De invloed van voeding op opvliegers tijdens de overgang

overgang en voeding

75 % van de vrouwen krijgt last van (soms heftige) opvliegers tijdens en vlak na de overgang. Artsen schrijven hormonen voor en verder moet je ‘ermee leren omgaan’. Maar is dat wel zo? Lees wat je zelf kan doen aan deze vervelende klachten.

Onderzoek naar overgangsklachten en voeding

In een studie van dr. Neal Barnard werd onderzocht of het aantal opvliegers en de heftigheid daarvan kon worden verminderd door het eten van plantaardige voeding. Aan het onderzoek namen vrouwen deel in de postmenopauze die meerdere opvliegers per dag hadden en geen medische behandeling kregen voor hun klachten met hormoontherapie.

De helft van de vrouwen at gedurende 12 weken een vetarm plantaardig dieet met dagelijks een portie sojabonen, en verder fruit, groenten, volkoren granen en peulvruchten. De andere helft van de vrouwen bleef eten zoals ze gewend waren. 

Na 12 weken had 59 % van de vrouwen die plantaardig aten geen middelzware en zware opvliegers meer. Het aantal opvliegers was met 79 % afgenomen van gemiddeld zes naar één per dag. Ook voelden ze zich significant beter op psychosociaal, fysiek en seksueel vlak. De resultaten waren veel beter dan in de controlegroep.

Hoe kan jij je overgangsklachten verminderen?

Ervaar je klachten zoals opvliegers of bijvoorbeeld stemmingswisselingen vanwege de overgang, onderzoek dan eens wat het effect van voeding op je klachten is. Vind je het lastig om volledig onbewerkt en plantaardig te eten, neem dan kleine stappen naar een gezonder eetpatroon. Eet meer fruit, groenten, volkoren granen en peulvruchten dan je gewend bent, en eet zo vaak mogelijk een portie sojabonen, net zoals de vrouwen uit de studie.

De kracht van plantaardig eten

De resultaten van het onderzoek bevestigen opnieuw dat je zelf heel veel kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Keer op keer is door de wetenschap aangetoond dat onbewerkt, plantaardig eten het gezondste eetpatroon is. Het verlaagt je kans op chronische ziekten, leidt tot een betere weerstand, een langere levensduur en dus zelfs minder overgangsklachten. 

 

Referentie

N.D. Barnard et al, The Women's Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms (WAVS): a randomized, controlled trial of a plant-based diet and whole soybeans for postmenopausal women. Menopause. 2021;28(10):1150-1156.