Hoe komt een koe aan calcium?

Dit is een vraag waar je waarschijnlijk nooit over na hebt gedacht. Koeien geven melk, daar zit calcium in en daarom hebben we het nodig. Toch?

reuma en voeding

Calcium en melk

Calcium is een mineraal dat belangrijk is voor gezonde botten en tanden. 

Er wordt wel beweerd dat we elke dag melk moeten drinken omdat we anders niet genoeg calcium binnen kunnen krijgen. Er zit inderdaad calcium in koemelk. Maar hoe komt die calcium in de melk terecht?

Een koe eet voornamelijk gras en wat mais. En misschien verbaast het je, maar het is echt zo simpel: de calcium in melk komt gewoon uit het gras dat de koe eet

 

Calcium en bladgroenten

Net als het gras dat de koe eet, zitten groene bladgroenten ook vol calcium. Zónder hormonen en het verzadigd vet die je er met melk bij krijgt, en mét een heel scala aan gezonde stoffen.

Het wordt zelfs nog mooier…

Calcium uit plantaardige voeding nemen we beter op dan uit zuivel! Mensen die volledig plantaardig eten, hebben een betere opname en daardoor een lagere behoefte aan calcium.

Het is dus gewoon veel beter voor ons om calcium uit plantaardige voeding te halen.

Melk was toch goed voor elk? Dat dit er generaties lang bij ons is ingestampt heeft helaas alles te maken met geld en marketing. Het is echt zo triest. Al dat onnodige dierenleed in de zuivelindustrie.

Plantaardige bronnen van calcium

Goede plantaardige bronnen van calcium zijn:

  • Plantaardige zuivel die verrijkt is met calcium
  • Bladgroenten 
  • Broccoli 
  • Tofu 
  • Dadels 
  • Peulvruchten 
  • Noten 
  • Zeewier

 

Dagelijkse behoefte

De WHO stelt dat voor volwassenen 500 mg calcium per dag genoeg is om osteoporose (botontkalking) te voorkomen. Het vermijden van dierlijke eiwitten en zout vermindert verder de calciumuitscheiding in de urine. Verder wordt calcium beter opgenomen bij een optimaal vitamine D niveau in het lichaam. Wie onbewerkt plantaardig eet met voldoende groente en eventueel plantaardige zuivel die verrijkt is met calcium, heeft daarom waarschijnlijk genoeg aan 500 mg calcium per dag [1]. 

 

Referentie

1. Schijf for life.