Peulvruchten op het menu? Zo doe je dat.

Peulvruchten zijn een belangrijk onderdeel van gezond, plantaardig eten. Denk aan zwarte bonen, kikkererwten, linzen, en nog veel meer soorten. Waarom is het goed om ze regelmatig te eten, en wat kan je er allemaal mee? 

 

wat maak je met peulvruchten

 

Langere levensverwachting

Peulvruchten zijn een belangrijke plantaardige bron van eiwitten en zijn de ideale vleesvervanger. Het is aangetoond dat het regelmatig eten van peulvruchten de levensverwachting verlengt. Ze staan dagelijks op het menu in de zogenaamde Blue Zones, de regio’s in de wereld waar mensen heel oud worden en het langst gezond blijven. 

 

Eén van de beste dingen die je voor je gezondheid kan doen, is elke dag peulvruchten eten. Vind je dit veel te vaak, begin dan gewoon met één of twee keer per week. Wanneer je meer peulvruchten eet dan je gewend was, is dat al winst.

 

Waarom zijn peulvruchten zo gezond? 

  1. Net als vlees zitten peulvruchten vol met eiwitten, ijzer en zink. 
  2. Bovendien bevatten ze veel gezonde plantenstoffen zoals vezels, foliumzuur en kalium. 
  3. Tenslotte bevatten ze géén verzadigd vet, zout en cholesterol, zoals vlees. 

 Een win-win-win situatie dus!

 

Gedroogd of uit blik

Gedroogde peulvruchten zijn goedkoop, maar hebben wat voorbereiding nodig: een nacht in water weken en daarna 30 tot 60 minuten koken. Het is daarom handig om dit te plannen wanneer je wat meer tijd hebt, bijvoorbeeld in de weekenden. Gedroogde linzen kook je meestal maar 15 minuten. 

Peulvruchten uit blik zijn ongeveer drie keer zo duur, maar nog steeds heel goedkoop in vergelijking met vlees en direct klaar voor gebruik. Ik heb dan ook altijd verschillende blikjes op voorraad. Spoel ze goed af onder de kraan om zout te verwijderen. Daarna hoef je ze alleen te verwarmen, maar koud gebruiken kan ook.

 

Recepten

Veel mensen weten dat peulvruchten gezond zijn maar vinden het toch lastig om ermee te koken. Of ze kennen geen lekkere recepten. 

In het ebook 'Vaker koken met peulvruchten' vind je 21 plantaardige recepten voor soep, salade, pasta, avondeten en meer. De recepten zijn niet moeilijk en laten je zien hoe je kan blijven variëren met peulvruchten.