Er zijn reumapatiënten die zich beter voelen wanneer ze het keto dieet volgen. Ik leg je uit hoe dat komt en waarom het dan toch niet het beste eetpatroon voor reuma is (en wat dan wel).
Het ketodieet
Het ketodieet of ketogeen dieet is een eetpatroon waarbij je heel weinig koolhydraten eet, weinig eiwitten en veel vetten. Bij het keto dieet wordt geen brood, pasta of aardappels gegeten, weinig fruit, wel groenten, en veel vlees en eieren.
Zonder koolhydraten, de belangrijkste brandstof van het lichaam, gaat het lichaam over van suiker- op vetverbranding. Mensen gebruiken deze manier van eten om af te vallen maar ook in een poging om ziektes om te keren, waaronder reuma.
De principes van weinig koolhydraten en veel vet staan lijnrecht tegenover het plantaardig dieet (met veel koolhydraten en weinig vet). Toch zijn er een paar overeenkomsten tussen deze twee eetpatronen: er wordt geen melk gedronken, geen gluten, meestal geen bewerkte voeding gegeten en wel groenten.
Hoewel er reumapatiënten zijn die baat hebben bij het ketodieet, is er geen enkele wetenschappelijke studie die laat zien dat het eten van veel vlees reumaklachten kan verminderen. Wel zijn er studies die laten zien dat plantaardig eten ontstekingen bij reuma vermindert [1].
Waarom nemen reumaklachten soms af bij het keto dieet?
Laten we ervan uitgaan dat iemand ziek is geworden door het standaard westerse eetpatroon, en dan overstapt naar een ketodieet. Hij of zij stopt dan onder andere met het eten van gluten en het drinken van melk. Wanneer dit toevallig de triggers waren waardoor iemand reuma kreeg, kan deze stap genoeg zijn om de ontstekingen te laten verdwijnen.
Alleen, bij het ketodieet zal de disbalans in de darmen in stand blijven en mogelijk op termijn slechter worden door het eten van vlees, verzadigd vet en een gebrek aan vezels en voedingsstoffen. Dit houdt de oorzaak van reuma in stand en kan op langere termijn tot allerlei gezondheidsproblemen en chronische ziektes leiden [2].
Mijn voedingsadvies bij reuma
Hoewel ik blij ben voor iedereen die (op natuurlijke wijze) zijn gewrichtsklachten weet te verminderen, zal ik het ketodieet altijd afraden. Je kunt veel beter de triggers weghalen zoals gluten en melk, en daarbij tegelijk de darmflora verbeteren door het eten van veel vezels. Een onbewerkt plantaardig voedingspatroon, vetarm en eventueel glutenvrij, is rijk aan antioxidanten, ontstekingsremmend en kalmeert het immuunsysteem. Dit eetpatroon werkt beter op de lange termijn en verkleint uiteindelijk de risico's op talloze andere chronische ziektes.
Referenties
- C.A. Wagenaar et al. Long-term effectiveness of a lifestyle intervention for rheumatoid arthritis and osteoarthritis: 1-year follow-up of the 'Plants for Joints' randomised clinical trial. RMD Open. 2024 Feb 27;10(1):e004025.
- S.A. Bilsborough and T.C. Crowe. Low-carbohydrate diets: what are the potential short- and long-term health implications? Asia Pac J Clin Nutr. 2003;12(4):396-404.