Heerlijke winterkost: zelfgemaakte snert! Gewoon zonder rookworst, want dat is nergens voor nodig. De soep zit vol smaak en bevat genoeg eiwitten vanuit de spliterwten.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 300 gram gedroogde spliterwten
- 1 ui
- 1 prei
- 300 gram wortel
- 350 gram knolselderij
- 3 laurierblaadjes
- 1200 ml water
Bereiding
- Spoel de spliterwten af en kook ze samen met de laurierblaadjes in het water gedurende een uur. Verwijder tussendoor het eventuele schuim met een schuimspaan van het water.
- Schil de wortels en knolselderij en snij deze in blokjes.
- Snij de prei in halve ringen en pel en snipper de ui.
- Gooi na het koken van de erwten de laurierblaadjes weg en pureer de erwten met een staafmixer in de pan.
- Voeg de gesneden groenten toe aan de pan en kook nog eens 15 minuten.
- Voeg eventueel 300 ml extra water toe wanneer je de soep te dik vindt.
- Serveer eventueel met wat bladselderij bovenop en een stukje (rogge-)brood erbij.
- Na een dagje in de koelkast wordt de soep nogal dik, maar even roeren tijdens het opwarmen en hij wordt weer dunner. Desnoods voeg je dan wat extra water toe.