Brad (66) overwon zware reuma: met voeding, leefstijl en een waanzinnig doorzettingsvermogen.

Brad is een Canadese boer die met zijn vrouw Judy op een boerderij woont met grote landbouwakkers. Ik zou hem beschrijven als een grote bikkel en doorzetter. De manier waarop hij een einde maakte aan de heftige reuma in zijn lichaam is ongekend.

reuma zonder medicijnen

Van actief leven naar zware reuma

Brad is altijd enorm actief geweest, want naast het runnen van de boerderij waar hij diverse gewassen verbouwt, heeft hij op zijn erf een gym waar hij atleten traint. Hij is altijd sportief geweest en was vroeger ijshockyer op hoog niveau.

Maar in 2015, toen hij 57 was, kreeg hij last van pijn die wisselde tussen schouders, heupen, knieën en voeten. In het begin kreeg hij de pijntjes nog weg door extra krachttraining te doen.

In 2017 werd het ineens veel erger. Na het wakker worden kon hij nauwelijks lopen. Hij strompelde elke ochtend naar zijn hometrainer, en in de allerlaagste stand kreeg hij zijn lichaam voldoende aan de praat om de dag te starten.

Toch werd het alleen maar erger. “Naar bed gaan en weten dat je morgenochtend weer in complete pijn wakker zal worden. Het zat uiteindelijk overal in mijn lichaam.” 

Eind 2018 kreeg hij de diagnose reumatoïde artritis en werd medicatie gestart (oa MTX).

 

Voeding als Medicijn

Brad speurde het internet af en ontdekte het Paddison Programma. Het leefstijlprogramma voor reuma waardoor ik zelf pijnvrij werd. En zo leerde ik Brad kennen! Via het forum van het programma waar we elkaar nu (anno 2024) nog steeds spreken.

Hoewel zijn arts beweerde dat voeding weinig tot geen invloed heeft op reuma, paste hij zijn voeding volledig aan. Hij startte het eliminatiedieet van het Paddison Programma.

“Ik stopte met suiker, at veel groene salades, elke ochtend bleekselderijsap, quinoa, boekweit, amarant, miso, basmati en bruine rijst, veel fruit, bananen, appels, aardbeien, bosbessen, meloenen, frambozen. Alles wat mijn vrouw verbouwt in haar kleine moestuin en onze boomgaard. In de herfst van 2019 introduceerde ik bonen, linzen, haver en brood. 

En ik sport altijd hard. Spinning sessies een paar keer per week, ik ben dan gewoon druipnat van het zweet. Ik begon ook weer zwaardere gewichten te tillen, wat 2 jaar niet mogelijk was geweest.”

 

voeding bij reuma

 

5 jaar later: pijnvrij zonder medicijnen

De reuma gaf zich niet snel gewonnen, maar het doorzettingsvermogen van Brad is ongelofelijk. Alleen maar gezonde plantaardige voeding en elke dag hard trainen. Daarnaast werken op de boerderij en altijd in de weer. Landbouwmachines repareren, hekken timmeren, meters sneeuw schuiven. Zo'n ander leven dan wij hier hebben! 

Langzaam, langzaam, langzaam verdween de reuma. In zijn voeten bleef de pijn het langst. Soms zijn er nog wat kleine pijntjes. Maar na 5 jaar is hij gestopt met de medicijnen door deze af te bouwen in overleg met zijn reumatoloog. Die nu ook wel inziet wat voeding en leefstijl voor effect kunnen hebben. 

Als je er volledig voor gaat in combinatie met geduld en vertrouwen, zijn wonderen mogelijk!