Monique heeft artrose en kan weer joggen dankzij plantaardige voeding.

Monique (68) kreeg tien jaar geleden artrose in de knie. Ze legde zich er al bij neer dat ze niet meer kon joggen. Tot ze een half jaar geleden plantaardig ging eten. In deze blog vertelt ze zelf haar mooie verhaal. Laat je inspireren!

 

spierreuma en voeding

Artose in de knie

Ik ben 68 jaar en kan weer joggen, iets wat ik al sinds 10 jaar niet meer heb gedaan wegens knieartrose. Dat joggen heb ik zo gemist. Ik had me er bij neergelegd (ook een beetje wegens mijn leeftijd) dat ik nooit meer zou kunnen joggen. Iets wat artsen mij ook hebben verteld. Ik mocht alleen nog wandelen, fietsen en zwemmen.

Ik voel me zo gelukkig dat ik dat weer kan! Ik ben zelfs lid geworden van een atletiekclub. En dat niet alleen, ik voel me gewoon super energiek en gezond!

 

De overstap naar plantaardig eten

Ik kwam in september vorig jaar in contact met de veggie challenge van Proveg.nl. En gaandeweg verfijn ik mijn voeding zodat ik overwegend whole food plant based eet, met zo min mogelijk bewerkte producten. Ik vind het dan ook heel fijn om in de keuken te staan en nieuwe recepten uit te proberen. Ik heb enkele prachtige vegan kookboeken gekocht. 

 

Wat zei de omgeving?

Toen ik mijn arts vertelde dat ik met voeding mijn gewrichten weer soepel kreeg lachte die mij uit...  Er is hier in België nog werk aan de winkel hoor!  Maar ondertussen heb ik een arts gevonden die zelf ook bezig is met gezonde vegan voeding.  En daar krijg ik veel steun van! 

Mijn leeftijdsgenoten kreunen bijna allemaal onder de reuma en artrose.  Alleen ... ze hebben boerenroots en zijn zo verhangen aan dierlijke voeding.  Ik vertel over mijn ervaring en laat het verder los ...

Thuis is het niet altijd gemakkelijk met een echtgenoot die graag dierlijke producten eet, maar gaandeweg lukt het me toch meer en meer om hem ook te laten ervaren hoe lekker vegan food kan zijn.

 

Dierenwelzijn

Ik doe het ook niet alleen voor mijn gezondheid, maar het ganse drieluik: gezondheid, dierenwelzijn, klimaat.

Zo, Carolien ... dat was zo'n beetje mijn verhaal en by the way ... mijn biologische leeftijd zou 53 jaar zijn! Niet slecht hé!

 

Monique, dank je wel voor het delen van je prachtige verhaal!