In 2023 maakte ik een reis op een groot cruiseschip. In deze blog vertel ik over mijn voorbereiding om onderweg onbewerkt, plantaardig te kunnen blijven eten, wat op het schip mee viel en juist tegen, en ten slotte wat ik de keer daarna (in 2025) anders deed.

Waarom ik onbewerkt, plantaardig eet
Plantaardig eten op reis kan soms een uitdaging zijn, maar is met wat voorbereiding goed te doen. Voor mij gaat het nog een stapje verder, want vanwege reuma eet ik al jaren onbewerkt, plantaardige voeding, zonder olie en zoveel mogelijk glutenvrij.
Deze eetstijl heeft me veel succes gebracht voor mijn gezondheid, want ik gebruik hierdoor geen reumamedicijnen.
Het is alleen wel belangrijk dat ik altijd zo blijf eten. Ik kom in principe wel weg met een enkel hapje buiten dit eetpatroon, omdat ik inmiddels een buffer heb opgebouwd. Maar eet ik te lang ‘buiten mijn boekje’ dan voel ik (binnen een week) al snel stijfheid en krijg ik gezwollen, ontstoken gewrichten.
Op cruise!
In 2023 maakte ik een cruise van vijf dagen op een groot schip van de Holland Amerika Lijn naar Oslo en Kopenhagen. Aan boord van een cruiseschip is ontzettend veel eten aanwezig, maar wel voornamelijk vlees, friet, taartjes, ijs en ga zo maar door. Van tevoren stippelde ik daarom een plan uit.
De voorbereiding
Voor het ontbijt nam ik genoeg havermout mee, gemengd met kaneel en rozijnen. Hier wilde ik elke avond overnight oats mee maken door de havermout elke avond in water te zetten voor de volgende dag. Samen met fruit, thee en een sapje van het buffet is dat een lekker en voedzaam ontbijt.
Als lunch zou ik een grote gevulde salade eten bij de buffetten, zonder vette dressing. We zouden van boord gaan in de havens, maar ik wilde het liefst weer aan boord lunchen, op bekend terrein zodat ik wist wat ik kon eten.
Voor het avondeten kan je terecht bij buffetten, een dinerzaal met menukaart, en een aantal speciale restaurants zoals Italiaans en Aziatisch. Ik had gelezen dat er in de dinerzaal vaak een aparte vegetarische menukaart was. Met wat aanpassingen had ik er vertrouwen in dat dit goed zou komen.


Wat viel mee?
Mijn ontbijt ging zoals gepland: overnight oats met kaneel en rozijnen, plus vers fruit (voornamelijk meloen met druiven). Ik ontdekte een geweldige sapbar waar vers sap werd gemaakt van bijvoorbeeld wortel, appel, gember, bietjes, en ook was er groen sap. Perfect.
De lunch was ook prima. Ik nam bij het buffet een grote salade inclusief peulvruchten, zonder dressing en verder wat brood erbij. Dat brood was niet glutenvrij, maar kon ik wel verdragen. Een paar keer hadden ze ook taco’s die je zelf kon vullen met bijvoorbeeld bonen, rauwkost en guacamole. Heel lekker!
Viel er ook iets tegen?
De dinerzaal had helaas geen vegetarische menukaart zoals ik verwacht had. Er was maar één vegetarisch hoofdgerecht, namelijk een geitenkaastaartje, en er waren geen vegan gerechten. We hebben daar uiteindelijk niet gegeten. De enige optie leek mij daar om een dubbele portie te vragen van een salade van de voorgerechten.
Voor het avondeten heb ik daarom meestal ongeveer hetzelfde gegeten als bij de lunch, wat prima was. Op een avond was er sushi, en at ik daarnaast rijst met gewokte groente (die wel in olie gebakken was).
Eén keer aten we in het Italiaanse restaurant. De enige optie voor mij was pasta pesto, wat lekker was, maar met veel olie en Parmezaanse kaas in de pesto (de extra kaas bovenop liet ik eraf). Ik had van het lunchbuffet een handje spinazie meegenomen om erbij te eten. De enzymen in de spinazie helpen namelijk bij de vertering. De verbaasde serveerster vroeg wat dat was, en ik zei iets als ‘dat helpt bij de vertering, beter voor mijn maag, hopelijk is het geen probleem?’ Het was achteraf best wel hilarisch. Zie maar eens snel uit te leggen dat je het doet tegen reuma, dat leek me even te ingewikkeld.
Wat ook lastig was: al die taartjes en koekjes begonnen er steeds lekkerder uit te zien. Een koekje hier en daar werd uiteindelijk een high tea en een chocoladetaartje als afsluiter van de vakantie. De volgende ochtend werd ik wakker met stijve handen en onderrug en een beetje gezwollen pols. Duidelijk over de grens gegaan! Snel terug naar mijn eigen keuken thuis.


Wat besloot ik de volgende keer anders te doen?
Bij een volgende cruise, wilde ik drie dingen anders doen aan boord.
- Ik zou ten eerste meer bewegen aan boord. Met beweging en sport hou je ontstekingen weg. Ik had nu alleen een paar baantjes gezwommen en gewandeld. De volgende keer zou ik ook gaan sporten in het fitnesscentrum of meedoen met een yogales.
- Ik wilde wat strenger moeten zijn met de koekjes en taartjes. Voor je het weet neem je zoveel dat de ontstekingen terugkomen en dat is echt niet de bedoeling. Thuis gaat dat overigens prima en taart kan ik normaal heel makkelijk laten staan. Op vakantie was de verleiding blijkbaar groter. Maar een paar taartjes is een terugval nooit waard.
- Ten slotte overwoog ik om een volgende keer een kleine blender aan te schaffen voor in de koffer. Met fruit en spinazie van het buffet kan ik dan op de kamer een smoothie maken voor extra voedingsstoffen, wat ik thuis ook dagelijks doe.
Update 2025: opnieuw op cruise!
Het cruisen vonden we een hele leuke beleving, en dus kwam er in 2025 een vervolg! We gingen met hetzelfde schip een week naar Noorwegen en Schotland.
Vooraf las ik deze blog nog eens goed door met de tips die ik destijds voor mezelf had opgeschreven.
- Meer bewegen: dat is gelukt. Ik nam hardloopkleding mee en ben gaan joggen op het mooie parcours aan dek en in de fitnessruimte (met extreem mooi uitzicht). Ook deed ik mee aan een 5 km wandeling over de boot voor een goed doel.
- Beter van de koekjes afblijven: ook dat ging goed. Ik heb twee keer een chocolade muffin gegeten die niet vettig was en heb daar geen of nauwelijks last van gehad. De vorige keer nam ik veel meer koekjes van de verleidelijke toetjesbuffetten, maar nu had ik geen moeite om daar af te blijven. Ik had de knop duidelijk omgezet en koos steeds de optie 'pijnvrij'.
- Reisblender: ook die ging mee. Deze keer had ik boekweit mee in plaats van havermout, en maakte ik ontbijtsmoothies van banaan, boekweit, bladgroen en sojamelk. Aangevuld met fruit en thee vond ik het elke dag een topontbijt.
Ik heb deze reis voor 95 % reuma-proof gegeten. Er waren weer geweldige saladebuffetten, en ik at taco's en rijstgerechten met vega curries. Ik haalde ook regelmatig verse sapjes: groene sapjes, wortel- en bietensap met gember.
Die 5 % niet-reuma-proof bestond uit gerookte zalm, hier en daar wat olie, suiker, gluten en dus die twee chocolademuffins. Ik heb dit minimaal tot niet gevoeld. Thuis ging ik weer terug naar de 99 %.
Alles bij elkaar ben ik enorm tevreden over de mogelijkheden (na wat zoeken en nadenken) van het plantaardig eten op het schip.
Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose: Startgids
Wil je meer weten over het eetpatroon waarmee de pijn afneemt bij artrose en reuma? De gratis Startgids helpt je op weg.
