Reumatoïde artritis zorgt voor pijnlijke, chronisch ontstoken gewrichten. Heb jij deze nare ziekte, weet dan dat er natuurlijke middeltjes bestaan die de chronische pijn kunnen helpen verminderen. Hierdoor kan je, naast medicatie, ook zelf iets doen om minder last te hebben van reuma.
Onlangs werd aangetoond dat knoflook helpt tegen ontstekingen, pijn en vermoeidheid bij reumatoïde artritis. Ontdek wat deze interessante studie liet zien, en hoe je optimaal gebruik kunt maken van de gezonde eigenschappen van knoflook.
Natuurlijke middeltjes tegen reuma
Van sommige natuurlijke kruiden en specerijen is al langer bekend dat ze een pijnstillend effect hebben bij reuma, zoals kurkuma, gember en bleekselderijsap. Recent werd een studie gedaan naar het effect van knoflook bij reuma, en ik vond de resultaten interessant!
Pijnstillend effect van knoflook
In een wetenschappelijk onderzoek uit 2020 [1] bleek knoflook effectief bij reuma. Aan het onderzoek deden 70 reumapatiënten mee. Een dagelijks supplement van 1000 mg knoflookpoeder per dag gedurende 8 weken zorgde voor lagere ontstekingswaarden in het bloed (zoals CRP), minder pijn en minder vermoeidheid.
De onderzoekers geven aan dat dit pijnstillend effect komt door de krachtige zwavelverbindingen (zoals allicine) en de antioxidanten in knoflook.
Knoflook bij verkoudheid en keelpijn
Knoflook heeft ook andere fijne, gezonde eigenschappen: het zorgt ervoor dat je minder vaak en minder erg verkouden wordt. Een studie uit 2001 [2] onder 146 deelnemers liet zien dat mensen die gedurende 12 weken elke dag een knoflooksupplement namen, aanzienlijk minder verkoudheden hadden. En wanneer ze toch ziek werden, was de totale duur van de verkoudheid 70 % korter.
Zelf maak ik graag gebruik van deze kennis. Wanneer ik keelpijn voel opkomen, neem ik direct extra knoflook. Ik gorgel bijvoorbeeld met een slok water met wat fijngesneden rauwe knoflook, wat ik daarna doorslik. De keelpijn is vaak de volgende dag verdwenen. Je moet tegen de sterke smaak kunnen, maar zoals je hierboven al las, werkt een dagelijkse capsule met knoflookpoeder ook!
Voeding bij reuma
Knoflook zorgt dus voor minder pijn en ontsteking in de gewrichten én voor minder chronische vermoeidheid. Helaas is het een illusie om te denken dat alle reumaklachten volledig zullen verdwijnen, alleen door het nemen van knoflook. Het hele voedingspatroon is belangrijk.
Voor het beste resultaat bij reuma is het nodig om volledig puur en plantaardig te eten, waarbij je ook regelmatig gebruik maakt van de kracht van knoflook. Zelf heb ik dankzij een plantaardige leefstijl al jaren minimaal last van reumatoïde artritis, zonder medicijnen (lees mijn verhaal hier).
Tips voor het gebruik van knoflook
Er zijn verschillende vormen van knoflook:
- Verse knoflook. Heb je geen probleem met de smaak of geur van knoflook, zorg dan dat je altijd verse knoflook in huis hebt. Zo kan je aan ieder gerecht een fijngesneden of geperst teentje toevoegen, zoals aan soepen, curries of guacamole.
- Knoflookpoeder. Geen verse knoflook in huis? Voeg dan knoflookpoeder toe aan je maaltijden.
- Capsules. Hou je niet van de smaak van knoflook, neem dan capsules met knoflookpoeder. Uit de onderzoeken blijkt dat dit ook prima werkt.
Bereidingstips
- Om de werkzame stof uit knoflook (allicine) zoveel mogelijk binnen te krijgen, is het aan te raden vooral rauwe knoflook te eten, bijvoorbeeld in een saladedressing, dip of guacamole.
- Snij of pers de knoflookteentjes en laat ze minstens vijf tot tien minuten rusten voordat je ze eet of verwerkt. Dit geeft de enzymen de tijd om de maximale hoeveelheid allicine te vormen waardoor het effect extra krachtig wordt.
- Wanneer knoflook lang verwarmd of gekookt wordt, vervliegt een deel van de actieve stoffen, waardoor de ontstekingsremmende werking vermindert.
TOP TIP: Snij voor maximaal effect je knoflook van tevoren, laat 10 minuten of langer rusten en voeg kort voor het eind toe aan het gerecht in de pan.
RECEPT: gezonde knoflooksaus
Met deze knoflooksaus maak je je maaltijd extra gezond. Het sausje is lekker bij aardappeltjes, een poké bowl, salade, wraps of vega burger.
Meer gezonde sausjes en dressings vind je hier.
Ingrediënten
- 1 bol knoflook
- 100 ml sojayogurt of andere plantaardige yoghurt
- 1 eetlepel ahornsiroop (optioneel)
- peper en zout
Bereiding
- Pel de buitenste schil van de knoflookbol af. Leg de bol in een klein afgesloten ovenschaaltje of pak hem in aluminiumfolie.
- Rooster de knoflook ongeveer 30 minuten in de oven op 200 °C. De teentjes zijn dan zacht.
- Druk de teentjes uit de velletjes en pureer ze door de sojayoghurt. Voeg de ahornsiroop, peper en zout toe naar smaak.
Gratis ebook: Voeding bij Reuma
Wil je meer weten over het plantaardige eetpatroon waarmee ontstekingen en pijn afnemen bij reumatische aandoeningen? De gratis Startgids helpt je op weg.
Referenties
- S.P. Moosavian et al. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2953-2962.
- P. Josling. Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Adv Ther. 2001 Jul-Aug;18(4):189-93.