De mens is een plofkip
Hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt.
Teun van de Keuken
Teun van de Keuken is journalist van de Keuringsdienst van Waarde en heeft voor de telvisie talloze fabrieken bezocht. In dit boek zet hij het probleem uiteen van de huidige voedingsindustrie, die niet gericht is op onze gezondheid maar op een zo groot mogelijke winst.
Echt voedsel met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder enige voedingswaarde, dat zo lekker is dat we er geen genoeg van krijgen. Via uitgekiende receptuur, slimme marketing en reclame mest de voedingsindustrie ons vet als plofkippen, met ziekte tot gevolg.
De fabrikanten zeggen dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor ons gedrag. Maar is dat wel zo? In dit boek wordt de voedingsindustrie onder de loep genomen en zien we wat er misgaat. Van jongs af aan worden we verslaafd gemaakt aan zoete, vette en zoute rommel. De overheid trekt hier nauwelijks grenzen en verwaarloost hierdoor de zorgplicht.
Het boek zet aan het denken en je wordt kritischer op reclames en ingrediëntenlijstjes. Het boek geeft ook perspectief: met de juiste maatregelen is een mooiere, lekkerdere en gezondere toekomst mogelijk. Teun blijft daarom optimistisch.