Hoe ik perfecte omega-3 bloedwaarden kreeg

Omega-3 is een belangrijk vetzuur, dat de meeste mensen te weinig binnen krijgen. Ook mijn eigen bloedwaarde was te laag. Lees hier hoe ik die waarde binnen enkele maanden verbeterd heb.

Lijnzaad

Wat is omega-3?

Goede vetten zijn onverzadigde vetten, zoals omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze zijn belangrijk voor de opbouw van de celmembranen en zenuwen. Met name omega-3 krijgen de meeste mensen in verhouding veel te weinig binnen. 

De belangrijkste omega-3 vetzuren zijn ALA (alfalinoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Het zijn essentiële vetzuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je zult ze dus uit voeding moeten halen.

ALA zit voornamelijk in plantaardige bronnen zoals zaden (lijnzaad, chiazaad), noten, avocado, sojabonen en groene bladgroenten. Vooral lijnzaad is een goede bron van ALA. Het lichaam zet een klein deel van het aanwezige ALA om in EPA en DHA (onthoud dit even!).

EPA en DHA zitten in (vette) vis. Maar: de vis haalt deze vetzuren uit algen. Je hoeft dus geen vis te eten voor deze omega-3 vetzuren, je kunt ze zelf ook uit algen halen via een algenolie supplement. Vis eten heeft namelijk nadelige effecten heeft op de gezondheid (verzadigde vetten, geen vezels en vervuiling met microplastics en zware metalen).

Waarom is omega-3 belangrijk?

Omega-3 vetzuren zijn onderdeel van de celmembranen en houden deze soepel. Voedingsstoffen kunnen het binnenste van cellen alleen bereiken na transport door dit celmembraan. Bij voldoende inname van omega-3 blijven de celwanden flexibel en worden de vitamines uit je voedsel ook echt opgenomen in je cellen. 

Bij een tekort aan omega-3 worden de celmembranen stug en kunnen voedingsstoffen moeilijker de cel binnenkomen. 

Omega-6 is ook een belangrijk vetzuur, maar hier hebben de meeste mensen in verhouding te veel van. Te veel omega-6 is ontstekingsbevorderend. De verhouding tussen omega-6 en omega-3 is daarom heel belangrijk. Ideaal is deze verhouding 3:1 of lager.

Bloedonderzoek

Bij ziektes zoals reuma is het extra belangrijk om op omega-3 te letten. Daarom heb ik mijn bloed eens laten onderzoeken om te zien of ik voldoende binnen kreeg. 

Een bloedtest naar vetzuren kan helaas niet via de huisarts. Je kunt wel zelf online een test bestellen, bijvoorbeeld via Zinzino of Care by Nature. Vervolgens prik je een druppel bloed met de geleverde test-kit en stuurt deze op. De uitslag wordt daarna naar je opgestuurd, zodat je zelf kan zien of het nodig is om bij te sturen met een algenolie supplement. 

Resultaten eerste bloedtest 

Ik heb zelf twee keer een bloedonderzoek naar vetzuren uit laten voeren en daar veel van geleerd. Toen ik de eerste test deed, at ik dagelijks chiazaad, vers gemalen lijnzaad en regelmatig walnoten. Ik at plantaardig (dus geen vis) en nam geen supplement. De resultaten van de test zie je in de tabel hieronder.

Ondanks dat ik heel gezond at was de verhouding omega 6 : 3 te hoog. En dankzij het lijnzaad had ik wel een zeer hoge ALA, maar toch te lage DHA en EPA.

ALA werd dus onvoldoende omgezet in DHA en EPA.


Referentie 1e test
Omega 6 : 3 ratio 3:1 10:1 (te hoog)
ALA 0,52 2,03 (hoog)
EPA 4,15 0,94 (te laag)
DHA 4,74 3,14 (te laag)

Hierna ben ik een supplement gaan nemen van algenolie. Ik koos voor een hoge dosering van 2 x 800 mg per dag, met per capsule 265 mg EPA en 465 mg DHA.

Resultaten tweede bloedtest 

Na 4 maanden heb ik een tweede bloedtest gedaan. De resultaten zie je in de tabel hieronder. De omega 6 : 3 ratio was nu perfect! De ALA, DHA en EPA waarden waren ook veel beter, alleen EPA was nog iets te laag. Ik was verrast hoe goed alles verbeterd was.

De bloedtest liet nog een paar interessante waarden zien, zoals een zeer laag percentage transvet (0,3 %). Dit is het resultaat van het vermijden van producten zoals koekjes en chips. 

Super mooi om dit soort gewoontes terug te zien in testresultaten. Wat je eet vertaalt zich direct naar je bloedwaarden en daarmee je gezondheid. 

 

Referentie 1e test 2e test
Omega 6: 3 ratio 3:1 10:1 (te hoog) 2:1 (perfect!)
ALA 0,52 2,03 (goed) 0,86 (goed)
EPA 4,15 0,94 (te laag) 3,54 (veel beter)
DHA 4,74 3,14 (te laag) 7,41 (goed)