Boekweit is een soort graan met weinig bekendheid, en dat is zonde. Het is een voedingsmiddel met specifieke voordelen wanneer je te maken hebt met chronische ontstekingen zoals bij reuma.
In deze blog:
- Wat is boekweit?
- 3 voordelen van boekweit bij reuma
- Hoe gebruik je boekweit in een ontstekingsremmend dieet?
- Recepten
- Gratis ebook: Pijnvrij bij reuma dankzij voeding
Wat is boekweit?
Boekweit heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren. Het werd oorspronkelijk gekweekt in Azië en is nu over de hele wereld verspreid.
Boekweit is officieel geen graan, maar een zaadje van de duizendknoopfamilie. Deze zaadjes worden wel op dezelfde manier verwerkt en gegeten als granen. Daarom wordt boekweit een pseudo-graan genoemd. De zaadjes zijn te herkennen aan hun typisch driehoekige vorm, en deze hebben een nootachtige smaak.
3 voordelen van boekweit bij reuma
Boekweit heeft 3 belangrijke eigenschappen waardoor het ontstekingsremmend werkt:
1. HOGE VOEDINGSWAARDE
Boekweit is rijk aan voedingsstoffen en zit boordevol antioxidanten (zoals rutine en quercetine), vitamines (vooral B-vitamines) en mineralen zoals magnesium. Dit zijn stoffen die in overvloed nodig zijn bij chronische aandoeningen zoals reuma. Studies hebben aangetoond dat de antioxidanten in boekweit een ontstekingsremmende werking hebben [1].
Boekweit is bovendien één van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die alle essentiële aminozuren bevatten. Dit maakt het een waardevolle bron van eiwitten.
2. GEEN GLUTEN
Mensen met reuma hebben relatief vaak, en soms zonder dat ze het weten, een glutenintolerantie. Het eten van granen met gluten (zoals tarwebrood) kan dan een trigger zijn die leidt tot meer ontstekingen in de gewrichten.
Het is aangetoond dat glutenvrij eten kan helpen om de symptomen van reuma te verminderen. Boekweit is van nature glutenvrij en daardoor een goede vervanging van producten met tarwe.
3. GOED VOOR DE DARMFLORA
De darmflora (de bacteriën in de darmen) heeft grote invloed op ziektes zoals reuma. Voor een goede balans in de darmflora zijn twee dingen belangrijk:
- Veel vezels eten;
- Afwisseling in de soorten vezels.
Vezels zitten in plantaardige voeding, zoals groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten. Door dit iedere dag te eten en goed te variëren in de verschillende soorten, krijgen we meer goede bacteriën in de darmen. Dit leidt uiteindelijk tot een vermindering van ontstekingen in het lichaam.
Boekweit is rijk aan vezels en een prima optie om andere granen zoals rijst, quinoa en havermout mee af te wisselen. Dit zal je darmflora een boost geven en dit helpt vervolgens tegen de ontstekingen.
Hoe gebruik je boekweit in een ontstekingsremmend dieet?
Je vindt boekweit in biologische winkels of bij webshops zoals Pit&Pit. Er zijn verschillende vormen te koop en deze kun je zowel in zoete als hartige maaltijden gebruiken.
- Boekweitgrutten of -korrels
Dit zijn de hele driehoekvormige zaadjes. Voordat je ze kunt eten, moet je ze óf koken, óf overnacht weken in water.
Gekookt zijn ze te eten bij de avondmaaltijd in plaats van bijvoorbeeld rijst of quinoa, maar ook in een warm ontbijtje als pap met fruit en noten. Wanneer je ze grilt worden ze knapperig en kan je ze toevoegen aan een salade.
Als alternatief week je de boekweitgrutten een nacht in water, waarna je het afgiet en afspoelt. Hierna kan het koud gegeten worden bij het ontbijt in een muesli bowl of door een smoothie met fruit, groente en plantaardige melk.
- Boekweitmeel
Meel van boekweit is ideaal voor het bakken van brood, pannenkoeken en andere baksels. Je kunt zelf in een paar tellen meel maken door een hoeveelheid boekweitgrutten in de blender te malen.
- Boekweitvlokken
Boekweitvlokken ziet eruit zoals havermout en gebruik je op dezelfde manier. Je kunt dus warme pap maken of een ontbijtje dat lijkt op ‘overnight oats’. In het laatste geval zet je de boekweitvlokken ‘s-avonds in een bakje plantaardige melk met bijvoorbeeld kaneel en nootjes, waarna het ‘s-ochtends gegeten kan worden als ontbijt.
- Boekweitpasta of -noedels
Boekweitmeel kan tot pasta en noedels verwerkt worden. Hiermee vervang je gewone pasta en noedels, waaraan je groenten, peulvruchten, saus en kruiden toevoegt voor een lekkere warme maaltijd.
Noedels van boekweit worden sobanoedels genoemd, en deze zijn in Japan erg populair. Let wel op wanneer je echt glutenvrij wilt eten, want sobanoedels bestaan niet altijd volledig uit boekweit maar zijn soms gemengd met tarwe. Lees dus even het etiket.
Recepten
ONTBIJT:
- Smoothie met boekweit, banaan, blauwe bessen en groente.
- Boekweitpap met mango en kokos.
LUNCH:
- Boekweitbrood met maar 2 ingrediënten: boekweit en water (en een beetje geduld).
- Pannenkoekjes met appel en kaneel
TUSSENDOOR:
- Muffins met havermout, boekweit, appel en kaneel.
AVONDETEN:
Vervang de rijst bij je avondmaaltijd door gekookte boekweitgrutten, of gebruik een mengsel van boekweitgrutten en quinoa.
Gratis ebook: Pijnvrij bij reuma dankzij voeding
Wil je meer weten over het beste ontstekingsremmende eetpatroon waarmee de pijn afneemt bij reuma? Mijn gratis ebook helpt je op weg.
Referentie
- J.A. Giménez-Bastida and H. ZieliĆski. Buckwheat as a Functional Food and its Effects on Health. J Agric Food Chem. 2015 Sep 16;63(36):7896-913.