Hoge zoutinname verhoogt de kans op reuma
Het is aangetoond dat het gebruik van veel zout de kans op reuma verhoogt. Met dit eetpatroon verlaag je automatisch je zoutgehalte.
Het is aangetoond dat het gebruik van veel zout de kans op reuma verhoogt. Met dit eetpatroon verlaag je automatisch je zoutgehalte.
Dit is het verhaal van Irene: van een chronische auto-immuunziekte met veel pijn, ontstekingen, beperking en prognose ‘levenslang zware medicatie’ naar een vitaal, pijnvrij en medicijnvrij leven door een radicale switch in leefstijl en veel innerlijk werk.
Oxidatieve stress en anti-oxidanten spelen een belangrijke rol bij de ziekte reuma. Gelukkig heb je hier zelf aardig wat invloed op.
Mijn passie voor gezonde voeding heb ik niet altijd gehad. De omslag kwam na de diagnose reuma.
Plants for Joints is de eerste klinische studie naar het effect van leefstijl op reumatoïde artritis en artrose. Onderzocht werd wat de invloed was van plantaardige voeding, dagelijkse beweging en ontspanningsoefeningen op de gewrichtsklachten.
Er zijn reumapatiënten die zich beter voelen wanneer ze het keto dieet volgen. Ik leg je uit hoe dat komt en waarom het dan toch niet het beste eetpatroon voor reuma is (en wat dan wel).
Pijn en stijfheid bij reuma nemen af wanneer je niet de hele dag door eet, maar je beperkt tot drie maaltijden. Hoe komt dat en hoe pak je dit verstandig aan?
Als er één ding is dat je wilt doen tegen reuma, ga dan bij iedere maaltijd bladgroente eten! Ik doe dit zelf al jaren heel trouw en sla NOOIT over.
Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge en gerst. Het heeft de fijne eigenschap dat het deeg soepel maakt wanneer we brood en pizzabodems bakken. Helaas zijn er mensen die problemen krijgen wanneer ze (veel) gluten eten. Er is ook een relatie met reuma, al is het bewijs nog beperkt. Zelf eet ik vrijwel geen gluten meer en dit was één van de aanpassingen die bij mij nodig waren om pijnvrij te worden bij reuma.
Monique (68) kreeg tien jaar geleden artrose in de knie. Ze legde zich er al bij neer dat ze niet meer kon joggen. Tot ze een half jaar geleden plantaardig ging eten. In deze blog vertelt ze zelf haar mooie verhaal. Laat je inspireren!
Er is geen ontkomen aan in onze maatschappij: de supermarkten liggen vol met sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Volgens een onderzoek uit 2017 bestaat maar liefst 71 % van het eten in de Nederlandse supermarkten uit sterk bewerkt eten [1]. Deze overvloed aan ultra-bewerkte voeding is helaas één van de mogelijke oorzaken van chronische ziekten zoals reuma.
Is de sauna bij reuma een goed idee? Absoluut: er zijn aangetoonde gezondheidsvoordelen van saunabezoek wanneer je gewrichtspijn hebt. Dankzij de wetenschap weten we waarom de sauna een goed effect heeft op de gewrichten.