Reuma onder controle dankzij voeding

Mijn passie voor gezonde voeding heb ik niet altijd gehad. De omslag kwam op mijn 42e, na de diagnose reuma. 

Moeilijke eter

Als kind was ik een hele moeilijke eter. Mijn moeder deed veel moeite om me te laten eten en kookte vaak apart voor mij. Wanneer we rijst aten, wilde ik dat alleen als het gemengd was met boter en suiker. Best hilarisch. Later at ik wel gezonder, met groente en fruit. Maar mijn ontbijt bestond jarenlang uit een boterham met hagelslag. Daarnaast deed ik nauwelijks iets aan sport, ik ben van nature echt onsportief. 

Reuma 

Tot mijn 40e had ik een prima gezondheid, maar niet lang daarna kreeg ik reuma. Een progressieve auto-immuunziekte waarbij de gewrichten en pezen voortdurend ontstoken zijn. De symptomen waren in het begin nog niet zo erg. Maar de medicijnen die ik kreeg voorgeschreven hadden verschrikkelijke bijwerkingen en waren erger dan de kwaal. Ik ging daarom op zoek naar alternatieven. Ik had al snel door dat voeding sterk van invloed was op de symptomen. Na het eten van bepaalde maaltijden had ik de volgende dag altijd meer last.

De reuma ging aanvankelijk op en neer. Dan kreeg ik de voordeur niet open of kon mijn broek bijna niet zelf ophijsen. Pijn bij het autorijden en bij elke stap. Een lelijk handschrift omdat ik mijn pen niet goed kon vasthouden. En als de hond onverwacht trok aan de lijn, had ik een week een peesontsteking in mijn schouder. 

 

voedingsadvies Gouda

Voeding als medicijn

De oplossing kwam met het Paddison Programma van de Australiër Clint Paddison. Jarenlang had hij uitgedokterd hoe hij zijn eigen heftige reuma kon omkeren. Met deze kennis en ervaring helpt hij duizenden anderen, met succes. Ik ben hem enorm dankbaar!

Ik heb nu een plantaardig, onbewerkt, vetarm en glutenvrij voedingspatroon. Daarnaast is het belangrijk om veel te bewegen en sport ik elke dag een half uur. Ik gebruik ook een paar andere natuurlijke technieken met een ontstekingsremmende werking. Door deze leefstijl werden niet alleen de reumaklachten grotendeels verdrongen, maar verdwenen ook andere kwaaltjes en ben ik al jaren niet meer verkouden of ziek geweest. 

Mijn leefstijl heb ik echt niet van de één op de andere dag zo drastisch veranderd. Gedurende drie jaar heb ik stap voor stap aanpassingen gedaan. Inmiddels is mijn smaak totaal veranderd. In het begin moest ik er niet aan denken: glutenvrij? Hoe dan, want ik at elke dag twee keer brood. Vegan? Dat leek me ook ondenkbaar. Maar door het stap voor stap te doen is het gelukt. Nu hou ik heel erg van mijn eten, dat zo goed voor me is.


Bekijk hier mijn interview door de Vegan Revolutie.


Plantaardig voedingsadviseur

Door mijn ervaring met gezonde voeding wilde ik hierover doorleren om anderen te kunnen helpen. Ik volgde een opleiding tot natuurvoedingsadviseur en specialiseerde me in plantaardige voeding. Want onderzoeken laten zien dat hoe meer we onbewerkt plantaardig eten, hoe lager de kans is op chronische ziekten, en hoe fitter we ons voelen. 

Sindsdien is het mijn missie om met MrsBeans anderen te inspireren om vaker gezond plantaardig te eten. Deze leefstijl heeft zo veel te bieden, en ik wil je laten zien dat het niet moeilijk, saai of duur hoeft te zijn. Het leven is zoveel mooier wanneer je je gezond voelt! En minstens zo belangrijk: het is ook veel beter voor de dieren en de planeet.

Ben je geïnteresseerd in persoonlijk voedingsadvies bij reuma? Bekijk hier de mogelijkheden.

 


Volg me op Instagram of Facebook voor recepten en tips over gezond plantaardig eten.