Inspiratie voor een gezonde, plantaardige lunch.

Wanneer je plantaardig gaat eten kan het wel eens lastig zijn om te bedenken wat je als lunch zou kunnen maken. In deze blog lees je mijn tips voor een gezonde, vegan lunch (thuis of onderweg).

 

gezonde vegan lunch

Ontbijt - lunch - avondeten?

Probeer ten eerste het idee eens los te laten van hoe ontbijt, lunch of avondeten eruit horen te zien. Zolang je namelijk alle voedingsstoffen op een dag binnenkrijgt en uit alle voedingsgroepen eet, maakt het niet zoveel uit wat je wanneer eet. En dat maakt je leven eenvoudiger!

Nu je dit weet kan je van het (Nederlandse) idee afstappen dat de lunch elke dag uit brood moet bestaan. Je kan ook gewoon een keer havermout nemen of stamppot. 

En je kan dit nog verder doortrekken en eens havermout als avondeten nemen, als je echt geen tijd of zin hebt om te koken. Ik ken ook iemand die graag soep eet als ontbijt. Alles kan! 

Zolang je maar elke dag uit alle voedingsgroepen blijft eten (groente, fruit, granen, noten, peulvruchten). Drie keer per dag havermout is natuurlijk niet de bedoeling.  

 

6 tips voor een gezonde vegan lunch

Met het bovenstaande in het achterhoofd heb ik mijn zes favoriete lunches voor je op een rij gezet.

1. Ontbijt als lunch

Bijvoorbeeld:

2. Een broodje met beleg

Voorbeelden van lekker vegan broodbeleg zijn:

  • hummus + paprika,  
  • avocado + tomaat,  
  • champignons + balsamico,  
  • pindakaas + banaan.

3. Tosti met pesto en gegrilde groenten.

Deze tosti is echt een smaakexplosie, en je hebt meteen 100 gram groente binnen. Klik hier voor het recept.

4. Burrito’s of wraps

Beleg een burrito of wrap met paprika, tomaat, avocado, mais, zwarte bonen, bladgroente en een beetje tomatensalsa.

5. Restje avondeten van gisteren.

Dit is mijn favoriet, vooral in de winter. Maak er een gewoonte van om ‘s-avonds regelmatig één kleine portie extra te koken voor de lunch de volgende dag. Zo kost je lunch je geen extra tijd.

6. Maaltijdsalade

Maak een grote salade met bladgroente, rauwkost, peulvruchten en granen of (zoete) aardappel. Je kan eindeloos variëren. Dit is één van de gezondste opties en vooral in de zomer heerlijk. Meer tips over het maken van een maaltijdsalade lees je hier.

Lunch onderweg 

Niks is zo fijn als thuis lunchen en dus in je eigen keuken wat klaar te kunnen maken. Dat is natuurlijk niet elke dag mogelijk. Wanneer je onderweg bent of naar je werk, neem dan altijd wat mee om te eten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je ergens terecht komt waar niets plantaardigs te verkrijgen is. Zorg dat je wat goede bakjes in huis hebt en schaf een kleine koeltas aan (er zijn tegenwoordig hele mooie koeltasjes te koop). 

Ga je uit eten met de lunch?

Wanneer je uit eten gaat dan is het handig om vooraf te kijken wat de plantaardige opties van enkele lunchrestaurants in de buurt zijn. Via de fijne app HappyCow kan je eenvoudig vegetarische en vegan restaurants vinden over de hele wereld. Bekijk vervolgens de menukaart van de restaurants om te zien wat voor gerechten er te krijgen zijn. 

Heeft een restaurant geen plantaardige gerechten op het menu, dan zijn er meestal toch nog mogelijkheden. Vraag of er opties zijn buiten de kaart. Of kies voor een vegetarisch gerecht en vraag om de kaas of room weg te laten. 

Door vooruit te denken en te plannen kan je elke dag een gezonde, plantaardige lunch eten, ook als je buiten de deur bent.