Reuma: minder pijn dankzij elke dag bladgroente.

Als er één ding is dat je wilt doen tegen reuma, ga dan bij iedere maaltijd bladgroente eten! Ik doe dit zelf al jaren heel trouw en sla NOOIT over. 

In deze blog:

  • Waarom zijn bladgroenten het beste voedsel bij reuma?
  • Hoeveel bladgroente wordt per dag aanbevolen?
  • Welke soorten bladgroen zijn het beste?
  • Hoe kan je meer bladgroen gaan eten?
reuma en groente

Bladgroen als middel tegen reuma 

Leefstijlartsen raden aan om dagelijks donkere bladgroenten te eten om chronische ziekten te voorkomen en om gezond en fit te blijven (bijvoorbeeld dr Greger en dr Esselstyn). Ook de Schijf for Life, het plantaardige alternatief van de Schijf van Vijf, adviseert dit [1]. 

 

In het Paddison Programma, een leefstijlprogramma voor reuma, is dagelijks bladgroen een belangrijk onderdeel van de strategie om pijnvrij te worden. Met dit programma zijn al duizenden reumapatiënten pijnvrij geworden, waaronder ikzelf (zonder medicatie, lees mijn verhaal hier). Ik blijf dan ook dagelijks bladgroen eten, bij iedere maaltijd van de dag.

 

Ook in het protocol voor auto-immuunziekten van dr Brooke Goldner staan bladgroenten centraal [2]. Met haar leefstijlprotocol boekt ze eveneens enorm goede resultaten bij duizenden patiënten met auto-immuunziekten waaronder reuma. 

 

Waarom zijn bladgroenten het beste voedsel bij reuma?

Donkergroene bladgroenten zijn het gezondste voedsel op aarde, omdat ze de meeste voedingsstoffen per calorieën bevatten [3, 4]. Deze stoffen zijn essentieel om ontstekingen en reumaklachten te verminderen.

Dit zijn de 6 belangrijkste voedingsstoffen in bladgroen:

  1. Enzymen. De enzymen in bladgroenten helpen bij de vertering van de rest van het voedsel dat je eet. Bij reuma is de vertering meestal niet optimaal en bladgroenten zijn ideaal om daarbij te helpen.
  2. Vezels. Bladgroente bevat veel vezels en de bacteriën in onze darmflora groeien en bloeien wanneer we vezels eten. Deze bacteriën maken vervolgens stofjes aan (korte keten vetzuren) die ontstekingen verminderen.
  3. Chlorofyl is de groene kleurstof in bladgroente. Het heeft een sterk ontgiftende werking en reinigt de organen.
  4. Vitaminen en mineralen. Bijna alle vitaminen en mineralen komen voor in bladgroenten. Het is dus een ideale multivitaminepil. Dankzij het hoge mineralengehalte is bladgroen het meest basische voedsel op onze planeet. Het werkt daarom alkaliserend, vermindert verzuring en gaat ontstekingen tegen.
  5. Antioxidanten. Bladgroenten bevatten veel sterke antioxidanten. Bij reuma en andere chronische ziekten is er een tekort aan antioxidanten en is het extra belangrijk om hier veel van binnen te krijgen.
  6. Omega-3 vetzuren. Bladgroente bevat gezonde omega-3 vetten die helpen ontstekingen te remmen. Vooral spinazie, boerenkool en waterkers bevat veel omega-3.

 

Hoeveel bladgroente is aanbevolen per dag?

De aanbevolen hoeveelheid bladgroen ligt rond de 150 gram per dag [1, 4]. 

Bouw dit rustig op, zodat je darmen kunnen wennen aan de toename van vezels.

Verder verdeel je dit natuurlijk over de dag. Maak er een gewoonte van om bij iedere maaltijd (ontbijt, lunch en avondeten) iets van bladgroenten te eten. Eén handje bladgroen is ongeveer 10 gram. Elke hoeveelheid die je meer gaat eten dan je al deed, is mooi!

 

Welke soorten bladgroen zijn het beste?

Er is niet één soort het beste, maar: hoe groener, hoe meer voedingsstoffen en dus hoe beter! Lichte ijsbergsla is dus niet de beste optie. 

Wissel verder de verschillende soorten af. Kies voor spinazie, boerenkool, snijbiet, paksoi, rucola, veldsla, andijvie, postelein, waterkers, maar ook bijvoorbeeld peterselie en basilicum. Ook het loof van wortels en radijs is geschikt om te eten of in smoothies te verwerken en zelfs de bladeren van paardenbloemen zijn eetbaar. De afwisseling is enorm goed voor je darmflora. 

 

Hoe kan je meer bladgroen gaan eten?

Bladgroen kan je rauw of gestoomd eten. Bijvoorbeeld:

  • als salade naast je maaltijd, met een gezonde dressing
  • een paar handjes door een curry of roerbakschotel (op het laatst toevoegen);
  • een handje in een soep;
  • in groene smoothies met fruit en bladgroen (mijn favoriete manier, zo krijg je veel binnen en de smaak maak je zoeter met fruit zoals banaan).

 

En tenslotte… Wanneer je ontlasting groen kleurt, is dat een goed teken! Je weet dan dat je lekker veel bladgroen binnenkrijgt.



Referenties

  1. Schijf for life (website).  
  2. dr Brooke Goldner: Goodbye Lupus: How a medical doctor healed herself naturally with supermarket foods (2015).
  3. dr Michael Greger: How not to die? (2015).
  4. Victoria Boutenko: Groen voor het leven - Het standaardwerk over groene voeding van de uitvinder van de groene smoothies (2012), link.