Leer hoe plantaardige voeding de pijn verdrijft bij reuma en artrose.

In het online Programma Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose leer je hoe je door het aanpassen van je eetgewoonten zelf je gewrichtsklachten kunt verminderen.

De methode werkt bij reumatoïde artritis, spierreuma, artrose en gerelateerde aandoeningen.

Waarom helpt plantaardige voeding bij reuma? Wat moet je absoluut niet meer eten? Welke voeding heeft je lichaam juist wel nodig? Hoe pak je de verandering in leefstijl succesvol aan? En nog veel meer.

 

Het programma start in september 2024

Gedurende 4 maanden gaan we samen aan de slag:

 • Videolessen over voeding bij reuma en artrose
 • Praktische tips, stappenplan en weekmenu
 • Supportgroep: een community met gelijkgestemden
 • Maandelijks online vragenuur
voedingsadvies bij reuma

Plantaardige voeding bij reuma en artrose

Heb je een reumatische aandoening en ondanks medicijnen last van pijn en stijfheid, of zou je graag de medicijnen willen verminderen? Weet dan dat onbewerkte, plantaardige voeding al bij duizenden mensen met reuma de klachten sterk heeft verminderd. 

De werking van deze methode is wetenschappelijk aangetoond. Dit online programma volgt de principes van Plants for Joints en het Paddison Programma. De methode waardoor ikzelf al jaren pijnvrij ben bij reuma en artrose, net als vele anderen!

Met alles wat op internet beweerd wordt over reuma en voeding, zie je door de bomen het bos niet meer. Met dit programma hoef je niet langer te struinen naar de juiste kennis, maar kan je meteen aan de slag.

 

voeding bij reuma

Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen de pijn te verminderen. 

De oplossing van een plantaardig eetpatroon is simpel, maar toch niet eenvoudig. Want verandering kost moeite. Daarom zijn de volgende 3 stappen belangrijk.

 

 • Het hebben van de juiste kennis, die je in dit programma vindt in de vorm van heldere videolessen en een handige checklist.
 • In actie komen met een persoonlijk stappenplan, boodschappenlijst, weekmenu met recepten en meal prep tips.
 • Je nieuwe eetpatroon omzetten in een gewoonte. Hierbij is het belangrijk om je te omringen met gelijkgestemden. Dat doen we in de Supportgroep. Stel vragen, ontdek hoe anderen het doen, wissel recepten uit en deel je struggles en successen. Daarnaast spreken we elkaar tijdens een maandelijks online vragenuur.

Nog even voorstellen…

Ik ben Carolien Boone, plantaardig voedingsdeskundige en ervaringsdeskundige bij reumatoïde artritis en artrose. Ik ben al vier jaar pijnvrij, zonder medicijnen, dankzij onbewerkte, plantaardige voeding. De relatie tussen voeding en gezondheid is mijn grote passie!

Als MrsBeans heb ik inmiddels twee jaar ervaring als voedingscoach bij reumatische aandoeningen. Dankzij mijn wetenschappelijke achtergrond in de chemie, zijn mijn adviezen op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd.


Videolessen

De videolessen in het programma zijn verdeeld over 5 modules. Bij elkaar duren de video's ongeveer 2 uur. Hierin leer je onder andere:

 • De oorzaken van reumatische aandoeningen en de rol van voeding.
 • Welke voeding ontstekingen aanwakkert (de ziekmakers).
 • Alles over voeding die ontstekingen remt en de oorzaak van reuma aanpakt.
 • Wat je het beste wel en niet kan drinken.
 • Hoe je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt zoals eiwitten, omega-3 vetzuren, calcium en ijzer.
 • Welke supplementen zinvol zijn.
 • 8 goed bewaarde geheimen rondom voeding bij reumatische aandoeningen.
 • Aan de slag gaan met een persoonlijk stappenplan en je doel voor ogen.
 • Hoe je succesvol een gewoonte maakt van je nieuwe eetpatroon.

 

Bijlagen

Je krijgt de volgende handige bijlagen en bonussen die je kunt downloaden als PDF:

 • De dia's uit de videolessen
 • Checklist Voeding bij Reuma en Artrose
 • Voorbeeld Stappenplan 
 • Successen van de Week Lijst
 • Boodschappenlijst
 • Weekmenu met recepten 
 • Wetenschappelijke referenties
 • Bonus: Meal prep gids inclusief extra weekmenu van Eline Beumer
 • Bonus: Gezonde dressingrecepten

 

Supportgroep

Bij het programma krijg je toegang tot een online Supportgroep, in de vorm van een forum op een eigen platform (geen Facebook of WhatsApp groep). Dit werkt ontzettend fijn, want de deelnemers kunnen ook elkaar helpen, inspireren en aanmoedigen.

Ik ben zelf dagelijks in de Supportgroep aanwezig. Er is alle ruimte voor jouw individuele vragen.

