Kweek zelf kiemgroenten: handleiding!

kiemen groeien

Kiemen of kiemgroenten zijn kleine vitaminebommetjes. Zelf kiemen laten groeien kost een paar minuten per dag en na een week kan je al oogsten. Lees hier hoe je dat doet.

Wat zijn kiemgroenten?

Kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten wanneer zaden in aanraking komen met water. In de eerste week ontstaat er een soort baby-groente die vervolgens door kan groeien tot een plant. In deze kiemfase vindt een explosieve toename plaats van voedingsstoffen: vitaminen, enzymen en gezonde plantenstoffen (fytonutriënten). Kiemen van bijvoorbeeld rucola of radijs bevatten daardoor veel meer voedingsstoffen dan wanneer de groente volgroeid is. Met name broccolikiemen zijn supersterren. Het kiemproces zorgt er ook voor dat het zaadje wordt ‘voor-verteerd’, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen in het lichaam makkelijker gaan. Daarom is het een goed idee om regelmatig een handje kiemen toe te voegen aan bijvoorbeeld een salade of sandwich.

kiemgroenten kweken

Hoe kweek je zelf kiemgroenten?

  1. Allereerst: koop kiemzaden. Bijvoorbeeld radijs, broccoli of sla. Ook pitten, granen en peulvruchten kan je laten kiemen, zoals linzen of zonnebloempitten. Koop je zaden online, in een tuincentrum of biowinkel. Een webshop met een mooie selectie biologische kiemzaden is www.depeuleschil.nl.
  2. Doe een bodempje zaad in een jampot, kleine weckpot of speciale kiempot.
  3. Schenk er een laagje water op en dek de pot af met een kiemdeksel of gaasje. Zet de pot een nacht op een warme donkere plaats, bijvoorbeeld in je keukenkastje, en giet daarna het water af. 
  4. Spoel de zaden vervolgens 2 of 3 keer per dag af, giet af en laat goed uitdruppelen. Daarna zet je de pot weer terug in de kast.
  5. Na een paar dagen zie je dat de zaden openbreken en de plantjes beginnen te groeien. Wanneer er blaadjes beginnen te groeien, zet de pot vanaf dan in het daglicht. Let op: laat je mungbonen ontkiemen tot taugé? Laat de pot dan steeds in het donker staan.
  6. Wanneer er een kluwen van kiemen ontstaat, schud ze dan na het afgieten uit elkaar zodat ze verspreid over de pot zitten.
  7. Na ongeveer een week kan je de kiemen eten. Doe ze dan in een afgesloten pot die je bewaart in de koelkast. Daar zijn ze een week houdbaar.

 

Wanneer de kiemen te nat blijven kunnen ze gaan schimmelen of bederven. Dat zal je vanzelf ruiken. Wanneer het vies ruikt, gooi het dan weg en begin opnieuw.

Ga je het zelf eens proberen? Plaats een foto van je kiemen op Instagram en tag me in je bericht. Ik ben benieuwd naar de oogst!