Is chocola gezond?

Je hoort wel eens dat chocolade gezond is, en bijvoorbeeld gelukshormonen opwekt. Dat is voor de meeste mensen goed nieuws! Maar klopt dit verhaal?

Is chocola gezond?

Gezonde stoffen in cacao

Cacao bevat anti-oxidanten (flavonolen), vezels en mineralen zoals ijzer. Dat zijn gezonde voedingsstoffen en er zijn inderdaad onderzoeken waaruit blijkt dat cacao gezondheidsvoordelen heeft. Het is goed voor je bloedvaten, verlaagt de bloeddruk, en verhoogt serotonine en dopamine (die gelukshormonen) in je hersens. 

Chocola is een bewerkt product waar cacao in zit, maar meestal ook suiker, zuivel en e-nummers. Tijdens de productie wordt chocola ook nog verhit waardoor het positieve effect van de gezonde stofjes afneemt. Witte chocola bevat overigens helemaal geen cacao. 

Toch heeft pure chocolade, dat de meeste cacao bevat, ook bewezen gezondheidsvoordelen. Hoe hoger het percentage, hoe minder suiker de reep bevat en dus ook hoe bitterder de smaak. De variant met 100 % cacao zal daarom niet iedereen lekker vinden. 

De positieve effecten van de cacao blijven het beste behouden in rauwe, pure chocola omdat deze niet verhit wordt.

Welke chocola is meest gezond?

Chocola is een bewerkt product en ik beschouw het niet echt als een gezond tussendoortje. Fruit, dadels of noten zijn gezonder. Maar af en toe een stukje kan natuurlijk geen kwaad. Kies bij voorkeur pure chocola met minimaal 80 % cacao en zo min mogelijk toegevoegde suikers. Lees het etiket zodat je weet wat je koopt. 

Een andere gezonde optie is om te kiezen voor rauwe biologische cacao poeder of nibs en die te verwerken in je eigen bak-creaties. 

Referenties

  • Dr William Li: Eat to beat disease / Eet om ziekte te verslaan (2019). (link)
  • Magrone et al: Cocoa and Dark Chocolate Polyphenols: From Biology to Clinical Applications. Front Immunol. 2017; 8: 677.