Zijn smoothies gezond? De aangetoonde effecten.

Zijn smoothies gezond

Smoothies zijn een geweldige manier om meer fruit, groenten en dus meer voedingsstoffen binnen te krijgen. Onderzoeken laten zien wat hiervan het effect is op de gezondheid. 

Smoothies hebben mij persoonlijk zo geholpen met mijn gezondheid dat ik ze onmisbaar vind. Zelfs op vakantie neem ik een kleine blender mee in mijn koffer zodat ik ze geen dag hoef te missen.

In deze blog lees je waarom smoothies gezond zijn en waar je op moet letten.

Het verschil tussen een sapje, smoothie en smoothiebowl

    Het verschil tussen een sap en een smoothie, is dat bij een sap de vezels van het fruit en groente verwijderd zijn in een sapcentrifuge of juicer. Bij een smoothie voeg je fruit en groente samen met een vloeistof (zoals plantaardige melk of water) in een blender. Vervolgens wordt het geheel op hoge snelheid gepureerd waarbij alle voedingsstoffen behouden blijven in een heerlijke drank. Bij een smoothiebowl maak je de smoothie wat dikker en giet je deze in een kom. Vervolgens kan je er extra fruit, noten of muesli in doen en het opeten met een lepel. 

    Betere opname van voedingsstoffen

    Om je gezond en fit te voelen is het belangrijk om veel voedingsstoffen binnen te krijgen, maar deze moeten vervolgens ook worden opgenomen in je bloed (zodat je het niet meteen weer uitpoept). Smoothies zorgen er meestal voor dat je meer fruit en groente binnenkrijgt dan normaal. Daarnaast is aangetoond dat er een betere opname van voedingsstoffen is in het bloed bij het drinken van smoothies dan bij het eten van hetzelfde fruit en groente [1]. Hoe komt dit? De voedingsstoffen bevinden zich in de cellen van het fruit en groente en komen vrij wanneer de cellen stuk gemaakt worden. Dit gebeurt wanneer je erop kauwt, maar is vele malen effectiever wanneer je het pureert of blendt. (Dit betekent overigens niet dat je al je eten zou moeten pureren en blenden. Kauwen van eten heeft namelijk ook allerlei voordelen.) 

    Het effect van een liter groene smoothie per dag

    Het binnenkrijgen van meer voedingsstoffen heeft een aangetoond effect op de gezondheid. In het boek Groen voor het leven [2] wordt het zogenaamde Roseburg onderzoek beschreven. Hierbij dronken 27 vrijwilligers een maand lang elke dag een liter groene smoothie. De resultaten waren geweldig. Na deze korte periode stelde een arts vast dat alle deelnemers verbeteringen in hun gezondheid hadden. Voorbeelden zijn meer energie, betere slaap, betere stoelgang, sterkere nagels en zelfs minder last van astma. 

    Chronische ziekten en smoothies

    Bij chronische ziekten kan het letterlijk wonderen doen om extreem te gaan in de hoeveelheid smoothie per dag. Dr Brooke Goldner is een Amerikaanse arts die zelf de auto-immuunziekte lupus volledig overwon door een radicale leefstijlverandering [3]. Met haar protocol boekt ze nu dezelfde resultaten bij duizenden patiënten met verschillende auto-immuunziekten. Dit wordt voornamelijk bereikt door het drinken van twee liter groene smoothie per dag, vol met groene bladgroenten, rauwe groenten en fruit. Bij ziekte heeft het lichaam veel meer voedingsstoffen nodig. Door het aanvullen van de tekorten via smoothies krijgen de zieke cellen de kans om (gedeeltelijk) te herstellen. Groene smoothies zijn ook een belangrijk onderdeel van mijn eigen leefstijl waardoor ik ondanks reuma klachtenvrij ben (mijn verhaal lees je hier).

    Let hier op bij smoothies

    Ondanks alle voordelen zijn er een paar punten om op te letten. Door het drinken van een grote hoeveelheid smoothie krijg je veel voedingstoffen tegelijk binnen (ongeveer tien keer sneller dan bij eten). Je lichaam kan dan moeite krijgen om dit goed te verteren. Het gevolg kan zijn dat je last krijgt van gasvorming en een opgeblazen gevoel of zelfs diarree. Drink daarom geen hele liter in een paar minuten op maar verdeel het over de ochtend. Krijg je klachten, neem dan kleinere hoeveelheden en bouw het pas langzaam op wanneer het goed gaat.

    Verder begint de spijsvertering al in je mond, wanneer je eten in aanraking komt met speeksel. Dit effect verdwijnt wanneer je je smoothie meteen doorslikt. Het is goed om elke slok even in je mond te houden of er even op te kauwen. Bij een smoothie bowl gaat dit vanzelf door de toevoeging van bijvoorbeeld muesli of noten. 

    Tenslotte zal je bloedsuikergehalte wat sneller stijger na het drinken van een glas smoothie met alleen fruit. Het is dan beter om het fruit gewoon te eten of een smoothie bowl te maken, omdat de vertering beter en langzamer verloopt doordat je moet kauwen. Nog beter is het om toch wat groente toe te voegen. 

    Maak er een gewoonte van!

    Om de gezondheidsvoordelen te ervaren, is het nodig om regelmatig (groene) smoothies te drinken. Kijk daarbij wat het beste bij jou past. Mijn advies is om te beginnen met een paar keer per week een smoothie. Als dit je bevalt en je geen darmklachten ervaart, wordt het routine en kan je het uiteindelijk elke dag gaan doen. Zelfs als je verder niks verandert aan je voedingspatroon, krijg je zo toch veel extra voedingsstoffen en vezels binnen. En die zijn nodig om je fit en gezond te voelen.

     

    Vragen over een gezond, plantaardig eetpatroon? Neem gerust contact met me op!

    Referenties

    [1]    Dr Michael Greger: https://nutritionfacts.org/topics/smoothies/ 

    [2]    Victoria Boutenko: Groen voor het Leven - Het standaardwerk over groene voeding van de uitvinder van groene smoothies (2012). 

    [3]    Dr Brooke Goldner: Goodbye Lupus: How a Medical Doctor Healed Herself Naturally With Supermarket Foods (2015).


    Misschien vind je dit ook interessant: