Vegan bananenbrood

Een superlekker en gezond tussendoortjes is bananenbrood. Je maakt het van havermout, banaan en dadels, waardoor je het ook als ontbijt kunt eten. Het deeg is ook te gebruiken om muffins te bakken (deze variant vind je onderaan de pagina).

Vegan bananenbrood

Ingrediënten

Voor een bananenbrood van circa 1200 gram in een cakevorm:

  • 400 gram havermeel (neem eventueel 400 gram havermout en maal dit in de blender tot meel)
  • 400 gram rijpe bananen
  • 200 gram dadels 
  • 380 ml ongezoete sojamelk
  • 14 gram bakpoeder

Wat je verder nodig hebt is een keukenmachine óf een blender en een (staaf-)mixer.

 

Bereiding

  • Wanneer je havermout gebruikt, maal dit dan eerst tot meel in de blender en breng over in een grote kom.
  • Mix dan de bananen in de blender.
  • Voeg de dadels toe en mix.
  • Meng dan met een lepel of mixer het havermeel met de bananen/dadels en de sojamelk.
  • Voeg de bakpoeder toe en roer erdoor.
  • Schep het beslag in een cakevorm met bakpapier.
  • Bak in een voorverwarmde oven op 180°C in 45 a 50 minuten gaar. Het is gaar als je een satéprikker erin prikt en deze er schoon uit komt.
  • Laat even afkoelen voordat je het aansnijdt.

Variatietips bananenbrood

  • Vervang 100 tot 300 gram van het havermeel door boekweitmeel.
  • Vervang 75 gram van het havermeel voor gierstmeel (gemalen gierst). 
  • Voeg kaneel of speculaaskruiden toe.
  • Voeg noten of pitten toe.
  • Voor een super simpele variant vervang je de plantaardige melk door water en laat je de dadels weg.

Variatietip muffins

Voor 6 muffins gebruik je 150 gram havermeel, 150 gram banaan, 75 gram dadels, 145 ml sojamelk en 5 gram bakpoeder. Doe het deeg in een bakvorm voor muffins. De muffins hoeven minder lang in de oven, ongeveer 35 minuten.


Inspiratie: Lobke Faassen.