Daarnaast komen we maandelijks bij elkaar voor een online gesprek via Zoom. Je kunt dan vragen stellen, delen hoe het gaat of gewoon luisteren wat de anderen vragen en vertellen. De opnames kun je terugkijken.

 

Via PC, tablet of mobiel te volgen

De lessen zijn te volgen op de PC maar ook op je mobiel via een speciale app. Via dezelfde app (en je PC) kom je ook in de Supportgroep waar je al je vragen kan stellen en waar extra recepten gedeeld worden.

 


Veelgestelde vragen

Werkt dit bij iedereen?

Bij 90 % van de mensen zal de pijn significant afnemen. Een groot deel van de mensen wordt uiteindelijk pijnvrij. Het werkt bij reumatoïde artritis, artrose, spierreuma en gerelateerde aandoeningen. Bij sommigen is er meer nodig, zoals een eliminatiedieet.

Ik heb al andere diëten geprobeerd, dus waarom zou dit wel werken?

Het is wetenschappelijk bewezen dat onbewerkte, plantaardige voeding reumaklachten sterk kan verminderen. Er zijn vele succesverhalen met dit eetpatroon. De reden dat het werkt, is dat de grond oorzaken van de ziekte worden aangepakt. 

Ik let al op mijn voeding, maar ik merk geen verschil.

Veel mensen denken dat ze al gezond eten, omdat ze bijvoorbeeld twee ons groenten per dag eten of grotendeels plantaardig. Maar vergis je niet: er komt wel wat meer bij kijken om reuma te verslaan. Krijg je echt binnen wat je lichaam nu nodig heeft? De cursus zit vol met tips en tricks over welke specifieke voeding je beter kan vermijden, wat je met mate kan eten en wat je in overvloed nodig hebt.

Het is zo lastig om compleet anders te gaan eten!

Verandering kost moeite en het is wennen om jarenlange gewoontes te veranderen. Maar kijk eens waar die oude gewoontes je gebracht hebben. Altijd pijn en stijf door ontstoken gewrichten, bijwerkingen van medicijnen, niet mee kunnen doen met activiteiten omdat je te moe bent… Anders gaan eten is niet zo lastig als je het daarmee vergelijkt.

Welke uitdaging kies jij? De uitdaging van het omgaan met pijn, stijfheid en vermoeidheid, of de uitdaging om te onderzoeken wat voeding voor je gezondheid kan doen?

Heeft het voor mij nog zin? Want ik ben al 70+ / heb al tientallen jaren reuma / heb al botschade.

Onthoud dat het nooit te laat is om veranderingen in je voeding aan te brengen. Wanneer je al 20 jaar reuma hebt kan je nog steeds spectaculair verbeteren en pijnvrij worden. En zelfs wanneer pijnvrij worden niet volledig lukt, maar je wel meer energie krijgt, de slijtage van gewrichten niet verder doorzet, en je een gezondere oude dag hebt, dan is dat toch ook een geweldig resultaat?

Er zijn toch meer factoren van invloed op reuma dan voeding?

Dat klopt, wat ook invloed heeft is bv de mate waarin je beweegt, je stressniveau en soms zelfs het weer. Maar voeding is de absolute basis en het startpunt om je gewrichtsklachten te verminderen. Dit programma gaat volldig de diepte in op het onderwerp voeding.

Alles wat je in je mond stopt heeft een direct effect op de ontstekingen: ze worden er ofwel heviger door of juist minder. Des te belangrijker om daar alles over te leren. Daarnaast raad ik je natuurlijk aan om ook dagelijks te zorgen voor voldoende beweging en ontspanning, maar daar focust dit programma niet op.

Is dit eetpatroon ook goed voor de rest van mijn gezondheid, en zal ik wel genoeg vitaminen en voedingsstoffen binnenkrijgen?

Absoluut. De adviezen volgen de Schijf for Life, het plantaardige alternatief van de Schijf van Vijf, die is opgesteld door diëtisten. Je leert hoe je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt zoals eiwitten, omega-3 vetzuren, calcium en ijzer.

Het is van deze leefstijl aangetoond dat de kans op andere chronische ziekten ook afneemt, zoals hart- en vaatziekten, dementie en ernstige covid. De meeste mensen krijgen daarnaast meer energie en minder last van kleine kwaaltjes zoals verkoudheden.

Hoe lang duurt het voordat ik effect ga merken?

Dit verschilt per persoon en hangt bijvoorbeeld af van hoe erg je ontstekingen zijn en of je met kleine of grote stappen je eetpatroon gaat aanpassen. Vaak merken mensen binnen 2 of 3 maanden effect. Helemaal pijnvrij worden kan een jaar of nog wat langer duren.

Mag ik nooit meer een stukje vlees? Ik weet niet of ik de wilskracht heb om dit 100 % te doen.

Het is aan jou zelf om te bepalen of je dit eetpatroon voor 100 %, 90 % of 80 % wilt volgen. Het is een afweging tussen wat haalbaar is en wat nodig is voor je gezondheid. 

