek met 80 plantaardige poké bowl gerechten met mooie foto’s van zowel de ingrediënten als het eindresultaat. De recepten zijn ingedeeld in de categorieën sauzen, rijst, bonen en granen.
Het zijn super lekkere, voedzame gerechten, allemaal voor één bowl. De recepten zijn makkelijk en snel. Sommige recepten zijn een combinatie met 1 of 2 andere recepten in het boek (sausje of chutney), waardoor het iets meer tijd kost.
Bij de dressings wordt meestal olie wordt gebruikt, maar laat dit gewoon weg wanneer je dit niet wilt gebruiken of vervang het door citroensap.
De Plantaardige Oplossing. Joel Kahn
Creëer optimale gezondheid met een onbewerkt plantaardig dieet.
Nederlandstalig, 288 pagina’s
Ook dit boek bevat uitgebreide informatie over gezond plantaardig eten. De bekende Amerikaanse cardioloog Joel Kahn laat zien hoe iedereen een optimale gezondheid kan creëren met een plantaardig dieet op basis van onbewerkte voedingsmiddelen. Joel Kahn brengt een schat aan wetenschappelijk onderzoek en diepgaande casestudy’s samen om aan te tonen hoe je zelf de leiding kunt nemen over je eigen gezondheid. Hij laat zien hoe hartaandoeningen, diabetes, obesitas, darmgezondheid, osteoporose, auto-immuunziekte en zelfs een laag libido kunnen worden verbeterd met een plantaardig dieet.
Het boek bevat een 21-dagen menuplan met meer dan 60 heerlijke recepten voor ieder moment van de dag.
Sweet Indulgence. Chef AJ
150 recepten voor taartjes, muffins en koekjes
Engelstalig, 296 pagina’s
Ben je op zoek naar ideeën voor gezonde plantaardige tussendoortjes? Dan is dit geweldige boek van de Amerikaanse Chef AJ iets voor jou. Hierin staan namelijk 150 recepten voor taartjes, muffins en koekjes met alleen maar gezonde ingrediënten.
Zonder suiker (alleen gezoet met fruit), plantaardig, glutenvrij en zonder olie. Het lijkt wel een droom die uitkomt: taartjes eten en weten dat het goed voor je is!
Dit boek is geschreven in het Engels, en er wordt gebruik gemaakt van Engelse maten (cups ipv gram). Dat kan even puzzelen zijn, maar wat mij betreft is het dat helemaal waard.
The Vegetarian Flavor Bible. Karen Page
Naslagwerk van smaakcombinaties.
Engelstalig, 554 pagina’s
Dit is geen gewoon kookboek met recepten, maar een groot naslagwerk, waarin je opzoekt welke ingrediënten qua smaak bij elkaar passen. Het boek is samengesteld met de hulp van tientallen chef koks. Daarmee is het een geweldig boek voor wie houdt van creatief koken en het leuk vindt om zelf recepten en combinaties te bedenken. Er staan honderden ingrediënten in het boek, op alfabetische volgorde in het Engels.
Stel je wilt iets maken met rode linzen en zoekt inspiratie. Dan vind je bij 'Lentils (red)' ruim één pagina aan combinaties die qua smaak passen bij rode linzen zoals tomaten, knoflook, koriander en curry. Er worden dus geen hoeveelheden genoemd of recepten gegeven. Je moet zelf aan de slag.
Wanneer je gewoon eens door het boek bladert ontdek je van alles en raakt vanzelf geïnspireerd. Dan kom je bijvoorbeeld drie pagina’s tegen met combinaties voor saladedressings. Het boek is gericht op vegetarisch eten en is dus niet volledig plantaardig. De nadruk ligt wel op groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden.
Conclusie: Aanrader voor wie van creatief plantaardig koken houdt.
Disclaimer: Deze pagina bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn website. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel!