Voeding en Reuma

 

Glutenvrij eten bij reuma: helpt het?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge en gerst. Het heeft de fijne eigenschap dat het deeg soepel maakt wanneer we brood en pizzabodems bakken. Helaas zijn er mensen die problemen krijgen wanneer ze (veel) gluten eten. Er is ook een relatie met reuma, al is het bewijs nog beperkt. Zelf eet ik vrijwel geen gluten meer en dit was één van de aanpassingen die bij mij nodig waren om pijnvrij te worden bij reuma.

Lees meer »

Reuma en voeding: de risico's van sterk bewerkte voeding.

Er is geen ontkomen aan in onze maatschappij: de supermarkten liggen vol met sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Volgens een onderzoek uit 2017 bestaat maar liefst 71 % van het eten in de Nederlandse supermarkten uit sterk bewerkt eten [1]. Deze overvloed aan ultra-bewerkte voeding is helaas één van de mogelijke oorzaken van chronische ziekten zoals reuma. 

Lees meer »

Sauna bij reuma: 4 voordelen

Is de sauna bij reuma een goed idee? Absoluut: er zijn aangetoonde gezondheidsvoordelen van saunabezoek wanneer je gewrichtspijn hebt. Dankzij de wetenschap weten we waarom de sauna een goed effect heeft op de gewrichten.

Lees meer »