Denk niet: ik mag zo veel dingen niet meer. Focus op het positieve: je gaat nu zelf iets aan je klachten doen. Hoe fantastisch is dat!

Als dit werkt, waarom vertelt mijn arts er dan niets over?

Ondanks alle wetenschappelijke onderbouwing, is de kans vrij groot dat je een reumatoloog hebt die zegt dat voeding niets met reuma te maken heeft. Dit komt doordat hij of zij vanuit de opleiding alleen is geïnteresseerd in behandelingen met medicijnen. Het ontbreekt de artsen simpelweg aan kennis op het gebied van voeding en aan tijd en interesse om zich hierin te verdiepen.

Moet ik actief meedoen in de Supportgroep?

Nee hoor, je doet gewoon wat je zelf wilt. Als je alleen de videolessen wilt volgen kan dat natuurlijk ook. De Supportgroep zal een fijne plek worden waar je gelijkgestemden kan vinden en waar je altijd terecht kan met je vragen en je ervaringen kan delen, maar niks is verplicht.

Hoe lang houd ik toegang tot het programma?

Je hebt 4 maanden toegang tot de videolessen en de Supportgroep. Alle bijlagen en bonussen kan je als PDF downloaden en bewaren. Hier zitten ook de dia's van de video's bij. Wil je na 4 maanden graag langer toegang houden, dan kan je verlengen (met korting), en hou je toegang tot alle onderdelen van het programma.

Hoe werkt het vragenuur, en wat als ik er niet bij kan zijn?

Er is maandelijks een online vragenuur via Zoom. Je ontvangt de data en de link via de mail. Stuur me eventueel vooraf je vragen, of tijdens de sessie. Je ontvangt een opname om het gesprek terug te kijken.

Hoe lang duren de videolessen bij het programma?

Het programma is verdeeld in 5 modules met 19 lessen waarvan 17 met video. De videolessen duren iets minder dan 2 uur in totaal. Ik raad je aan om de lessen binnen 2 weken door te nemen, zodat je daarna aan de slag kan. 


Dit programma is voor mensen die:

 • Een pijnvrije toekomst willen en hun gezondheid in eigen hand willen nemen.
 • Bereid zijn hun eetgewoonten flink aan te passen voor hun gezondheid.


Dit programma is NIET voor mensen die:

 • Hun eetgewoonten niet willen veranderen.
 • Een snel en makkelijk resultaat verwachten.
 • Niet (tenminste 80%) plantaardig (veganistisch) en onbewerkt willen eten.

Ervaringen en reviews

"Het is echt een verrijking de Supportgroep en ben er blij mee. Zoveel kunnen delen en vragen waar je soms geen antwoord op weet. Of als je het even niet ziet zitten, dan voel je echt de  steun van elkaar. Dankjewel voor alles Carolien, je doet het met zoveel liefde en gevoel."

 

“Ik kon nauwelijks meer lopen en mijn CRP was boven de 100. Ik kreeg een hoge dosis medicatie en was daar heel beroerd van. Het effect was minimaal. 

Met Carolien als coach ben ik voor de volle 100% plantaardig gaan eten. Na een jaar ben ik nu pijnvrij en gestopt met alle medicatie. Ik heb veel energie en mijn CRP is al maanden onder de 2.”

 

“Toen ik mijn arts vertelde dat ik met plantaardige voeding mijn gewrichten weer soepel kreeg lachte hij mij uit... Maar nu kan ik weer joggen, iets wat ik al sinds 10 jaar niet meer heb gedaan wegens knieartrose.”

 

“Het gaat best goed hier. Steeds meer en meer ben ik de juiste keuzes aan het maken en... van de reumatoloog mag ik minderen met de medicatie omdat het zo goed gaat.”

 

"Carolien weet, buiten ervaringsdeskundige te zijn, waar ze over praat. Voedingsadviezen die wetenschappelijk bewezen zijn en dan specifiek voor mensen met reuma."


De investering voor dit programma is €160,-.

Dit komt neer op slechts € 40,- per maand.

Deze prijs is geldig tot en met dinsdag 10 september 2024. 

Vanaf woensdag 11 september 2024 gaat de prijs omhoog naar € 240,-.

Er wordt geen BTW gerekend.

 

Aanmelden kan vanaf half augustus, waarna het programma start op 1 september 2024.

Je kunt op iedere gewenste datum starten, en hebt dan 4 maanden toegang. Wil je langer toegang houden tot het programma, dan is verlengen mogelijk.

Je kunt je nu inschrijven op de interesselijst, onderaan deze pagina.


Met de kennis, tips, support en begeleiding in dit 4 maanden programma zet je de deur wagenwijd open voor jouw pijnvrije toekomst! Kies ook voor minder pijn en minder medicijnen.

 

Interesselijst: schrijf je in.

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwe programma: Voeding als Medicijn bij Reuma en Artrose? Schrijf je hieronder in op de interesselijst, zonder enige verplichting.

Je ontvangt dan alle informatie over het programma wanneer de inschrijving start.